Grilovaný brzlík s cícerovým pyré

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Postup

  1. Brzlík varíme v osolenej vode asi 30 minút, potom ho vyberieme, očistíme od blán a tuku a obalíme v múke. Takto pripravený brzlík ugrilujeme na rozpálenom masle a nakoniec dochutíme soľou a čerstvo pomletým korením.
  2. Cícerové pyré: Cícer cez noc namočíme do vody (vody musí byť toľko, aby bol úplne ponorený). Na druhý deň z neho vodu zlejeme, nalejeme naň novú čistú vodu a uvaríme ho domäkka. Mäkký cícer dáme do mixéra a rozmixujeme na jemné pyré, ktoré ešte prepasírujeme cez jemné sito, aby v ňom nebolo cítiť šupky. Vmiešame olej a dochutíme octom, soľou a čerstvo zomletým korením.
  3. Pečené jablko: Umyté a osušené jablko dáme do rúry rozohriatej na 220 °C a pečieme asi 10 minút. Jablko ošúpeme, vypichneme z neho jadrovník a pokrájame na kocky s rozmermi asi 5 x 5 mm, ponoríme do cukrového sirupu a opečieme na panvici spolu s brzlíkom dozlata.
  4. Rascová omáčka: Rascu rozdrvíme v mažiariku, dáme do rozpáleného kastrólika a prehrejeme (uvoľní sa tým jej aróma a chuť). Prilejeme portské víno a necháme zredukovať na tretinu. Primiešame demi-glace a dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.