Gratinované zemiaky s cesnakom fotorecept

sladkacokolada - fotkasladkacokolada, 30. januára 2012

Tieto zemiačky bola naša rýchla večera , môžu sa podávať s mäsom, aj bez mäsa.

60 minút
príprava
45 minút
na 200-220 °C

Suroviny

1 kg
3-4 ks
3/4 KL
trocha
250 ml
 , alebo iné bylinky
 na vymastenie formy

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, postrúhame na strúhadle, na ktorom strúhame uhorky, aby boli zemiaky čo najtenšie.

    Gratinované zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky osolíme, okoreníme, premiešame. Jednu polovicu navrstvíme do vymazanej formy, na vrch nakrájame na tenučko cesnak. Cesnaku môže byť aj menej ako sme mali my. Bola to sila:)

    Gratinované zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Navrstvíme druhú polovicu zemiakov, zalejeme smotanou. Bylinky poukladáme na vrch zemiakov.

    Gratinované zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre 45 minút, na 200°C. Ak použijete väčšie množstvo zemiakov, treba zapekať dlhšie. My sme boli len dve.

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Gratinované zemiaky sú výborné,často ich tiež robievam,najčastejšie s cibuľou a bylinkami.Pri pridávaní receptov by však mali byť aj množstvá surovín,lebo ak ich niekto nikdy nerobil,tak mu bude ťažko posúdiť,či k zemiakom podľa potreby má pridať 100ml alebo 500ml?Koľko je podľa potreby?Výsledok bude určite veľmi rozdielny.Podľa mňa je to potrebné aj pri zdanlivo jednoduchých receptoch.
@sladkacokolada , to si sa ale nastrúhala, kilo zemiačkov natenko! A dve ste to stihli spapkať? Aj ja by som sa pridala, lákavo to vypadá už na obrázku, nieto ešte na tanieri. A iste aj rozvoniava. Prečo ma toto nenapadne, musím si uložiť do KK.
...krasne zemiacky,na 1*.Ja moc nemam rada smotanu v jedlach,som jej presytena, 20 rokov ju pridavam do dcerinych jedal,je ju schopna namazat aj na paralen,ale niekedy sa bez nej neda.Su recepty,ktore si ju vylozene pytaju a toto je jeden z nich. Jednoduche a velmi chutne.
ja ich robim podobne ale predsa trošku inak, ja zemiaky nakrajam na kocky a necham ich zovrieť v slanej vode, potom scedim a vysypem na plech na ktorom na dne je olej alebo domáca masť, na drobno nakrájaná cibuľka a cesnak, na povrch posypem bylinky podľa chuti a to všetko zalejem smotanou a nechám v rúre piecť, Nakoniec ich odkryjem aby sa troška pripiekli. Sú veľmi dobré ako príloha k mäsu ale aj s kyslým mliekom.

Pridaj komentár k receptu: