Gazdovská kapustová polievka s domácou klobásou

Autor receptu: tassiedevil

Recept som dostal od mojej mamky zo Slovenska. Ja som ho trochu upravil...mamkin recept hovorí použiť mäkkú klobásu...ale tunajšia mäkká klobása len polievku pokazila, tak som na druhý krát použil pravú slovenskú domácu klobásu a výsledok bol neporovnateľný...verím, že aj s dobrou mäkkou klobásou je polievka vynikajúca...ak chcete mať polievku ešte sýtejšiu tak do nej môžete pripraviť mäsovú plnku podľa priloženého receptu....tak či tak je vynikajúca...

Postup

  1. Cibulu pokrájame na drobno a opražíme na oleji do sklovita, pridáme papriku /pred pridaním papriky sa doporučuje pridať dve lyžice studenej vody aby sa olej trochu ochladil, lebo ak dáme papriku priamo do horúceho oleja, paprika zhorí a dostane horkú chuť../na kocky nakrájanú klobásu, zemiaky postrúhané na strúhadle na syr/nie na halušky/,korenie, rascu a soľ /ale nie veľa, lebo kapusta aj klobása je slaná/,krátko všetko popražíme, zalejeme šťavou z kapusty a dolejeme 2 litre vody, pridáme na drobno nakrájanú kapustu a varíme 30 minút a nakoniec pridáme majoránku, múku rozhabarkovanú v troche vody a necháme chvíľu povrieť.
  2. ja robím z domácej klobásy, ktorú po zaúdení balím do vákumových sáčkov a držím v mrazničke...takto klobása vydrží aj 6 mesiacov a je stále ako čerstvá....
  3. vkladám do polevky nakrájanú an väčšie kusy...po uvarení sa môže vybrať, nakrájať na kolieska a vrátiť späť do polievky...
  4. ak chcete uvariť polievku aj z plnkou, tak ju pripravíte nasledujúcim spôsobom...mäso spolu s cibuľou zomelieme na jemno, pridáme pretlačený cesnak, všetky koreniny, vajce a do polovice uvarenú ryžu/ ryžu krátko varíme v l dcl vody, pokiaľ ryža nevstrebe do seba vodu/,všetko dobre zamiešame, necháme v chladničke trochu postáť, vytvarujeme guľky a vkladáme do vriacej polievky /je dôležité aby nám polievka vrela, lebo ináč sa nám plnka rozpadne/ a spolu bez miešania varíme na miernom ohni jednu hodinu.
  5. vytvarované guľky...
  6. hotová polievka..
  7. na polievku v tanieri dáme lyžicu kyslej smotany a podávame s dobrým domácim chlebíkom...ja osobne mám radšej bez smotany....otázka chuti...
  8. doporučujem najmä chlapom, po tých tažkých pohárových zápasoch v slovenskej hádzanej..))))