Maslo Ghee

redakcia - fotkaredakcia, 30. novembra 2009

Maslo Ghee je druh "čistého" masla, ktoré má pôvod na indickom kontinente. Je dôležitou súčasťou nielen indickej kuchyne, hojne sa pri varení využíva aj Zobraziť celý popisMaslo Ghee je druh "čistého" masla, ktoré má pôvod na indickom kontinente. Je dôležitou súčasťou nielen indickej kuchyne, hojne sa pri varení využíva aj v južnej Ázii a na Strednom východe. Priamo v Indii je najčastejšie pripravované z mlieka byvola.

15-20 minút
príprava

Suroviny

500 g




Postup

  1. 1

    Maslo dáme do hrnca varíme asi 15 až 20 minút. Priebežne odoberáme zbytočnú penu. Maslo Ghee je hotové, keď sa odparila všetka voda, na povrchu zostala len číra zlatá tekutina a na spodku tuhá zmes.

  2. 2

    Rýchlo odstavíme z plameňa a precedíme. Skladujeme najlepšie v chladničke, kde nám vydrží takmer neobmedzene dlho.

  3. 3

    Využitie masla Ghee v kuchyni: Používa sa namiesto masla pri varení alebo pečení, ale aj vyprážaní. Je vhodnejšie ale najmä zdravšie ako klasické maslo aj preto, že podporuje trávenie a aktivuje metabolizmus organizmu.

Diskusia k receptu

Vymazať
lelyl
osobne som jedla skutočne indické Ghee a velmi mi nechutilo ale na varenie je vynikajuce. no na chlieb ho nenatriem :-)
Vymazať
michsamant
ghee sa samotne neje..teda nepocula som o tom. ghee je take nasladle,myslim,ze sa neprepaluje ako obycajne maslo. videla som pripravu jedla Rasam, kde ku koncu rozpalila pani Ghee a na nom na silnom ohni nechala vypraskat horcicne semienko, pridala kari listky, cervenu susenu chilli papriku, asafoetida (mozno som na nieco zabudla), ked sa uvolnila aroma preliala to trochou polievky Rasam, zasycalo to a vsetko to vyliala do hrnca, kde pred tym Rasam pripravila. to mala byt bodka za celym jednoduchym jedlom, kde az na konci tymto dodala tu potrebnu chut aku ma to jedlo mat :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia