Ghí (Ghee)
Autor receptu: daniella9
Ghí, ktoré sa získava z masla vyrábaného z kravského alebo byvolieho mlieka, patrí k základným ingredienciám, indického kulinárstva. Môže sa zdať, že pre ľudí v našej zemepisnej šírke je to zcela neznáma súčasť jedla, avšak podobne sa takto v minulosti spracovávalo maslo aj u nás:-)
Po dlhom čase som sa konečne aj ja dostala k tomu, že som skúsila si ghí pripraviť doma:-)
Postup
- V nerezovom hrnci s hrubým dnom som si roztoppila maslo. Roztápala som ho pomaly na čo najslabšom plameni. Robila som ho zatiaľ 1x (ale rozhodne nie naposledy:-)), tak som roztápala vždy po 100 g.
Použila som 82% maslo, t. j. obsahuje min. 82 % mliečneho tuku. Treba si dať pozor na rôzne napodobeniny masla - Maslíčka, Maselka, Masielka, Balady a pod., pretože je to mix rastlinných a živočíšnych tukov. V jednom prípade, ked som si pozrela zloženie, tak toto ,,maslo' obsahovalo 2% mliečneho tuku...O__o . To preto tá nízka cena.... Všetko čo sa volá inak ako maslo, nie je maslo:-).
- Ked sa maslo roztopilo, pridala som dva klinčeky. Klinček dodá ghí osobitú delikátnu vôňu.
- Maslo obsahuje približne 20 % H2O. Z roztopeného masla sa začne vyparovať voda a oddeľovať mliečna bielkovina, ktorá sa začne usadzovať na dne a vystupovať na povrch (mne sa dne hrnca nič nevytvorilo a nechcela som zbytočne riskovať, aby sa mi ghí neprepálilo).
Vystúpenú bielu penu som zbrala lyžicou a odkladala bokom. Môže sa použiť v iných jedlách, ja si ju dám dnes do ovsených vločiek.
Takto som postupovala s každým maslom.
Dočítala som sa, že tento proces trvá od 30 minút až niekoľko hodín a taktiež sa ghí ešte znovu zohrieva. Kedže nie som taký expert v kuchyni, mne to trvalo trošku menej:-)
- Zostala mi číra zlatá tekutina.
- Aby bolo ghí čo najčistejšie, scedila som ho cez sitko a vreckovku do skleneného pohára.
- Použila som sklenený pohár od kávy. Z 500 g masla mám skoro plný pohár ghí:-)