Haruľa na plechu s kapustovou omáčkou

nefertiti16 - fotkanefertiti16, 23. februára 2013

Keď že začalo už pôstne obdobie , v našej rodine to znamená, že sa varia častejšie bezmäsité jedlá. Jedným z takých sú aj zemiakové Zobraziť celý popisKeď že začalo už pôstne obdobie , v našej rodine to znamená, že sa varia častejšie bezmäsité jedlá. Jedným z takých sú aj zemiakové placky, haruľa, baba alebo ako to kto pozná. No pri tých dnešných sa mi nechcelo stáť pri každej jednej placke osobite, tak som to vyskúšala celé hodiť na pekáč a do rúry zapiecť. No a výsledok bol ten, že o dve hodiny som už mala zarobenú ďalšiu dávku cesta. :-)

30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

cca 1,5 kg
5 - 6 PL
4 - 5 PL
5 ks
 alebo masť
Na omáčku:
trochu




Postup

  1. 1

    Zarobila som si cesto na klasické zemiakové placky. Poznáte to, no neviem ako vy ale ja robím takto - surové zemiaky očistiť, postrúhať, pridať soľ, mleté čierne korenie, drvenú rascu, pretlačený cesnak, cibuľu pokrájanú a osmahnutú na oleji s mletou, červenou paprikou, majoránku a polohrubú múku. Dobre som to premiešala a do toho celého som vyšľahala metličkami do tuha, vajíčka, pridala do nich strúhanku a trošku vegety a vmiešala som to jemne, vareškou do zemiakového cesta.Cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie a zhruba pri teplote 200°C upiekla, cca takých 30 min, možno aj menej, to uvidíte, keď to začne hnednúť. Poprípade si do toho môžte pichnúť špajdlu, či je vo vnútri upečené. No a po upečení mi to takto vypadalo. :-)

    Haruľa na plechu s kapustovou omáčkou - obrázok 1
  2. 2

    K tomu som potom ešte vyskúšala urobiť omáčku z kyslej kapusty, keďže jej mám ešte pol suda doma, tak že som si na panvici orestovala na drobno pokrájanú cibuľu na oleji, do toho som pridala vyžmýkanú, kyslú kapustu - ja som si ju ešte pokrájala na drobnejšie, lebo v sude ju mám na dlhé rezance natlačenú - a podliala som to trochu vodou, aby to plávalo, ale zároveň malo konzistenciu omáčky. Pridala som, mleté čierne korenie podľa chuti, trošku červenej , mletej papriky a nejaké korenie, čo máte po ruke - ja som dala korenie na špagety - /lebo ja vôbec korenie akékoľvek používam rada aj na to, na čo nie je určené :-) /, trošku vegety a tú kyslosť z tej kapusty som zjemnila trochu pridaním cukru, zase podľa svojej chuti. Takto som to povarila cca pol hodiny a potom pridala do toho kečup, tiež podľa svojej chuti, no on tak trošku aj zahustí. Ešte chvíľu som to nechala na sporáku a odstavila. No a potom už servírovala :-)

    Haruľa na plechu s kapustovou omáčkou - obrázok 2
  3. 3

    Dobrú chuť! ;-)

Diskusia k receptu

jerica
@nefertiti , to aký mám pohľad z okna , veru neostáva nič iné iba spraviť ponuku z Tvojho receptu,tie suroviny má určite každý v zásobe, zmena je život, žiadne mäsko , určite spravím .

sportak
Zostáva mi len pochváliť tento rcp a ísť do pivnice pre zemiaky a kyslú kapustu. Už sa teším a ďakujem za výbornú inšpiráciu.
gordonko
nechcem rýpať ,ale ako harula mi to nepripadá ... harula je riedšie ,,cesto,, ktoré sa rozotrie po panvici ,alebo po pekáči ked pečieš v trúbe .... ,ale nie ho roztláčať valčekom ,aj niektoré ingrediencie mi tam nesedia , načo smažená cibulka ked máš cesnak - alebo opačne ..... o paprike a strúhanke v harule čítam 1 x a to už som napiekol a jedol ,,veľa,, haruly
aj ta hrúbka toho čo máš na taniery nevyzerá na harulové placky
.... spíš by som to nazval zemiakový koláč ako harulou
neber to v zlom , to je môj názor
micanela
mozno chutne ale ... keby tento recept videla moja babka /ktora robi klasicku a neskutocne dobru "klasicku" harulu - na sposob ako pise @gordonko / tak ta umlati vechtom
izabella929
robievam haruľu aj na plechu a je presne taká ako tvoja...) krásne vydarená...robievam občas aj v kombinácii s mletým mäskom...na spodok haruľa, v strede mleté mäsko a na vrch zase haruľa...parádne jedlo.-)))
nefertiti16
no predovšetkým sa ospravedlňujem, ak to niekto poňal zle - toto je haruľa aká sa odjakživa robí u nás a máte pravdu,niektorí, že fakt by sa to mohlo nazvať aj zemiakový nákyp alebo koláč, alebo tak, pretože tie vyšľahané vajíčka to tak fajne nadýchajú, no v prvej chvíli ma nenapadlo nič lepšie, aký názov tomu vymyslieť, keď to pochádzalo z môjho cesta na haruľu....a vôbec som to neroztláčala valčekom, lebo ono sa to pekne lialo na plech ;-)
rein
Hlavne,že je to chutné
ariela6
tiež sa mi toto jedlo pozdava určite to niekedy vyskušam nemam dilemu či to je klasicka harula alebo pečena na plechu určite každa ma inu chut a prave o to ide spoznavat aj ine možnosti pečenia harule čiže si to dobre nazvala ,, harula na plechu,,
gordonko
@nefertiti16 neospravedlňuj sa ...stoj si za svojím ..... aj ja som spravil chybu .... neviem prečo som namiesto viliala čítal vyvalkala ..... dobre stalo sa .... vyzkúšam Tvoj recept - budem múdrejší
pekný deň Ti prajem
jody
A my to zas volame tak, ze na panvici placky, v trube baba a vsetko dokopy je harula. :-)
marienka44
Aj my doma, keď som bola dieťa sme robili na plechu. Ale to bolo tenké cesto. Nie hrubé ako Ty máš.A zapíjali sme to buď kyslým mliekom alebo čajom. Krásne spomienky na detstvo ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia