Gnocchi s lososom, čerstvou mätou a paradajkami

martinis - fotkamartinis, 10. decembra 2013
Gnocchi s lososom, čerstvou mätou a paradajkami
Foto: martinis

Talianské zemiakové gnocchi sú ako stvorené pre jemné, chuťovo vyvážené jedlá. Vynikajúci losos, pór, niekoľko cherry paradajok a trocha bieleho vína spolu s čerstvou Zobraziť celý popisTalianské zemiakové gnocchi sú ako stvorené pre jemné, chuťovo vyvážené jedlá. Vynikajúci losos, pór, niekoľko cherry paradajok a trocha bieleho vína spolu s čerstvou mätou, to je ideálna kombinácia pre malé zemiakové knedličky :)

1
porcia
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

 menší kúsok (bez kože, pokrájaný na kúsky)
1/2 bal.
6 ks (poprekrajované)
1/2 ks (pozdĺžne prekrojený a natenko nakrájaný)
1 strúčik (nasekaný na plátky)
1 PL
1 PL (+ na pokvapkanie)
50 ml (napr. Chardonnay)
zo 1/4 ks citróna
 štipka
 niekoľko lístkov




Postup

  1. 1

    Okrem Jamieho Olivera mám veľmi rád aj Marcela Ihnačáka a toto je prakticky jeho recept s drobnými úpravami :) Začnime pórom, ktorý umyjeme, prekrojíme pozdĺžne na polovicu a pokrájame na čo najtenšie polkolieska. Strúčik cesnaku nasekáme na plátky a na panvicu kvapneme lyžicu oleja a pridáme lyžicu masla.

  2. 2

    Lososa opláchneme a zbavíme kože. Chce to trocha praxe, ani mne to nevyšlo na prvý krát celkom podľa predstáv :) Nakrájame na malé kúsky. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme pór s cesnakom, chvíľu restujeme. Potom môžme pridať kúsky lososa, osolíme, ochutíme čiernym korením, pridáme poltucet poprekrajovaných cherry paradajok a spolu restujeme pár minút, desať celkom stačí.

    Gnocchi s lososom, čerstvou mätou a paradajkami - obrázok 2
  3. 3

    Asi v polovici restovania podlejeme trochou bieleho vína, ktoré vynikajúco dopĺňa lososa. Pred dokončením necháme zovrieť vodu v inom hrnci, vsypeme gnocchi, povaríme jednu, dve minúty, potom scedíme, osolíme štipkou soli a vmiešame do panvice k lososovi so zeleninou. Dochutíme kvapkou citrónovej šťavy, ktorá k rybám neodmysliteľne patrí a niekoľkými lístkami čerstvej mäty. Pred podávaním zakvapneme dobrým olejom a možno servírovať :-)

    Gnocchi s lososom, čerstvou mätou a paradajkami - obrázok 3
  4. 4

    Môj tip : Výraznú arómu dosiahnete, ak použijete čerstvú bazalku namiesto mäty. S mätou je však toto jedlo tiež výborné a celé ho osvieži :)

  5. 5

    Losos je kráľom všetkých rýb. Jemné, krehké mäso, vynikajúca chuť a vôňa a rýchla príprava sú najväčšími prednosťami tejto morskej ryby, ktorú sa oplatí si aspoň raz za čas pripraviť. Stačí opiecť na oleji či masle, pridať trocha vína pre ešte lepšiu chuť, doplniť zaujímavou prílohou a máte večeru takmer bez námahy :-)

    Gnocchi s lososom, čerstvou mätou a paradajkami - obrázok 5

Diskusia k receptu

afataga
tak toto si mi trafil chute, mozem prist na veceru? :-)
eviana
@martinis , priam dych vyrážajúca krása... presne podľa môjho gusta, tiež sa hlásim na večeru :) 5*
martinis
@afataga : dúfal som že sa ti bude toto jedlo páčiť, samozrejme že si vítaná :-)) pošta by mohla ponúkať službu expresného doručenia jedla, zaslal by som porciu, bolo dosť :O)
@eviana : to sa veľmi teším že sa Ti tieto gnocchi tak páčia, určite môžeš prísť :-)) vďaka ;)
@fineliving : nech Ti chutí, ďakujem ;))
@janalad : tak teda vyskúšaj sama, pevne verím, že budeš s výsledkom spokojná ;))
@helca103 : výborný nápad, som rád že sa zíde :) ďakujem ;)
fineliving
takže dnes som konečne vyskúšala túto dobrotu, odporúčam všetkým, je to lahodné a chutné jedlo :)
ferno
prave som to dovaril,ale nakoniec som cast spravil so smotanou.a chuti mi to s nou viac :-)
martinis
@ferno vďaka za komentár, smotana nemusí byť vôbec zlá, verím, že to mohlo byť chutné :))
afataga
tak toto si mi trafil chute, mozem prist na veceru? :-)
eviana
@martinis , priam dych vyrážajúca krása... presne podľa môjho gusta, tiež sa hlásim na večeru :) 5*
martinis
@afataga : dúfal som že sa ti bude toto jedlo páčiť, samozrejme že si vítaná :-)) pošta by mohla ponúkať službu expresného doručenia jedla, zaslal by som porciu, bolo dosť :O)
@eviana : to sa veľmi teším že sa Ti tieto gnocchi tak páčia, určite môžeš prísť :-)) vďaka ;)
@fineliving : nech Ti chutí, ďakujem ;))
@janalad : tak teda vyskúšaj sama, pevne verím, že budeš s výsledkom spokojná ;))
@helca103 : výborný nápad, som rád že sa zíde :) ďakujem ;)
fineliving
takže dnes som konečne vyskúšala túto dobrotu, odporúčam všetkým, je to lahodné a chutné jedlo :)
ferno
prave som to dovaril,ale nakoniec som cast spravil so smotanou.a chuti mi to s nou viac :-)
martinis
@ferno vďaka za komentár, smotana nemusí byť vôbec zlá, verím, že to mohlo byť chutné :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia