Grilovaný brzlík s cícerovým pyré
šéfkuchár Erdödyho paláca v Bratislave, 30. septembra 2010
Foto: z knihy Šéfkuchár v paláci, Ikar
porcie
Suroviny
500 g |
|
|
|
na obalenie |
|
1 PL |
|
|
|
Cícerové pyré: | |
2 šálky |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
Pečené jablko: | |
1 ks |
|
2 PL |
|
Rascová omáčka: | |
štipka |
|
1 šálka |
|
1 hrnček |
|
|
|
|
Postup
-
1
Brzlík varíme v osolenej vode asi 30 minút, potom ho vyberieme, očistíme od blán a tuku a obalíme v múke. Takto pripravený brzlík ugrilujeme na rozpálenom masle a nakoniec dochutíme soľou a čerstvo pomletým korením.
- 2
Cícerové pyré: Cícer cez noc namočíme do vody (vody musí byť toľko, aby bol úplne ponorený). Na druhý deň z neho vodu zlejeme, nalejeme naň novú čistú vodu a uvaríme ho domäkka. Mäkký cícer dáme do mixéra a rozmixujeme na jemné pyré, ktoré ešte prepasírujeme cez jemné sito, aby v ňom nebolo cítiť šupky. Vmiešame olej a dochutíme octom, soľou a čerstvo zomletým korením.
- 3
Pečené jablko: Umyté a osušené jablko dáme do rúry rozohriatej na 220 °C a pečieme asi 10 minút. Jablko ošúpeme, vypichneme z neho jadrovník a pokrájame na kocky s rozmermi asi 5 x 5 mm, ponoríme do cukrového sirupu a opečieme na panvici spolu s brzlíkom dozlata.
- 4
Rascová omáčka: Rascu rozdrvíme v mažiariku, dáme do rozpáleného kastrólika a prehrejeme (uvoľní sa tým jej aróma a chuť). Prilejeme portské víno a necháme zredukovať na tretinu. Primiešame demi-glace a dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
V lidské anatomii se nachází v horním anterioru hrudní dutiny za sternem (hrudní kost).
p.s.
tiež som nemala šajn že čo to naozaj je
=== Brzlík je kulinárske meno pre Týmus (krku, pažeráka, pankreasu najmä z teľa a jahňata.Upravuje sa tak, ze sa MUSI namocit v slanej vode, potom v mlieku, a je potrebne odblanit ( ako mozdocek). často su vyborne ak sa upravia ako obaľované v trojobale a vyprážané, ci grilované. velmi cadsto a varia latinsko-americkej kuchyni.
Tiez som to spoznala iba tu a je to povazovane za specialitu.