Foto: andys
Recept Zdeňka Pohlreicha - šéfa na grile. Stojí za malý hriech ;)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5 kg celé |
|
Marináda: | |
70 ml |
|
z 1 citróna |
|
70 ml |
|
70 ml |
|
|
|
|
|
Omáčka: | |
2-3 lyžice |
|
1 ks |
|
1-2 strúčiky |
|
strúhaný čerstvý |
|
|
|
|
|
2,5 dl |
|
70 ml |
|
z 1 citróna |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Väčšie kuracie krídelká umyjeme, očistíme, na najhrubších miestach narežeme ostrým nožom a poukladáme ich do väčšej misy.
-
2
Krídelká polejeme olejom (podľa receptu Z. Pohlreicha použijeme arašídový, ja som použila slnečnicový), citrónovou šťavou, worcestrovou omáčkou a pivom. Premiesime a prisolíme hrubou soľou. Napokon pridáme čerstvo pomleté farebné korenie. Misu uzavrieme a mäsko necháme niekoľko hodín odležať (podľa osvetlenia je vidieť, že túto časť receptu som pripravovala neskoro večer).
-
3
Pred samotným grilovaním si pripravíme omáčku. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájaný cesnak a strúhaný zázvor - podľa chuti. Okoreníme hrubo mletým korením a chilli korením a pražíme, kým cibuľka nie je zlatavá. Pridáme hustejšiu paradajkovú šťavu, pivo, šťavu z citróna, worcestrovú a sójovú omáčku. Dochutíme hnedým cukrom, plnotučnou horčicou a medom. Varíme, kým omáčka nehustne.
-
4
Z uvarenej omáčky odoberieme asi polovicu na servírovanie. Zvyšok použijeme na potieranie krídelok počas grilovania.
-
5
Teraz to najdôležitejšie - pripravíme gril na grilovanie. Rozpálime uhlie na grilovanie a rošt potrieme tukom. Z krídelok zlejeme zvyšnú marinádu a necháme ich odkvapkať.
-
6
Naukladáme ich na rozpálený rošt, z oboch strán ich počas grilovania grilovacou omáčkou. Plamienky ich môžu jemne "olizovať", ale tak, aby nezhoreli.
-
7
Hotové krídelká podávame so zvyšnou omáčkou. Okrem toho odporúčam tieto dipy skvelého enerrgizera: Mezze-mezza-mazzah . Dobrú chuť a peknú rodinnú grilovačku :)
Diskusia k receptu