Francúzska brioška z domácej pekárne

mama3chlapov - fotkamama3chlapov, 27. februára 2012

Paríž.... raňajky v pravej francúzskej pekárni.... Len si to predstavte! Alebo krásne nedeľné ráno a na stole vás víta pravá francúzska brioška, šálka kávy Zobraziť celý popisParíž.... raňajky v pravej francúzskej pekárni.... Len si to predstavte! Alebo krásne nedeľné ráno a na stole vás víta pravá francúzska brioška, šálka kávy či kakaa, maslo a med ... Tak takéto predstavy mám, keď pečiem deťom túto briošku alias vianočku pre mslné jazýčky. Je mäkkučká a vláčna.

10 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 ml vlažné
100 g rozpustené
2
90 g
1/2 čajovej lyžičky
235 g
235 g
15  g
 /nemusia byť/




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny dáme v napísanom poradí do domácej pekárničky. Zapneme program na sladký chlieb. Počas druhého miesenia pridáme namočené hrozienka, ak máte radi (moje deti nemajú, takže naša je bez hrozienok). Dajte pravé maslo nie margarín, chuť bude lepšia.

    Francúzska brioška z domácej pekárne - obrázok 1
  2. 2

    A takto vyzerá rozkrojená. Škoda, že sa nedá odfotiť vôňa...

    Francúzska brioška z domácej pekárne - obrázok 2
  3. 3

    TIP: Brioška je výborná aj na žemľovku.

Diskusia k receptu

danielas
Ale vonia až sem.... Vyzerá lákavo! Taká nadýchaná:) Rada si ju uložím a vyskúšam. A ostali ste len pri tej jednej, stačilo? Viem si Vás predstaviť pri raňajkách-ako ubúda a chlapci si pochutnávajú ostošesť. Keď povyrastú,pozvú rodičov do Paríža zas na takú trošku inú...
bejgi
podľa popisu surovín chutí akom vianočka? Ukladám a vyskúšam :)
fialka49
Je naozaj veľmi chutná, robievame ju. A naozaj jedna nestačí.
frona
ja robím zapletanú vianočku, ale určite túto v pekárničke vyskúšam
martamm
Moja mama robi uzasnu vianocku, ale Tvoja brioska ma oslovila a hlavne, je takmer bez prace. Skusim Tvoj recept.
jerica
Pekárničku nemám , za to nie je problém vymiesiť v rukách.Takýto chlebík robievala moja svokra na veľkú noc. :-)
damisa
práve som ju vyskúšala, chladí sa a vyzerá super....
lulitta
ahojky, ja mám takú praktickú otázku - na mojej pekárničke potrebujem nastaviť aj hmotnosť a stupeň prepečenia kôrky, čo som tu nikde nenašla. keď som tak zbežne spočítala suroviny tak mi to vyšlo okolo 800 g, ale mne sa to dá nastaviť len na 500, 750 alebo 1000. no a keďže podobný recept sa mi pred pár dňami nevydaril, mám dilemu ...
marianne69
...no tie ranajky v Parizi si ja predstvujem dost casto:-)),zo dva krat som ich tam aj absolvovala a ranajky boli naozaj vyborne,ale tejto brioske sa tesim velmi,lebo na ranajky ako stvorene....vdaka na nu.
ethanel
Super ... briosky milujem ... ja ich peciem normalne vo formach
emafany
Ahoj Katka uz som na vareche vyzerá to vynikajúco .Už Ti babka prezradila ze si doma pečie sama rožky? Raz som jej pomáhala ,vydarilo sa.Určite vyskúšam.
ancicka
Vyskušala som túto briošku.Len neviem prečo pred koncom pečenia mi stred klesol.Inač je fajn výborna na raňajky.Ja som pridala aj hrozienka.
mama3chlapov
ďakujem za komentáre, budem rada, ak ju ešte niekto vyskúša a napíše či sa aj jemu prepadla. My ju máme veľmi radi, je úplne hodvábna. Ale asi záleží aj od typu múky, droždia, teploty vody, prípadne pekárničky. Takže naozaj netuším kde nastala zrada pri prepade.
@ancicka skús dať predsa len menej droždia.
@mariaklara tá tvoja je krásna, o niečo pracnejšia. Vydarila sa ti. Ďakujem ti za pridanie linku.
@lulitta daj 750g a svetlú najviac strednú kôrku
@damisa , ako sa ti vydarila? Bola po vychladnutí dobrá?
lucylee
Prave ju pekarnicka miesi, som zvedava ako sa podari....ja tu mam napisane dovody prepadnutia sa peciva:
1. nedostatocne mnozstvo muky
2.privelke mnozstvo drozdia
3.privelke mnozstvo vody
4. prilis tepla voda
Dala som program sladky chlieb, 750g a svetlu korku. Dam vediet ako som dopadla.
lucylee
Dopadla som vyborne. Bola velmi chutna. Mne sa tiez trocha prepadla, konzistencia cesta bola akurat, takze si myslim, ze treba menej drozdia. Ja som dala 20g drozdia, ale podla mna by stacilo 15g.
mama3chlapov
Ďakujem @lucylee za spätnú väzbu, skúste dávať teda žienky trochu menej droždia, ono závisí možno aj od toho aké je droždie. Rada by som to aj opravila v recepte, ale ako sa to robí?
mama3chlapov
Aha už som na to prišla a opravila som droždie na 15g. Teraz sa vám už snáď neprepadne.
danielas
Ahoój, všimla som si, že vnúčik pridal koment k tvojej brioške a keďže má dnes meniny,už sa robí. Keď prídu,bude prekvapko. Drž palce :-)
mama3chlapov
tak držím Danka a daj vedieť ako dopadla. Ozaj veď dnes je Filipka. Prosím odkáž mu, že mu prajeme všetko NAJ! Vďaka
danielas
Musím napísať,že táto brioška je u nás veľmi oblúbená a často ju robím, aj dnes. Je krásne nadýchaná, rp robím presne ako píšeš, no nemá chyby :-) Vnuci hrozienka tiež nemusia, dávam kakaové bôby drvené-fantastik
mama3chlapov
Strašne sa teším , Danka, ďakujem, že si napísala.... Pozdravujem u vás, prajem peknú jeseň a zimu.
denyany
včera som robila briošku podľa tohto tvojho receptu a naozaj bola vynikajúca, veľmii nám chutila. tiež som robila bez hrozienok, deti ich nechcú. určite ju budem robiť častejšie, už dnes padla otázka, či by sme ju nemohli mať aj zajtra na raňajky. vďaka za výborný recept!
mama3chlapov
Denyany veľmi si ma potešila a spravila mi krajší deň, že sa vám môj recept vydaril. O to viac, že sme doma všetci chorí a tak som úplne nanič. Ďakujem ti za komentár. Pekný deň
mama3chlapov
@Eduska01 (21.4.2016 18:47)

Tesi ma, ze niekto oprasil moj recept :-). Ja ju robim tiez stale, peciem si ju den vopred a robim z nej zemlovku, decka vravia ze je najlepsia na svete. Je fakt lepsia ako z rozkov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia