Francúzske zemiaky fotorecept

hviezdickaz - fotkahviezdickaz, 8. februára 2011
4
porcie
35 minút
príprava
25 minút
na 200-220 °C

Suroviny

10-12 ks, uvarené v šupke
1 ks, ( alebo špekačky )
3 ks, uvarené natvrdo
1 ks
6  plátkov pokrájaných na kocky
1,5 dl
1 ks
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Keďže som v poslednej dobe vždy varila pre minimálne 7 ľudí,momentálne mám problém variť pre dvoch dospelých :o) / resp.ten odhad nie je taký,aký by mal u nás byť / Takže,ideme na to : uvaríme si zemiaky v šupke ( osobne ich preferujem uvarené,ako surové,takto sa mi zdajú chutnejšie,ale koľko ľudí,toľko chutí ... ) ,pretlačíme ich cez sitko na zemiaky ( ako na zemiakový šalát ) , osolíme a okoreníme . Použila som zapekaciu misu cca. 30 x 20 cm .

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici si opražíme klobásku pokrájanú na kolieska,cibuľu a slaninu- nadrobno. Olej som ani nedala,keďže klobáska,ktorú som dala opražiť ako prvú, pustila masti až až.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Navrstvíme som to všetko na zemiaky ( keď som varila pre viac ľudí,robila som vždy viac vrstiev,tak ako sa patrí ... )

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme vajíčka uvarené natvrdo ...

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Navrstvíme znovu zemiaky,osolíme,okoreníme.Polejeme mliekom,v ktorom rozhabarkujeme vajíčko,a dáme piecť na 25 minút pri 200-220 stupňoch.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s kyslou uhorkou. Dobrú chuť :o)

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

dorisa
Tak, francuzske zemiaky by som si dala. Ja ich robím vždy iné,podla toho čo chladnička a niekedy aj obchod, možno penazenka, dá. Tvoje vyzeraju krasne. mnam.
klaura
toto jedlo je v našej rodine velice oblúbené ... tuším že zajtra urobím ... :)
emilly55
Mňam,asi dneska spravím,ja ich polievam kyslou smotanou,nakoľko ju doma nemám vyskúšam tvoj receptík,určite budú chutnať,ďakujem
marienka44
@Hviezdickaz ,ja nedavam cibulu, len priamo ukadam bez oprazenia klbasku alebo dietny salám. Tiez polievam s kyslou smotanou. Vyskúsam podla Teba, dakujem.
ancicka
Ja robím francúzke zemiaky tak že ich krájam surové a pečiem asi 45 min.Príprava je rýchlejšia a jednoduchšia.
hviezdickaz
Ked sa robia s kyslou smotanou,kedy ich polievate?Tesne pred dopecenim?Musim to niekedy vyskusat,este som to tak nerobila... :)
wegar
Moje francúzske zemiaky sú zo surových zemiakov nakrájaných na plátky - potom sú pekne chrumkavé a je s tým menej roboty a vrstvím len slovenskú točenú a vajíčko natvrdo. Je to ľahké a chrumkavé. Zalejem tiež rozhabarkovaným vajíčkom.
sovka62
A moje sú zo surových zemiakov, neopečenej domácej klobásy a varených vajec, poliate sladkou 10 percentnou smotanou. Ale všetky, čo ste tu popísali musia byť veeeľmi chutné.
ketty3811
Mňam,francúzke zemiaky mám rada.Ja robím zo surových zemiakov a nedávam cibuľu.Niekedy vyskúšam aj z uvarených a s cibuľou.:-)
tinca
ja robím presne ako @sovka , zo surových sú ďaleko chutnejšie
jarunka
Este som nerobila zo surovych zemiakov. Vyskusam podla vas, je s tym menej roboty.
hugo33
Takto pripravené suroviny podľa mňa dávajú zemiaky chutnejšie. Varíme to podobne, ale do zapekacej misy jednotlivé ingrediencie nevrstvíme, ale všetko nasypeme naraz a premiešame
zmmm
ja si vymastím pekáč, dám vrstvu uvarených zemiakov, na to pokrájané párky /niekedy hrášok i kukuricu/ vylejem vymiešané surové vajíčko /poprípade dve, záleží od veľkosti pekáča/ dám zvyšok rozkrájaných zemiakov a zalejem pochuťkovou smotanou , do ktorej som zamiešala surové vajíčko, prikryjem a dám zapecieť
lyali
Najbližšie skúsim fintu s pridaním vareného vajíčka :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia