Glondže fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 18. marca 2012
Glondže (fotorecept)
Foto: elisticka

Tieto mäsové guľôčky mam veľmi rada a ked ich robila svatka sa mi veľmi zapáčil názov glondže tak už aj ja ich tak volám:)

22
porcií
60 minút
príprava
2x10 minút
tepelná úprava

Suroviny

10 ks
podla potreby
1 ks
1/2 PL
400 g
1/2 KL
1 kg
2 PL




Postup

  1. 1

    Okrojím si zemiaky a uvarím v osolenej vode ,scedím a popučím ako na pyré a nechám trocha vychladnúť.Na dosku nasypem múku a pridám zemiaky a vajce a vypracujem cesto.

    Glondže (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do hrnca vysypem kapustu pridám cukor,vodu a udusím

    Glondže (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    mäsko uvarím a pomeliem.dochutím korením

    Glondže (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    z cesta odtrhujem kúsky a robím hrubsie placky na ktoré dám kopčeky mäska (niekto cesto rozvaľká a vykrajuje kolieska ale toto je rýchle)

    Glondže (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    okraje pritiahnem k sebe ako batôžtek a urobím guľky

    Glondže (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dám variť do osolenej vriacej vody a ked vyplávajú povarím na miernom ohni asi 5 minút

    Glondže (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    uvarené vyberiem a naservírujem s kyselou kapustou a smotanou..dobrú chuť:)

    Glondže (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

cistinka
Ten trefný názov počujem prvý raz...musím si ho zapamätať. My toto jedlo robíme veľmi často :-)
valeri
No hneď by som z tých glondží dala, hlavne po včerajšom dietnom dni, lebo mi bolo zle od žalúdka, by mi dnes chutili. Recepr si ukladám, aj keď niečo podobné už mám. Ale keď vyzerajú tak lákavo... :-))
tothka
Je to výborné jedlo, ja dávam namiesto smotany opraženú cibuľu, vyskúšam aj podľa teba. Vždy si spravím do zásoby a v mrazničke sú poruke, keď prídu hladoši.
1x lianka
danielas
Parádička,veľmi lákavé a s tou kyslou kapustou....ukladám
turistka
@Elisticka- náš šef mal kamaráta-kuchára a ten mu občas poslal vo várnici práve plnené guľky s údeným a s dusenou kapustou. Raz šef neprišiel do práce, ale guľky prišli, všetky sme mu zjedli, no čuškali sme, ale nám nikdy nič nevytkol, že sme sa tak ľahúčko dostali k jeho dobrote. Boli sme fajn kolektív a tak si viem predstaviť, že keď sa objaví toto jedlo u Vás na stole, že určite chutí, Takú chuť som na ne dostala až to nie je pekné.
izabella929
Eliška, sú zaujímavé.-) s týmto názvom som sa ešte nestretla.-))ale aj tak mohlo to byť fajné.-))nejdla som to ešte, ale vyskúšam.-)
izabella929
len neviem, či by boli podobné aj moje, keby som použila miesto údeného mäska, neúdené...zdá sa mi to príliš ťažké s tým údeným...
elisticka
dakujem dievcence za komentariky:-)) Izabelka moja svatka tam dava pomlete spekaciky ..kto ako chce si moze dat plnku ale tieto su najlepsie:-))
tatranka
Eliška,ty si tento tvoj recept nazvala po spišsky.U nás sa hovorí na guľu,glondža. Aj na vianočný stromček sa u nás vešajú šumné glonže,/pekné gule/.
Tieto gule na podobný spôsob robím.Teraz si mi ho pripomenula,takže sa určite v najbližšej dobe na stole objaví.
sovka62
Elištička, vieš čomu moje deti hovorili "glondže"? Hrčkám v krupicovej kaši. Mojej svokre sa zriedka podarilo uvariť kašu bez hrčiek a mňa mohlo poraziť, lebo moju hladkú baby ofrfľali a tá s "glondžami im chutila lepšie.
Recept sa mi páči a úplne najviac zlepšovák s tvarovaním guliek, to si odkukám.
margaretka28
@izabela929 ja ich robím aj takto,ale aj s neúdeným mäskom ktore len podusím na cibuľke,osolim a okorením a ako prílohu dávam k tomu rajčinovú omáčku.
violetacamorova
Nepoznám, ale čo môže byť lepšie, ako zemiakové cesto plnené mäsom a podávané s kyslou kapustou, to sú tie naše jedlá starých materí a tak si ho tam aj ukladám.
babidka
toto som nejedla a ani nerobila- takze zaradim do jedalnicka a myslim , ze sa to u nas ujme :-)
3sandra3
Mńaaam,,, vyzerá to dobre, tiež som to ešte nejedla,,, ale isto to vyskúšam,,,
haston
u rodičov som to jedával tak raz do mesiaca - raz s údeným, raz s vareným či pečeným mäsom. všetky mi chutili. musím si urobiť ešte tento týždeň. prekrojené to vyzerá neskutočne lákavo.. :)
pacik
Pre mňa novinka, ale hodná vyskúšania :-)
medovnicek
glondže sa mi veľmi páčia, určite ich vyskúšam, pretože ja údené mäso milujem na všetky spôsoby
vlasatka
podobné jedlo sme si dali raz na Morave, môj syn sa za tými guľkami olizoval za ušami. musím to aj ja niekedy uvariť
newstart94
Vyzerá to užasne, snáď sa mi podarí prekvapiť moje zlatíčko :) Ďakujem za tip.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia