Grilované pivné krídelká fotorecept

andys - fotkaandys, 18. júla 2011
Grilované pivné krídelká (fotorecept)
Foto: andys

Recept Zdeňka Pohlreicha - šéfa na grile. Stojí za malý hriech ;)

6
porcií
45 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg celé
Marináda:
70 ml
z 1  citróna
70 ml
70 ml
Omáčka:
2-3 lyžice
1 ks
1-2 strúčiky
  strúhaný čerstvý
2,5 dl
70 ml
z 1 citróna
2 PL
1 PL
1 PL
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Väčšie kuracie krídelká umyjeme, očistíme, na najhrubších miestach narežeme ostrým nožom a poukladáme ich do väčšej misy.

    Grilované pivné krídelká (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Krídelká polejeme olejom (podľa receptu Z. Pohlreicha použijeme arašídový, ja som použila slnečnicový), citrónovou šťavou, worcestrovou omáčkou a pivom. Premiesime a prisolíme hrubou soľou. Napokon pridáme čerstvo pomleté farebné korenie. Misu uzavrieme a mäsko necháme niekoľko hodín odležať (podľa osvetlenia je vidieť, že túto časť receptu som pripravovala neskoro večer).

    Grilované pivné krídelká (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pred samotným grilovaním si pripravíme omáčku. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájaný cesnak a strúhaný zázvor - podľa chuti. Okoreníme hrubo mletým korením a chilli korením a pražíme, kým cibuľka nie je zlatavá. Pridáme hustejšiu paradajkovú šťavu, pivo, šťavu z citróna, worcestrovú a sójovú omáčku. Dochutíme hnedým cukrom, plnotučnou horčicou a medom. Varíme, kým omáčka nehustne.

    Grilované pivné krídelká (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z uvarenej omáčky odoberieme asi polovicu na servírovanie. Zvyšok použijeme na potieranie krídelok počas grilovania.

    Grilované pivné krídelká (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz to najdôležitejšie - pripravíme gril na grilovanie. Rozpálime uhlie na grilovanie a rošt potrieme tukom. Z krídelok zlejeme zvyšnú marinádu a necháme ich odkvapkať.

    Grilované pivné krídelká (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naukladáme ich na rozpálený rošt, z oboch strán ich počas grilovania grilovacou omáčkou. Plamienky ich môžu jemne "olizovať", ale tak, aby nezhoreli.

    Grilované pivné krídelká (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové krídelká podávame so zvyšnou omáčkou. Okrem toho odporúčam tieto dipy skvelého enerrgizera: Mezze-mezza-mazzah . Dobrú chuť a peknú rodinnú grilovačku :)

    Grilované pivné krídelká (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

lucylee
Vsetko OK, az na worcester, ja ho vobec nepouzivam. S pivom vo vareni nemam dobre skusenosti. Raz som robila pivnu polievku podla jedneho receptu tu na vareche a islo tam pol litra piva. Skoro celu som ju vyliala, lebo bola velmi horka! Nebude to horke od toho piva?
andys
@lucylee , piva sa vôbec nemusíš báť, je ho tam minimum, naozaj neostáva žiadna horká chuť, len krehučké mäsko a príjemná chuť.
bozulka
Krídielka sú krásne,to pivo urobí krehkosť,necítiť nič .Ja dávam pivo do vajíčka keď vysmážam mäso alebo aj zeleninu.@lucylee , nemusíš sa báť.Na dve vajíčka používam asi 50-70ml.Do marinády trošku viac.
evanaaa
Lucylee, ja som zasa robila kura na pive, a tiež mi moc nechutilo, bolo celé tým pivom presiaknuté, takže neviem, či by som nabrala odvahu, ale tu nie je ani celé deci, ako hovorí aj Andys, nemalo by to vadiť.
elekra
Krídielka boli famózne! Môžem len potvrdiť. Ináč ani ja pivo na varenie nepoužívam (radšej si dám pohár po jedle), ale tu ho vôbec nebolo cítiť.
remcula
Zdeňka Pohlreicha moc nemusím, ale jeho pořad s grilováním nemá chybu. Křidélka jsou super a dají se dělat na spoustu způsobů.
enerrgizer
ešte som toho roku poriadne negriloval a na krídelká sa teším...to pivo nemá chybu :-)
andys
@enerrgizer , vďaka, vedela som, že chlapi to pivečko ocenia ;) (a najmä pri príprave, veď keď si to spočítajú, ešte dosť ostane aj na koštovku)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia