Grahamové žemličky

editamarkos - fotkaeditamarkos, 1. februára 2013

Tento recept som našla v knihe Wolterová, Teubner: Pečieme s pôžitkom. V poslednej dobe sa snažím dodržať zásady racionálnej výživy kvôli môjmu chronickému ochoreniu. Zobraziť celý popisTento recept som našla v knihe Wolterová, Teubner: Pečieme s pôžitkom. V poslednej dobe sa snažím dodržať zásady racionálnej výživy kvôli môjmu chronickému ochoreniu. V obchodoch pod názvom celozrnného pečiva som dostala len melta kávou zafarbené biele pečivo za neprimeranú cenu. Jeden kus má energetickú hodnotu asi 1030 kJ / 245Kcal.

16
porcií
120 minút
príprava
20-25 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
40 g
1 ČL
250 ml (vlažná!
2 ČL
3 PL




Postup

  1. 1

    Pšeničný šrot vysypeme do misy a uprostred vyhĺbime jamku. Rozdrobené droždie zmiešame so šrotom, cukrom a vodou. Prikryjeme a necháme 15 minút kysnúť.

  2. 2

    Pridáme soľ a olej , všetko dobre premiesime, prikryjeme a 1 hodinu necháme kysnúť.

  3. 3

    Cesto pomúčenými rukami rozdelíme na 16 rovnakých dielov. Každý rozvaľkáme na okrúhlo, poprášime múkou a uložíme na olejom natretý plech. Necháme ešte 25 -30 minút kysnúť. Pečieme na druhej priečke rúry odspodu. Na dno rúry pripravíme šálku vody.

Diskusia k receptu

martamm
Nádherné sú, pšeničný šrot dostanem v racio výžive? rada by som ich upiekla...
irenaw
@martamm ja som márne zháňala ražný šrot na fínsky chlieb a niekto mi poradil, že stačí celé zrno rozmixovať. tak si sama šrotujem :-)
irenaw
@mariaklara len tak v mixéri. vraveli, že aj v starom kávovom mlynčeku to ide. pekne sa vydarili a sú dobré, tiež mám tú knihu :-)
sovka62
@martamm , Štefánikova 43, šrot pšeničný, kukuričný, jačmenný, hrachový.......
editamarkos
Pšeničný šrot sa dá nahradiť celozrnnou pšeničnou múkou špeciál - stredná, 800g. Vyrába Mlyn Pohronský Ruskov, a.s. Ja kupujem v Kauflande. Som rada že sa vám recept páči.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia