Gratinovaná cibuľa s mäsovo-pekanovou plnkou

Marián Breznický
šéfkuchár Hotela sv. Ludmila v Skalici, 14. septembra 2014
Gratinovaná cibuľa s mäsovo-pekanovou plnkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Keď orechy, tak určite vlašské a lieskové, v spojení so sladkou kuchyňou... možností je však omnoho viac. Inšpirujme sa prírodou tak, ako to kedysi Zobraziť celý popisKeď orechy, tak určite vlašské a lieskové, v spojení so sladkou kuchyňou... možností je však omnoho viac. Inšpirujme sa prírodou tak, ako to kedysi robievala aj prvá česká svätica – patrónka babičiek a vinárov.

4
porcie
15 minút
príprava
14-18 minút
na 170 °C

Suroviny

300 g
150 g
4 ks
2 strúčiky
z 1/2 citróna
150 ml
250 g
150 g
100 g
30 g
 na ozdobu




Postup

  1. 1

    Cibuľu očistíme, zrežeme vrch a dáme variť do osolenej vody do polomäkka. Vyberieme stred, aby nám ostali len dve vonkajšie vrstvy. Stred odložíme.

  2. 2

    Potom zmiešame rokfort s mascarpone, soľou, korením a nahrubo nasekanými orechmi. Niekoľko orechov si necháme na ozdobu. Na hrianky nastriekame rokfortový krém a zvinieme do rolády, ktorú stiahneme fóliou a necháme v chlade stuhnúť.

  3. 3

    Zvyšné hrianky rozmixujeme, pridáme trochu olivového oleja, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie a citrónovú kôru. Na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú sme vybrali zo stredu, pridáme jahňacinu, lúpané para-dajky a podlejeme červeným vínom.

  4. 4

    Osolíme, okoreníme, pridáme tymian, nase-kaný cesnak a dusíme domäkka. Uvarenú cibuľu dáme na plech, naplníme ju jahňacím mäsom a posypeme rozmixovanými hriankami s petržlenovou vňaťou a citrónovou kôrou. Pečieme pri 170 °C 14 – 18 minút.

Diskusia k receptu