Ghí (Ghee)

daniella9 - fotkadaniella9, 27. októbra 2012
Ghí (Ghee)
Foto: daniella9

Ghí, ktoré sa získava z masla vyrábaného z kravského alebo byvolieho mlieka, patrí k základným ingredienciám, indického kulinárstva. Môže sa zdať, že pre ľudí Zobraziť celý popisGhí, ktoré sa získava z masla vyrábaného z kravského alebo byvolieho mlieka, patrí k základným ingredienciám, indického kulinárstva. Môže sa zdať, že pre ľudí v našej zemepisnej šírke je to zcela neznáma súčasť jedla, avšak podobne sa takto v minulosti spracovávalo maslo aj u nás:-) Po dlhom čase som sa konečne aj ja dostala k tomu, že som skúsila si ghí pripraviť doma:-)

Suroviny

500 g
10 ks




Postup

  1. 1

    V nerezovom hrnci s hrubým dnom som si roztoppila maslo. Roztápala som ho pomaly na čo najslabšom plameni. Robila som ho zatiaľ 1x (ale rozhodne nie naposledy:-)), tak som roztápala vždy po 100 g. Použila som 82% maslo, t. j. obsahuje min. 82 % mliečneho tuku. Treba si dať pozor na rôzne napodobeniny masla - Maslíčka, Maselka, Masielka, Balady a pod., pretože je to mix rastlinných a živočíšnych tukov. V jednom prípade, ked som si pozrela zloženie, tak toto ,,maslo' obsahovalo 2% mliečneho tuku...O__o . To preto tá nízka cena.... Všetko čo sa volá inak ako maslo, nie je maslo:-).

    Ghí (Ghee) - obrázok 1
  2. 2

    Ked sa maslo roztopilo, pridala som dva klinčeky. Klinček dodá ghí osobitú delikátnu vôňu.

    Ghí (Ghee) - obrázok 2
  3. 3

    Maslo obsahuje približne 20 % H2O. Z roztopeného masla sa začne vyparovať voda a oddeľovať mliečna bielkovina, ktorá sa začne usadzovať na dne a vystupovať na povrch (mne sa dne hrnca nič nevytvorilo a nechcela som zbytočne riskovať, aby sa mi ghí neprepálilo). Vystúpenú bielu penu som zbrala lyžicou a odkladala bokom. Môže sa použiť v iných jedlách, ja si ju dám dnes do ovsených vločiek. Takto som postupovala s každým maslom. Dočítala som sa, že tento proces trvá od 30 minút až niekoľko hodín a taktiež sa ghí ešte znovu zohrieva. Kedže nie som taký expert v kuchyni, mne to trvalo trošku menej:-)

    Ghí (Ghee) - obrázok 3
  4. 4

    Zostala mi číra zlatá tekutina.

    Ghí (Ghee) - obrázok 4
  5. 5

    Aby bolo ghí čo najčistejšie, scedila som ho cez sitko a vreckovku do skleneného pohára.

    Ghí (Ghee) - obrázok 5
  6. 6

    Použila som sklenený pohár od kávy. Z 500 g masla mám skoro plný pohár ghí:-)

    Ghí (Ghee) - obrázok 6

Diskusia k receptu

hahaias
veru, veru, @daniella9 máš pravdu moje babky to tak robili, mamina to tak robí doteraz a kebyže maslo môžem robím ta aj ja tak. Ale fajnový názov a závan indickej kuchyne - to je už iné kaffé - ako naše prepustené maslo.... no nie??? Jaj a zabudla som tie klinčeky - dobrý nápad, poviem mamine nech to skúsi.
hubata
Asi som nejako natvrdlá, ale nechápem načo sa používa takto pracne vyrobené ghee, keď to má chuť rozpusteného slovenského masla s klinčekom ......
Ja by som asi ani také jedlo nevarila, keď mám potom prať mastnú utierku a prelievať z kastróla do pohára slovenské prepražené maslo. Bude to maslo trvanlivejšie, alebo chutnejšia indická ryža? Vysvetli mi to prosím @Daniella9 za akým účelom to takto robíš?
daniella9
Milá @hubata ,
Odpoved je jednoduchá:
Proste ma to baví a páči sa mi indická kuchyňa:-) Je to radosť z varenia, a z toho, že sa učím niečo nové.
A vôbec mi neprekáža, že to trvá dlho, popravde, ked som ho dnes robila, nemala som dojem, že by mi to trvalo nejako extra dlho a bolo to nejako pracné. Ked to porovnám s varením bazového sirupu, tak ten bol oveľa pracnejší:-)
Ked si pozrieš niečo o ghí na internete, dozvieš sa veľa zaujímavých vecí - napr. vydrží veľmi dlhý čas bez toho, aby ho bolo nutné uskladniť v chladničke, obsahuje mnoho látok a vitamínov dôležitých pre ľudský organizmus ako vitamíny A a E, minerály sodík, draslík, vápnik, fosfor, či železo, a celkovo je prospešné pre naše zdravie, či už pre zrak, zdravú pokožku, optimálne trávenie, je tiež vhodné pre ľudí, ktorí majú komplikácie spojené s konzumáciou mliečnych výrobkov a takto by som mohla pokračovať ešte dlho:-)
Tak prečo to nevyskúšať? Ghí má úplne iné vlastnosti ako maslo, a tie klinčeky mu dodajú vôňu, ktorá sa mne osobne veľmi páči. Nie je to, len ako ty píšeš, chuť rozpusteného slovenského masla s klinčekom. Pri masle musíš dávať veľký pozor, aby ti nezhorelo, ghí sa neprepaľuje. Ked vychladne, má konzistentnú formu a môžeš si ho natrieť na pečivo.
A že sa mi zašpiní pri tom jeden kapesník? No a? Ved to je detail, ktorý ma nijako neobmedzuje.
A prečo stále používať to isté na varenie? Ozvláštniť kuchyňu je podľa mňa obohacujúce, človek sa naučí nové veci a získa nový pohľad na to, čo doteraz poznal a posunie sa dalej, ak mi rozumieš.
Vieš, podľa mňa má veľa ľudí taký negatívny pohľad. Pozerajú sa na mnoho vecí tak, že: ,,Načo to budem robiť, ved je okolo toho toľko roboty, je to samá piplačka, načo mi to vlastne bude, ked si olej pohodlne kúpim v obchode...' Ked sa človek takto pozerá na svet okolo seba, prichádza o mnoho skúseností a pritom si to ani neuvedomuje....
Popravde, z tvojho komentu cítim negativizmus, bez urážky:-) Trošku optimizmu by nezaškodilo:-)
daniella9
Dúfam, že moja odpoved je pre teba dostačujúca a ozrejmila ti, za akým účelom som sa rozhodla pripraviť si ghí:-)
jerica
@daniella9 , páčiš sa mi , si šikovná a múdra , vážim si to , určite si to vyskúšam .
hubata
Priznám sa @Daniella9 že som to nepochopila ani tak. Ale @jerica pochopila, možno mi ona vysvetlí na čo je dobré slovenské kúpené prepražené maslo ochutené klinčekom. No nepochopila som a preto ten negativizmus. Ak by si to robila z byvolieho čerstvého mlieka uznala by som že obsahuje všetky tie cenné látky čo si vymenovala. Ale ak to robíš z kúpeného, priemyselne upravovaného masla, tak to už ani maslo nie je, nie že by bolo po prepražení ešte aj cenné kvôli minerálnym látkam. Preto som to nepochopila.
@Jerica , Jarka na čo používaš takéto ghee do akého jedla?
violetacamorova
Veľmi pekne spracovaný recept, vitaj na vareche. Na poslednej fotke v tej fľaši masielko vyzerá veľmi pekne, dobre si ho spracovala :) Možno raz vyskúšam, keď dostanem chuť na indickú kuchyňu, zatiaľ si takéto recepty rada prečítam a odkladám, raz dôjde aj na ne.
jerica
@daniella , vyskúšam ,
@hubat á,Jarka , najskôr si to musím spraviť , ešte sa len učím ako to využijem keď to spravím, myslím, že pri oprážaní kde používam viac menej maslo, ako dnes som oprážala hlivu, papriku, cesnak, cibuľu , ale aj pri pečení , vidím v tom celkom zaujímavú chuť, dnes som veru piekla pivnický kysnutý koláč a myslím si , že určite by nebolo na závadu to do cesta pridať, v tom recepte používam olej z vlašských orechov , možno by sa hodilo aj toto (nemám pocit ,že by to bolo prepražené) , určite aj tebe sa stáva,keď zohreješ,nie pražíš maslo a necháš vychladnúť na spodu v nádobe zostane vodová tekutina a maslo je ako zrazené , určite sa nedá natierať, Jarka a Daniela , keď to vyskúšam , určite ti dám vedieť . Až teraz som si prečítala pred komenty :-) Peknú nedeľu obom :-)
daniella9
@hubata
Ako som písala v návode. V obchode je dôležité vybrať si to správne maslo:-) Najlepšie výberové:-)
radulienka
Milá @hubata , o ghee už sa tu písalo viackrát, jednak o ňom písala michsamant, ale aj redakcia má o ňom príspevok, pozri  varecha.pravda.sk/recepty/maslo-ghee/3021-recept.html,...
ide o tuk, ktorý dlho vydrží, pri smažení mäsa či iných potravím neprihorí ako maslo, ale má maslovú chuť, čím je prakticky chutnejšie ako olej či bravčová masť. Kto to vyskúšal, už nepoužíva olej na vysmážanie. Treba mať len odvahu a trpezlivosť si ghee pripraviť. Vďaka @daniella9 za ďalší príspevok...
js9mxd
Ahojte, ale aj já sa zastanem Hubatej, ako sa dostanú tie dobre veci do toho ghee, okrem klinčeka samotným zohriatím ? Veď v tom masle sa nachádzajú aj pred úpravou. Keď budem vyprážať trebárs desať rezňov, najskôr si mám pripraviť ghee a až potom vyprážať, tak obed budem robiť o niečo dlhšie nie ? Ale ako bavačka to môže byť dobré.
havino
@daniella9 toto je moje ghi, je to lahôdka, kto má rád vônu a chuť praženého masla, nie prepáleneho samozrejme, ten správny okamih sa musí vystihnúť, ja som bola pri tom, ked ho robil šefkuchar, sama doma som ho už dvakrát robila, inak ja mám na dne hrnca vždy zrazeniny, už v konečnej fáze pekne vidím dno hrnca, stáva sa z neho, ja to nazývam maslový olej, krásne sa vyčistí, maslo si kupujem kvazy domáce, v predajni kde predávaju vajíčka, bryndzu, žinčicu, tvaroh, že je omnoho kvalitnejšie viem aj podľa toho, že maslo zo supermarketov sa akosi nekazí, alebo po dosť dlhej dobe, toto maslo mám v nádobke na maslo a po neviem teraz presne , lebo ho zjeme,ale nech po týždni už začína kyslieť
@hubata , taketo prepustené maslo sa robilo aj v minulosti, ked naše staré mamy mali dostatok masla, chladničky neboli, to by sa pokazilo a týmto prepúšťanim si tak povediac chránili zásoby, pretože sa nemusí ani v chladničke skladovať , ja ho používam výhradne pod zeleninu, v zeleninovej polievka má nezameniteľnú chuť, s ničím iným, do ryže, do cestovín, jeho chuť je neopísateľná, proste moj maslový olej



havino
ešte ma napadlo, pre tých čo nepoznajú, že ak si pomyslia, že maslo,ako maslo, nie, ked idete variť a dáte pod zeleninu klasické maslo, čo začne robiť? začne peniť, hnedne, škvariť sa, doslova horieť, treba s ním rýchlo pracovať,aby sme si nevyrobili zdraviu škodlivé maslo, vieme, že prepálené maslo zdravé nie je,ale pri tomto prepustenom masle sú už odstránené srvátka, voda a všetko to, čo sa sa pri bežnom varení prepaľuje, ked sa ghi dá pod zeleninu stáva sa z neho číri zlatistý olej a ani s náznakom pálenia sa, prihárania, dá sa na ňom aj vysmážať, ja osobne som ešte neskúšala
2010
Ked som chcel varit daco africke tak som si musel vyrobit ich ochutenu verziu ghee - niṭer ḳibē - ( cumin, coriander, turmeric, cardamom, cinnamon, nutmeg). Je super.
havino
som sa rozpísala, ale nedá mi to ešte @daniella podla fotky č. 4 naozaj nemáš žiadne zrazeniny na dne hrnca, ja som ich mala dosť veľa,tie tam aj prilepené zostali, zlatistej farby, nie spálené, napadlo ma teraz, že naozaj to môže byť rozdiel masla a masla, že to ako som písala v obchodoch je zrejme už poodstráňované výrobou všetko, čo by maslo mohlo a malo obsahovať, že to čo ja kupujem je tak nejak vyrobené ešte klasickým domácim spôsobom a má omnoho viac tých mliečných nazvem to bielkovin, neovládam to presne popísať, dúfam,že mi rozumieš
daniella9
@havino
rozumiem:-)
je to možné s tými usadeninami:-) robila som prvýkrát, tak som nechcela riskovať, že by zhorelo:-)
každopádne, pokiaľ ide o maslo, snažím sa kupovať kvalitné maslo, vždy hovorím, nie je maslo ako maslo, a to čo sa vydáva za maslo ale volá sa inak, nie je maslo už vôbec:-) maslo sa odlišuje, dôležitý je podiel mliečneho tuku, vždy si preto pozerám údaje na zložení a hľadám čo najlepšie maslo
@js9mxd
hoci je ghí vyrobené z masla, má iné vlastnosti už vo svojich základoch - chemických väzbách, ked si dáte na panvicu maslo a rýchlo s ním nepracujete, začne dymieť a zhorí vám, pri ghí sa vám to nestane,
ako písala @havino :
už v minulosti sa tak uchovávalo maslo v takejto forme, pretože maslo vám po určitom čase začne žltnúť na okrajoch a to už nie je dobré, ale takto prečistené vydrží oveľa dlhšie
elena
Musím to vyskúšať aj ja, znie to celkom lákavo. Jedným z parametrov, ktoré sa pri potravinách sledujú, je obsah vody, resp. obsahu sušiny.
Čím je obsah sušiny vyšší, tým je potravina mikrobiologicky stabilnejšia, a dlhšie vydrží. Kdeže by mali v Indii chladničky! Je to vlastne z núdze cnosť, skúsenosť predošlých generácií. Nuž, keď niekto preferuje normálne maslo, nech. My si vyskúšame toto "prepustené" , teda zbavené vody a ešte iných látok. Klinčeky milujem a určite majú aj antimikrobiálne účinky, takže hor sa na to. Vyskúšame, uvidíme.
evanaaa
Skúšala som aj ja ghee, ale som mala zrejme zlé maslo, dlho mi nevydržalo ani v chladničke, alebo som zle postupovala.
Jari, @hubata , o tomto sa už dávno písalo tu, a bolo aj video, kde to bolo dosť názorne ukázané, len tam to ten kuchár robil dôslednejšie a to "prepúšťanie" opakoval viackrát, aby mal čo najčistejšiu tekutinu. Tak, ako to tu viacerí vysvetľovali, nie je to len obyčajné prepustené maslo, ale tým, že sa tá biela časť (pena) zvrchu odoberá, získa sa odolná zmes, dobrá na tepelnú úpravu, neprepáli sa .......ale nebudem znovu opakovať, čo je tu už popísané. Dokonca ho aj tu (v BA?) tuším predávajú, v obchodoch zdravej výživy, takže niečo na tom bude. lebo to nie je len ob yčajné maslo. A možno to ešte raz skúsim.

hubata
Niektorí akoby nečítali čo som napísala: chápem ghee že je kvalitné z b y v o l i e h o masla, ale nechápem ghee zo s l o v e n s k é h o priemyselne spracovaného masla.
To by som chcela vidieť ako vyprážate rezne na našom priemyselne vyrobenom masle, može byť aj 110 %-né .......

Jediný @js9mxd - pochopil.
Zbytočne dlhá diskusia o ničom, lebo poriadne nečítate recept a ani tie moje otázky. Takže tak priatelia nie je ghee ako ghí a nie je babkine prepustené maslo ako priemyselne vyrobené maslo .......
wegar
Nepochopil. Maslo obsahuje aj vodu, prepustené maslo je čistý tuk, ktorý sa neprepaľuje. Nemusia tam byť ani tie klinčeky, ale naozaj si treba sledovať kvalitu kúpeného masla - čo najvyšší obsah mliečneho tuku, alebo zohnať domáce maslo. Ja kupujem maslo 85%, bežné máva 82%. Mám kúpené ghí "burro chiarificato" - obsah tuku je 99,8%.
A na vyprážanie sa hodí práve pre bod vzplanutia, obyčajné maslo má 120-150°C, prepustené maslo 252°C. Pre porovnanie rafinovaný repkový olej má 204°C, extra panenský olivový olej 191°C, pokrutinový olivový olej 238°C a rafinovaný slnečnicový olej 227°C, bravčová masť 188°C.
porovnanie rôznych olejov a tukov podľa bodu vzplanutia:  en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point...

Takže @hubata , vyprážať na obyčajnom masle a na prepustenom je rozdiel.
daniella9
@hubata
nemyslím, že diskusia je o ničom
a pokiaľ ide o maslo, treba si vedieť vybrať, ako som už spomínala, ak budem mať možnosť použiť maslo z domácej výroby, tak použijem to:-)
Hoci nie je totožné s pravým indickým ghí, ale aj tak je vhodnejšie ako použiť len maslo:-)
silvia68
Dámy a páni, veľmi užitočná diskusia, dlho som špekulovala, či sa mi chce vyrábať ghee alebo nie, práve som sa rozhodla , že sa mi chce, aj vďaka tejto diskusii a skutočne odbornému a lopatistickému vysvetleniu, aký je rozdiel medzi obyčajným maslom a týmto, môžeme to nazvať aj prepusteným alebo ghee maslom. Maslo si vyrábam sama, takže je zaručene pravé, bez prísad a dúfam ,že výsledok bude podľa očakávania. Občas aj negativny komentár vedie ku pozitívnemu výsledku, zdravím @hubata.
honestka
jednoduchy rozdiel AJ "preco" spoznate trebarz aj tak, ze si pomastite napr. pirohy s GHEE - alebo len zohriatym maslom. To byvolie je snad chutnejsie ako kravske ale tych buffalo je dnes porovnatlene menej /tu ich pestujeme na farmach a aj maso je dostupnejsie/, takze kravske funguje fajn.
Preco popierat kvalitu osvedcenych technik kuchyn /pocnuc nasimi starymi materami/ ked to pracuje dnes aj v tych najmodernejsich a kdekolvek na svete snad prave napriek kvalite dnesnych vyrobkov.

