Hamiš krémeš - salajkový

sovka62 - fotkasovka62, 15. februára 2010

frezia 68 sa v diskusii pýtala na tento recept. Tak ho pridám, možno zachutí aj ďalším.

30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

320 g
60 g
60 g
1 ks
10 g
troška
Plnka:
500 ml
150 g
1 ks
2 ks
80 g
40 g
150 g
100 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Salajku rozmiešame v troške mlieka. Z múky, práškového cukru, masla, vajca a salajky vypracujeme cesto. Rozdelíme na tri časti, každú rozvaľkáme a upečieme na pomastenom plechu. Naplníme a necháme stáť do druhého dňa. Potom pocukrujeme, orežeme kraje a pokrájame na obdĺžniky.

  2. 2

    Plnka: Do polovice mlieka vmiešame kryštálový a vanilkový cukor a dáme variť. V druhej polovici rozmiešame žĺtky, Zlatý klas a múku a nalejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustú kašu a necháme vychladnúť. Maslo, práškový cukor a rum vymiešame a pridáme vychladnutú kašu. (Dúfam, Frezia, že toto je ten recept, čo si hľadala).

Diskusia k receptu

sovka62
Amónium, ľudovo nazývané salajka, alebo aj jelenia soľ je cukrárske droždie a v ceste slúži na skyprenie. Samozrejme, nerobí sa z neho kvások a ani sa nenecháva kysnúť. Je to prášok, ktorý sa rozmieša vo veľmi malom množstve tekutiny, pridá sa do cesta a cesto sa dá piecť. Salajka skyprí cesto až v rúre, pôsobením tepla. Predávajú ju napr. Jednote, tam ju majú v 10 g vreckách s názvom Salajka.
sovka62
Teším sa, dúfala som, že to bude on, hlavne preto, že si písala, že sa piekol na Gemeri. Moja mama síce pochádza z Hontu, ale tie kuchyne sú tam dosť podobné, je to trochu štrajchnuté maďarskou kuchyňou, ale spravidla veľmi dobré. Ach, tie mamine réteše!
mamulienka
sovka62,vyskusam aj ja,uz sa mi slinky zbiehaju,len som si ten recept precitala...dakujem
evas13
Tak toto je koláčik, ktorý piekla moja mama a veľmi krásne z neho voňal celý dom. Ďakujem Sovka
1x martau
sovka62
Milujem tieto staré recepty, je to všetko ešte také poctivé, žiadne umelé náhrady a výsledok stojí za námahu. Ešte Vám nejaké pridám.
inge74
Tento krémeš robievala moja babka, ktorú si ani veľmi nepamätám. A môj otec ho veľmi miluje.
honestka
Nevolal sa tento recept niekedy BOHEMKA?

TOTO SOM UZ NAPISLALA NIEKDE ALE ESTE RAZ:
chemicka mi povedala, ze nie je velky rozdiel medzi pouzitim
(VELMI CERSTVEJ-sody bicarbony) a salajky, ked som pracne hladala recept spred 50 rokov ktory sa volal originalne Bohemka.
( je to terajsia Marlenka?) tam sa to vtedy nazyvalo : jelenia sol, takze neviem, ci je to ozaj tak, ked pisete ze nejaky rozdiel predsa len je. Moze niekto odpovedat?
Dakujem za odpoved, davam tu dokopy "kucharku" pre moje nove pokolenie a tak ma zaujimaju originalne a stare recepty.
Aj preto dakujem za Varechu! ....
zdena1011
Pochádzam z južnej Moravy a moja maminka často robievala tento koláčik (aj mám recept a je rovnaký ako tento) a voláme ho "sedlácký kremeš".Salajka sa teraz dá kúpiť aj Tescu.Salajku používam aj do cesta na pečenie trubičiek (namotávam cesto na plechové rúrky).
oblizprst
Salajka je presne v chémii hydrouhličitan amónny, a okrem iných zákuskov sa pridával aj do perníkov. Naše staré mamy ho nazývali jelenia soľ. Je ho treba skladovať v nádobe, ktorá je vzduchovo nepriepustná, lebo jednou z jeho vlastností je prchavosť - sublimuje, to znamená, že zo skupenstva tuhého prechádza v plynné.
sovka62
Takúto salajku som si nosievala z Maďarska v malých plastových súdočkoch. Keď sa otvorila a neminula, vyprchala. Neviem, čo vymysleli teraz, kupujem ju v 10 g papierových vreckách a vydrží v nich dva-tri mesiace, možno viac, ale dlhšie som je neskladovala.
hana02
Kedže cest sa má deliť na 3 časti cesto je len na spodnom pláte? a čo dať na vrch?
sovka62
hana02, nerozumiem, žiaľ, tvojej otázke. Ale pokúsim sa podrobnejšie vysvetliť postup, možno to pomôže. Cesto rozdelíme na tri časti. Každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu a upečieme. Budeme mať teda tri pláty veľkosti plechu. Plnku rozdelíme na dve polovice. Prvý plát cesta natrieme polovicou plnky, priložíme na ňu druhý plát, ten natrieme druhou polovicou plnky a prikryjeme tretím plátom. Navrch už len pocukrujeme. Takže krémeš má celkom päť vrstiev, tri sú z cesta a dve krémové. Ak by to ešte nebolo jasné, rada odpíšem znovu.
jarkulienka
Jééééj, toto piekla niekedy moja nebohá mamička. dlho som hľadala recept. Vďaka zaň! Len ona to robila tak, že jeden deň upiekla pláty cesta a plnila až na druhý deň. A ďalší deň nechala odležať. Vrch potrela čokoládovou polevou- volali sme to Horthyho rezy. Fantastické, ešte raz ďakujem za recept!
lidia3
Totoje velmi dobry zakusok čim je dlhšie upečeny tym je lepši.Plnku robievam 1,5davky aby bol lepší.
lidia3
Poznam ho pod nazvom-salajkovy zakusok alebo kremovniček.
sovka62
U nás bolo toto jednoducho krémeš, keď som bola malá, čudovala som sa, prečo v cukrárni píšu na tie pudingové čudá názov krémeš. Ten mal podľa vyzerať práve takto.
mariaklara
@sovka , tvoj recept sa mi páči, niekedy ho urobím a nemáš náhodou recept, volá sa " Salajkové rožky ", moja maminka ho robievala, ale recept mi nezostal po nej. Boli to také nafúknuté žltučké, ľahučké rožky, cesto sa pred pečením vkladalo do formičiek - rožkov. Ak by si ho mala, bola by som ti vďačná. A ešte na jeden recept som si spomenula, do ktorého išla salajka volal " Vatový zákusok ". Bola to tiež taká ľahká piškóta, myslím, že žĺtková plnka bola v ňom. Aj tento recept by som privítala. Ďakujem.
sovka62
@mariaclara , ten prvý recept asi mám, robievam podľa neho žĺtkové kvietky (vykrajované), do cesta idú len žĺtky, cukor a salajka. Sú nafúknuté, vnútri prázdne a chutia podobne ako bielkové bezé. Teraz som sa vrátila z dovolenky, neviem kde mi hlava stojí, ale keď sa trochu spamätám, pridám ho.
Ten druhý nepoznám.
jozka2
salajka-amonium je proste prasok do peciva len treba kladat ten bez hlinika/aluminium/
sovka62
@jozka2 , salajka určite nie je prášok do pečiva. Ak b si na tento recept použila prášok do pečiva, určite sa ti nepodarí. Ak neveríš, riskni a skús.
kukulienka71
Manžel má rád tradičné zákusky, krémeše nevynímajúc. Ja som recept nemala, tak som upiekla podľa tvojho tu. Pláty som vaľkala veľmi veľmi tenko, boli na malý plech, z tejto dávky mi vyšlo cca 24 kociek, po odrátaní odrezkov. Odporúčam piecť pri otvorenom okne, ja som so sebou nechtiac vybabrala, nevedela som, že amoniak bude až tak cítiť, otvorila som vchodové dvere a vonku zas dym z pálenia listov, celá ulica teraz páli:-( tak som sa skoro udusila:-DDD ale som tu (pripomenulo mi to časy, keď som sedávala pred 30 rokmi u kaderníčky na trvalej)...cesto pekne naskočilo, koláčik chutí, ďakujem pekne, @sovka62


sovka62
Úplne dokonalé, @kukulienka , skoro mi oči vypadli. Máš nejaký stroj na krájanie? Lebo toto dokázať voľne rukou...... neuveriteľné!
kukulienka71
:-), nemám. Tie rezy nie sú dokonalé, len sú asi z takého uhla, že vyzerajú dobre. Ďakujem, si podarená:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia