Aj takto sa môžu pripravíť slovenské,dobroty.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Cesto: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| 1-2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Plnka: | |
| 1 ks (alebo sterilizované) | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 2-3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| rozpustené | 
                                                             | 
                                                    
| (alebo pažítka | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Zemiaky očistíme a uvaríme scedíme a popučíme ich na hladkú hmotu. Na pomúčenej doske necháme vychladnúť.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Pripravíme si plnku z týchto surovín.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Na panvicu dáme trocha oleja a nadrobno posekanú cibuľu, ktorú orestujeme do sklovitá pridáme nadrobno posekane šampiňony, ktoré trocha podusíme asi 8-10 minút. Nakoniec vmiešame vajíčka ochutíme podľa seba soľou a mletým korením, urobíme praženicu,nktorú necháme vychladnúť.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Z vychladnutých zemiakov, trochu soli, múky a vajec urobíme cesto.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Cesto rozvaľkáme asi na 0,5 cm hrúbku vykrájame pohárom kolieska do stredu dáme plnku a pozliepame pirohy.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Do vriacej vody dáme variť pirohy po vyplávaní na vrch ich scedíme polejeme rozpusteným maslom, ochutíme soľou podľa seba a posypeme nadrobno posekanou vňaťou mladej cibuľky alebo pažitkou. Dobrú chuť!!!!!
 

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


ja si z detstva pamatam parene buchty s prazenicovou plnkou a podavali sa na dusenej kyslej kapuste so slaninkou
v tomto pripade ani nam detom nevadilo, ze nie su sladke, naozaj paradne jedivo :-)