Gazdovská kapustová polievka s domácou klobásou

tassiedevil - fotkatassiedevil, 2. apríla 2013

Recept som dostal od mojej mamky zo Slovenska. Ja som ho trochu upravil...mamkin recept hovorí použiť mäkkú klobásu...ale tunajšia mäkká klobása len polievku pokazila, tak som na druhý krát použil pravú slovenskú domácu klobásu a výsledok bol neporovnateľný...verím, že aj s dobrou mäkkou klobásou je polievka vynikajúca...ak chcete mať polievku ešte sýtejšiu tak do nej môžete pripraviť mäsovú plnku podľa priloženého receptu....tak či tak je vynikajúca...

Suroviny

400 g
2 ks
250 g
l čl
1/2 čl
1/4 čl
podľa chuti
podľa chuti
1 dl
2 PL
1 čl
250 g alebo krkovička
50 g
1 dl
1 ks
2-3 strúčiky
1/2 čl
podľa chuti
1 čl
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibulu pokrájame na drobno a opražíme na oleji do sklovita, pridáme papriku /pred pridaním papriky sa doporučuje pridať dve lyžice studenej vody aby sa olej trochu ochladil, lebo ak dáme papriku priamo do horúceho oleja, paprika zhorí a dostane horkú chuť../na kocky nakrájanú klobásu, zemiaky postrúhané na strúhadle na syr/nie na halušky/,korenie, rascu a soľ /ale nie veľa, lebo kapusta aj klobása je slaná/,krátko všetko popražíme, zalejeme šťavou z kapusty a dolejeme 2 litre vody, pridáme na drobno nakrájanú kapustu a varíme 30 minút a nakoniec pridáme majoránku, múku rozhabarkovanú v troche vody a necháme chvíľu povrieť.

  2. 2

    ja robím z domácej klobásy, ktorú po zaúdení balím do vákumových sáčkov a držím v mrazničke...takto klobása vydrží aj 6 mesiacov a je stále ako čerstvá....

    Gazdovská kapustová polievka s domácou klobásou - obrázok 2
  3. 3

    vkladám do polevky nakrájanú an väčšie kusy...po uvarení sa môže vybrať, nakrájať na kolieska a vrátiť späť do polievky...

  4. 4

    ak chcete uvariť polievku aj z plnkou, tak ju pripravíte nasledujúcim spôsobom...mäso spolu s cibuľou zomelieme na jemno, pridáme pretlačený cesnak, všetky koreniny, vajce a do polovice uvarenú ryžu/ ryžu krátko varíme v l dcl vody, pokiaľ ryža nevstrebe do seba vodu/,všetko dobre zamiešame, necháme v chladničke trochu postáť, vytvarujeme guľky a vkladáme do vriacej polievky /je dôležité aby nám polievka vrela, lebo ináč sa nám plnka rozpadne/ a spolu bez miešania varíme na miernom ohni jednu hodinu.

    Gazdovská kapustová polievka s domácou klobásou - obrázok 4
  5. 5

    vytvarované guľky...

    Gazdovská kapustová polievka s domácou klobásou - obrázok 5
  6. 6

    hotová polievka..

    Gazdovská kapustová polievka s domácou klobásou - obrázok 6
  7. 7

    na polievku v tanieri dáme lyžicu kyslej smotany a podávame s dobrým domácim chlebíkom...ja osobne mám radšej bez smotany....otázka chuti...

    Gazdovská kapustová polievka s domácou klobásou - obrázok 7
  8. 8

    doporučujem najmä chlapom, po tých tažkých pohárových zápasoch v slovenskej hádzanej..))))

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Zeleninové jedlá, Hlavné jedlá, Polievky, Varené

Diskusia k receptu

kimlo
Zaujímavé s tými mäsovými guľkami... niekedy vyskúšam..
rea1
aj mňa zaujal nápad s guľkami. kapustnicu mám v pláne robiť budúci týždeň, takže skúsim tie guľky. rozhodne to môže byť iba dobré.
medovnicek
aj mňa tam zaujali tie mäsové guľky, takto som ešte kapustovú polievku nevarila, nechám sa inšpirovať
afataga
riadna poctiva kapustnica, gulky zaumu tusim kazdeho :-) aj mna
jazavka
moja kapustnica sa práve varí, škoda, že si recept nedala skôr, ale nabudúce určite vyskúšam s tými guľkami...bude určite sýta a nebudem potrebovať druhé jedlo...kto zbaští plný tanier takejto polievky, nemôže byť hladný...
jerica
@Tassiedevil , krásne , tak túto robievam,zbožňujeme ju.
Odkaz pre @kimlo , sprav , nemá chybu , uvidíš ako sa budete olizovať až za ušami :-) akoby som videla kópiu v mojom hrnci , bod 6 :-)
(jedine nedávam majoránku)
manya
naozaj gazdovská, ja robím mäsové guľky bez ryže, vždy uvarím viac,lebo málo sa ani nedá a niekoľko porcií zamrazím (majoránku nedávam).
tassiedevil
@jerica , máš pravdu že nemá chybu....mnoho krát v jednoduchosti je krása a to sa vzťahuje aj na jedlá.....asi sa naše chuťové bunky zhodujú:))))) tej majoránky dávam len štipku.... dakujem
tatranocka
Veď preto,lebo tam ťa nepustia ani s banánom,čo si dostal na palube lietadla.
turistka
V Tvojej kapustnici je všetko, určite ju podľa Tvojho receptu príležitostne pripravím. Páči sa mi a je to jedlo - pochutí i zasýti. Dávam Ti *****
ursula4
varila som podľa tvojho receptu polievku aj s guľkami-veľmi nám chutila.Ostáva v KK
mesiar50
U nás robievame gulky z klobásového mesa.Gulky z ryžou musia byť ťiež velmi chutné a tie vákuovo zabalené klobásy nemajú páru.Kapustnicu mám rád, tvoju by som tiež neodmietol.Recept je už uložený
Vďaka