Pravdu povediac, radsej privitam tento recept aby priblizil obraz tym, ktori sem prichadzaju novi, ako teraz uz stovky bezne sa opakujucich receptov, ktore okrem toho ze uvedu "...takto to robim ja"... nie su nicim zaujimave /to nechcem hovorit o tych ozaj skvostoch nasich slovenskych - tie su tu pokladom kuchyne alebo tych, co povedia nieco nove co pomoze pri ich tvorbe, trebarz aj kvoli celiatike/.

Dakujem, ze som mohla vyjadrit svoj nazor bez dalsej velkej polemiky.
lusinkab
No tak toto sa mi pozdava :-) presne ako hovoris @daniella9 nie je maslo ako maslo :-) keby sa mi podarilo zohnat to byvolie tak by som vyskusala aj z neho ak nie tak len z dobreho kravskeho masla :-) dakujem este raz za receptik.
marianne
Robievam ghee,pravidelne.Ked miniem,robim dalsie.Tiez na tento ucel kupim to najkvalitnejsie maslo,ake mozem dostat.V UK som kupovala organic z fariem.Prvy krat sa mi nepodarilo,spalila som ho,1kg masla islo ta-het.Potom som si kupila ajurvedsku kucharku a podla jej rad postupujem a odvtedy sa mi dari.Ale s klincekom som nerobila,takze idem dnes nato.Kto sa o to zaujima o ucinkoch Ghee sa dozvie nielen na portaloch,informacii je dost,len chciet.Vyborny fotopostup @daniella9.Odrazu tlacim a dnes spravim podla teba,uvidim,ci to Tvoje bude lepsie.Ale spravim len z 250g.
marianne
tak so ho teda oklincekovala:-) krasne vonia,lutujem,ze som nespravila aspon z 1/2 kg masla.dakujem za vonavy napad...
daniella9
@lusinkab
no veru, také byvolie maslo by som veru aj ja rada vyskúšala, ale neviem, či by som na svk zohnala nejakého byvola:-D
leskomanka
@silvia68 Smiem sa spýtať, ako robíš to maslo? :)
@daniella9 Inak super recept. Nedávno som uvažovala nad ghee a teraz som sa opäť navnadila, takže vyskúšam :)
marcus
Dobry den,
skusala som uvarit ghi, no po vychladnuti mi nechce stuhnut.Co robim zle?:(
daniella9
@marcus
posielala som vám ohľadne ghí správu, ale napíšem to pre istotu aj sem.
Ghí nestuhne okamžite, ale nejaký čas to trvá. Nakoniec však stuhne, nemajte obavy:-) Za predpokladu, že ste postupovali podľa postupu:-)
1suchyrozok
Ahojte, ghí je parádna vec, ale nemusí byť ochutené iba klinčekmi. Dá sa nato použiť skoro čokolvek, napríklad badián, vanilka alebo rôzne bylinky. Ja do stredomorských kedál používam ghí s rozmarínom a bazalkou. Taktiež zaujímavý chuťový efekt vedia spraviť konopné semienka.
daniella9
hej? o tom som ešte nepočula, vždy som našla, bud s klinčekami alebo bez, ale dobré vedieť, diky za info:-)
safran
darmo všetky slová - stačí jeden jediný krát zjesť rovnaký recept, ako ste boli zvyknutí na oleji - potom padajú všetky protiargumenty :-)
rozum oklameš, ale jazyk nie!
amelie
@daniella , takto uchovávala maslo už moja stará mama, len doň nedávala klinčeky, ale prečo to neskúsiť? Vraj to tak robila aj jej mama, lebo keď sa kravky otelili, mlieka bolo málo a masla ešte menej. A po chladničkách ani chýru, ani slychu...
gubics
Prečítajte si:  www.plodyzdravia.sk/ghee-ghi-alebo-precistene-maslo/,...
