Gratinované zemiaky s cesnakom fotorecept

sladkacokolada - fotkasladkacokolada, 30. januára 2012

Tieto zemiačky bola naša rýchla večera , môžu sa podávať s mäsom, aj bez mäsa.

60 minút
príprava
45 minút
na 200-220 °C

Suroviny

1 kg
3-4 ks
3/4 KL
trocha
250 ml
 , alebo iné bylinky
 na vymastenie formy




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, postrúhame na strúhadle, na ktorom strúhame uhorky, aby boli zemiaky čo najtenšie.

    Gratinované zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky osolíme, okoreníme, premiešame. Jednu polovicu navrstvíme do vymazanej formy, na vrch nakrájame na tenučko cesnak. Cesnaku môže byť aj menej ako sme mali my. Bola to sila:)

    Gratinované zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Navrstvíme druhú polovicu zemiakov, zalejeme smotanou. Bylinky poukladáme na vrch zemiakov.

    Gratinované zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre 45 minút, na 200°C. Ak použijete väčšie množstvo zemiakov, treba zapekať dlhšie. My sme boli len dve.

Diskusia k receptu

mamatata2
To môže byť dobré, vyskúšame čoskoro. A cesnak je dobrý, hlavne v tomto čase.
alexdidi
Gratinované zemiaky sú výborné,často ich tiež robievam,najčastejšie s cibuľou a bylinkami.Pri pridávaní receptov by však mali byť aj množstvá surovín,lebo ak ich niekto nikdy nerobil,tak mu bude ťažko posúdiť,či k zemiakom podľa potreby má pridať 100ml alebo 500ml?Koľko je podľa potreby?Výsledok bude určite veľmi rozdielny.Podľa mňa je to potrebné aj pri zdanlivo jednoduchých receptoch.
tatranka
Tento tip zemiačikov máme veľmi radi.Sú chutné,šťavnaté a dajú sa servírovať aj samostatne s mäskom.Ako rada by som sa ponúkla.
sladkacokolada
@tatranka ani nevieš akú radosť si mi spravila, veľmi rada by som ponúkla práve Teba... každá dobrá žena mi pripomína moju maminu a ty k nim patríš, ďakujem.
evanaaa
@sladkacokolada , to si sa ale nastrúhala, kilo zemiačkov natenko! A dve ste to stihli spapkať? Aj ja by som sa pridala, lákavo to vypadá už na obrázku, nieto ešte na tanieri. A iste aj rozvoniava. Prečo ma toto nenapadne, musím si uložiť do KK.
marianne69
...krasne zemiacky,na 1*.Ja moc nemam rada smotanu v jedlach,som jej presytena, 20 rokov ju pridavam do dcerinych jedal,je ju schopna namazat aj na paralen,ale niekedy sa bez nej neda.Su recepty,ktore si ju vylozene pytaju a toto je jeden z nich. Jednoduche a velmi chutne.
irenaw
ďakujem za pripomenutie, veľmi dobré jedlo :)
joel
ja ich robim podobne ale predsa trošku inak, ja zemiaky nakrajam na kocky a necham ich zovrieť v slanej vode, potom scedim a vysypem na plech na ktorom na dne je olej alebo domáca masť, na drobno nakrájaná cibuľka a cesnak, na povrch posypem bylinky podľa chuti a to všetko zalejem smotanou a nechám v rúre piecť, Nakoniec ich odkryjem aby sa troška pripiekli. Sú veľmi dobré ako príloha k mäsu ale aj s kyslým mliekom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia