Gratinované zemiaky

Autor receptu: tetrisss

Toto jedlo som prvý krát jedla v ďalekej Indonézii. Trochu dlhšie sa pečie a preto ma vždy prekvapovalo, ako rýchlo nám ho vedeli čerstvé doniesť. Ako to zvládali, to dodnes nechápem. Jedlo tam používali ako prílohu k mäsu, ale ja ho mám rada len tak, spolu s čerstvým šalátom.

4
porcie
10 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Väčšie zemiaky očistíme nakrájame na čo najtenšie plátky. Do misky , ktorú vieme prikryť, ja používam jenské sklo, uložíme zemiaky, aby sa trošku prekrývali, ako škridle, Na to dáme huby na plátky, cibuľu na mesiačily, ďalšiu vrstvu zemiakov, posolíme, dáme plátky syra, zase zemiaky a podľa chuti posolíme, dáme suchú pažítkovú vňať.
  2. Obe smotany zmiešame, nalejeme na zemiaky a dáme zakryté piecť do rúry. Ak sa nám nepáči bezmäsitá verzia, môžeme na syr dať šunku, alebo údené mäso.
  3. Zemiaky pečieme zakryté aspoň hodinu, odkryjeme a dopečieme do ružova, kým sa smotany nevstrebú do zemiakov. Ako prílohu som použila kapustovo-mrkvový surový šalát.