a hneď budete vedieť aký je rozdiel medzi obyčajným roztopeným maslom a ghi. Maslo sa vyrába v podstate rovnako (v pricípe), či doma, alebo priemyselne, (ako študentka som brigádovala v mliekarni) to že má 82-85% tuku, to je preto, že to maslo ešte obsahuje vodu a trochu cmaru. (To je to "čisté maslo" )Ale ghi to už neobsahuje lebo tým pomalým pražením sa to z neho vyparí, a pena sa zozbiera. Namiesto masla skúste dať na hociktoré cestoviny ghi, a uvidíte ten rozdiel. Bryndzové halušky , alebo rezance s tvarohm sú s ghi priam božské.
frezia68
A ešte dobrá správa pre alergikov na mlieko a výrobky z neho,ghee môžu.U nás vyrába Orava Milk -Leštiny a predávajú 400 g balenie,množstvo mliečneho tuku 99%.Používam ho a nemám problémy.Áno,môžu sa aj rezne vyprážať a @daniella9 ,si šikovná a chválim recept,aj jeho obhajobu v diskusii :-),nech sa darí.
gubics
Tým, že sa viac ako 30 rokov zaoberám alternatívnou medicínou,tak som sa už veľmi dávno stretla s maslom "Ghee", ako liečiteľským produktom v ajurvédskej medicíne. Toto maslo keď je správne pripravené nie je totožné s tým prečisteným maslom čo robievala moja babka z masla , ktoré si sama z vlastnej produkcie pripravila. Ja to ghee pripravujem už roky, ale veru zo začiatku aj mne sa stalo, že som bola netrpezlivá a skôr som ukončila proces prípravy ako bolo potrebné. Ostali v tom masle vločky bielkovin a splesnivelo to aj v chladničke po dlhšej dobe, kým správne pripravené ghee by mohlo vydržať bez chladenia aj 100 rokov,(podľa ajurvédy, a to by malo tú skutočne unikátnu liečivú schopnosť). Teraz to pripravujem nasledovne: cca 1-2 kg masla dám do veľkej veľmi kvalitnej teflonovej nádoby, stojím pri tom,kým sa maslo roztopí a raz zovrie, potom hneď znížim plameň na minimálny a nechám to maslo (podľa množstva) na sporáku bublať cca hodinu, a stále z neho zbieram penu. Potom plyn vypnem keď je už maslo krásne číre a medovej farby, tak ho cez najhustejšie sitko aké mám precedím do nádoby v ktorej to obyčajne uskladňujem. Komu záleží na zdraví, nech vynechá všetky ostatné "omastky " a používa Ghee(ghí). Prirodzene v studenej kuchyni sa najviac osvedčili rôzne oleje,tam sa veľmi ghee nehodí,ale na varenie je vynikajúci.
daguska
Idem na to.Uz dávnejsie som uvazovala,ze si Ghee pripravím.Vídavam Indky kupovat velké mnozstvá masla.Najprv som sa cudovala,co asi s tým môzu robit...A samozrejme,zálezí nám na nasom zdraví.Urcite vyskúsam.
meryy
a to maslo v hrnci netreba miešať? neprihorí???
marianne
Na youtube je toho skuročne veľa, ako spraviť ghee: jeden z mála..



ivan14
Barbarsky se přiznám, že jsem to celé moc nepochopil. Ghí obsahuje vitamíny, stopové prvky ajánevímcoještě pro zdraví nezbytného, jenže to tedy obyčejné máslo obsahuje taky. Ony tam totiž ty skvělé a zdraví prospěšné ingredience nenaskáčou jen proto, že máslo přepuštěním zbavíme vody. Ale co, placebo efekt existuje. Jestli si myslíte, že jste udělali/udělaly něco více pro své zdraví, já vám to neberu.
Schválně by mě zajímal váš názor na tzv. "kuchyňský omastek" z dob našich prabáb. Skládal se stejným dílem z hovězího loje, vepřového sádla a přepuštěného másla. A dával se do všeho - i do buchet.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia