Foto: porzellanka
V centre mesta je vegetarianska restauracia, ktora ma urcite nejaky nazov, ale vsetci ju volame u Inda. Majitel udajne varil aj pre nemeckeho prezidenta. Zobraziť celý popisV centre mesta je vegetarianska restauracia, ktora ma urcite nejaky nazov, ale vsetci ju volame u Inda. Majitel udajne varil aj pre nemeckeho prezidenta. No a robi neskutocne nakypy a zapekane jedla. Ja som "masotarian", ale k Indovi idem rada. No a tento Gratin som u neho odkukala - u nas doma ma vzdy uspech.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Pripravime si suroviny. Osupeme cibulu, ocistime zemiaky. Zemiaky a cibulu a nakrajame na tenke platky.
-
2
Do vymastenej zapekacej misky vlozime cibulu, posolime, na nu navrstvime zemiaky, posolime, jemne posypeme susenou senovkou a zalejeme slahackovou smotanou, do ktorej mozete rozmiesat trosku vegety (ak pouzivate). Slahacka je dolezita, pretoze obsahuje viac tuku ako kysla smotana - zohreje sa na vyssiu teplotu a skrati cas pripravy. Skusala som aj s kyslou smotanou, nebolo to zle, ale nebolo to ono. Piect v predohriatej rure na 200°.
pivonka - ja tie zemiaky sice jedavam samotne, resp. so salatom, ale miji chlapi si kludne daju k nim kus masa :-).
Zemo - senovka grecka je bobovita rastlina, ja som ju kupila aj na slovensku, ked som tam bola v lete. pouziva sa ako caj, klicky, alebo prasok. Do tohoto jedla sa pouziva prasok. ma mierne nahorhastu chut, preto sa dava iba male mnozstvo, ale dava jedlu jedinecnu prichut.
tieto zemiaky sa ale daju robit aj s troskou mleteho masa, alebo s novou cibulkou... len to uz nie je to iste jedlo. Ja som senovku kupila v lete v petrzalke v takom bio - bylinkovom obchode. Vobec som vtedy nevedela co to je, iba som zacitila vonu - ako gratin u Inda..