Vianočka fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 5. februára 2011

K vianočke som sa dlhé roky nevedela odhodlať. Pred Vianocami som tu našla rcp od michsamant (jednoducho od Mišky). Pred týždňom som ju robila, Zobraziť celý popisK vianočke som sa dlhé roky nevedela odhodlať. Pred Vianocami som tu našla rcp od michsamant (jednoducho od Mišky). Pred týždňom som ju robila, mala veľký úspech. Miška, dúfam, že sa nenahneváš, dovolila som si malú úpravu. Ak áno, rct, hneď zruším.

5-6
porcií
15 minút
príprava
15-18 minút
na 150 °C

Suroviny

375 g
125 ml
125 ml
55 g
 štipka
  - pár kvapiek
2-3 PL, vopred namočené
1 ks,do cesta
2-3 KL, na potretie
kvások:
4 PL
 štipka
1/2 kocky
1 ks, na potretie




Postup

  1. 1

    V prvom rade si pripravíme kvások. Na spodok do misky dáme štipku soli, preosiatu múku a 1 vajce. Zohrejeme mlieko a smotanu s cukrom, prilejeme do múky. Pridáme vykysnutý kvások, vypracujeme hladké cesto a necháme vykysnúť.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme namočené, trochu vyžmýchané hrozienka, vanilkovú esenciu a znovu premiešame.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Znovu necháme kysnúť.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si rozdelíme na 2 polovice.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z cesta urobíme dva šúľky dlhé asi 90 cm, prekrížme v strede.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Začneme prekladať spodný šúľok, preložíme na dosku, potom preložíme ten, ktorého sme sa v prvom kroku nedotkli, a znovu preložíme tie konce, ktorých sme sa v druhom kroku nedotkli. Takto pletieme vianočku až do konca. Maličké kúsky koncov spolu založíme a stlačíme.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na plech dáme fóliu na pečenie, na ňu preložíme vianočku, prikryjeme utierkou. Zapneme elektr. trúbu, pokiaľ sa trúba zohrieva vianočku necháme na plechu kysnúť. ( trúbu vyhriať na 180° C, pri vložení do trúby teplotu znížiť na 150°C ).

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď už máme trúbu zohriatu, vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Pečieme pri 150°C asi 15-18 min. (poznámka: určite každá viete, pri akej teplote pečiete koláče)

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečenú vianočku natrieme rozpusteným maslom, prikryjeme papierom a utierkou, necháme vychladnúť. " Dobrú chuť! "

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

dorisa
Rozkošná(ešte aj s videikom) hneď by som si ju s maslom a medom dala na raňajky.Podarila sa ti.Je dobre ,že sa uverejňuju recepty, ktoré už niekto pridal, bola o tom aj debata, tuším, mne osobne by to len lichotilo,keby ste piekli a varili a samozrejme uverejnili podla mojich receptov.
ancicka
Ta vianočka je veľmi pekná.Ja som piekla vianočku,ale nikdy nebbola taká pekná.Podarila sa ti,supééér!!!
babanka
Rressia to je mlieko 4dcl !Kvások sa robí z mlieka a mariaklara zabudla napísať,t.j.nevedomky,nie naschvál ! Máriaklara máš ju veľmi peknu aj na okamžité zakusnutie.
jerica
krásna , vydarená ; len biela kávička a zahryznúť :-))
bambitka
to maju byt asi 4 PL mlieka na kvasok,podla mna:)))Krasna vianocka:-)
sonijamt
krásna, máme radi vianočku, ale nikdy som nenabrala odvahu ju urobiť:-(
elle82
...ja som nikdy nerobila vianočku- máš moj obdiv....ukladám do KK a musím sa odhodlať aj ja...
arasidka
Udeľujem ti zlatý bod. A vieš prečo? Lebo tvoje video ukázalo všetkým, ako krásne sa dá cesto zapliesť. Ja to tak nerobievam, ale tento návod je skutočne super. A vianočka je perfektná.Myslím tým jej vzhľad a som presvedčená, že aj chuť bola dobrá. Vidno, že dobre nakysla a nestratila tvar ani pečením.
mariaklara
Bambitka, ďakujem si zlatá, vidieť, že to ovládaš a máš to v oku. Všetkým sa ospravedlňujem za chybu, zabudla som napísať 4 PL mlieka. Veď kvások robím vždy tak. No a ten pomocník na videu je možno môj nástupca, malý varecháč Duško, to je ten v strede s veľkým cumlom. Som rada, že sa vám to video páči a veľmi ma to povzbudilo. Skúste to všetci, ktorí ste tak dlho váhali s vianočkou, ( ako ja, keby som bola vedela, aké to je jednoduché, už dávno by som ju robila, pletenie som ovládala, len recept som nemala ). Smelo do toho, som presvedčená, že podľa tohoto videa ju zvládnete všetci. Inak toto pletenie ma naučila moja dobrá svokra. Keď som sa ju pred 33 rokmi učila pliesť, tak som použila synovu plastelínu.
janger
Krasna vianocka. Este som nepiekla. To zapletanie ti ide krasne! Mne ani video nepomoze ;-)))!
luciasjm
to je presne to co hladam, aspon podla obrazku vidim, ze to je to. musim podla teba vyskusat :) tu v Nemecku take dobre nemaju. uz sa tesiiiim na tu chut :))))))))))))
luciasjm
len poznamka k tomu peceniu, ucite sa vianocka neupecie pri uvedenej teplote za 15 min a takto do hneda... Viem, ze vianocka sa musi piect pomaly, ale dlho. akurat ju peciem, som zvedava na vysledok
mariaklara
@luciasmj , ja mám starý el. sporák ( 28 r. ) s rúrou a mne tá rúra tak dobre pečie ako uvádzam. V dnešných moderných rúrach by sa to asi neprepieklo pri teplote akú uvádzam, pri vyššej teplote by to u mňa zhorelo. Vieš, čo tým chcem povedať, len toľko, že každá kuchárka vie, ako jej rúra pečie. Prosím, daj mi vedieť, ako to dopadlo. Pá.
ajuschka
včera som objavila tento recept, a srdiečko mi zaplesalo :). Zbožňujem vianočku, ale všetky moje doterajšie pokusy dopadli zle. Vianočka bola hutná a ťažká. V tomto recepte nejde do cesta maslo, tak som sa rozhodla že ho vyskúšam. Ráno som letela do obchodu po šľahačku, a vianočku práve večeriam. JE ÚŽASNÁ !!! Trošku sa mi nepodarilo zapletanie, ale nevadí. Zjedla som už polovicu :D
vareska1
krásna, ako maľovaný obrázok ... vianočku ako takú som ešte nepiekla, nejak som nenabrala odvahu, ale raz treba začať :-)
marienka44
@Mariaklara , vynikajuci recept!!!! Dnes som ju upiekla, lebo som mala suroviny doma a chcela som si vyskusat pletenie. Ja som povrch natrela len bielkom, do ktoreho som pridala 1/2 vanil. cukru. To mam z ineho receptu. Takze som usetrila 1 vajce na potretie a do cesta som dala 2 žľtky namiesto 1 vajca, lebo nezvyknem davat cele vajcia do kysnuteho cesta. Na vrch som nasypala lupane platky mandli a sekane mandle a susene brusnice do cesta /vnucka nema rada hrozienka/. Dakujem a vrele odporucam.
mariaklara
@marienka , viem, že ty si veľký gurmán, preto si to veľmi cením a som rada, že sa ti páčil môj recept, a že ti chutil. Aj to pletenie si robila podľa mňa?
michsamant
No teda a ja som toto ako prehliadla. Dobre, ze si nezrusila, je krasna :)
mariaklara
@mi ška, už ju tu mám dosť dlho, priznám sa ti, myslela som si, že sa hneváš na mňa, že som sa opakovala po Tebe. V úvode Ťa aj spomínam, že Ty si ma k tomuto naštartovala. Ja som tú tvoju vianočku robila, je veľmi dobrá.
michsamant
No ved som si to vcera vsimla, lebo marienka okomentovala a zaujalo ma, ze vianocka :) Vobec som sa nehnevala, musel mi recept uniknut v tom mnozstve novych vtedy.
marienka44
@Mariaklara ,ano podla Teba som ju plietla, ide to dobre podla videa.
Viem pliest aj zo 4 pramenov, ked je vianocka poschodova /4-3-2/.
Ale uz inu nebudem piect, ako je Tvoja. Ver mi, aj cesto je ako pavucinka.
mariaklara
Ešte som zabudla pripomenúť, že z tejto dávky pečiem, jednu veľkú keď mi prídu vnúčatá alebo robím dve malé, čiže cesto si rozdelím na polovicu. Teraz sme z manželom len dvaja, tak robím z 1/2dávky.
babkamt
Krásna bábovka. Podľa tvojho návodu sa hádam odhodlám ju upiecť.Vianočku máme radi.@marienka44 aj tá tvoja je veeeeeľmi vydarená.
iva63
@mariaklara , ďakujem veľmi pekne za tento rcp...robila som vianočku už dvakrát a som veľmi spokojná...a tiež video s postupom veľmi chválim-:)
mariaklara
@iva , som veľmi rada, že sa ti moja vianočka páči, želám ti ešte krásne vianočné popoludnie.
mariaklara
@marienka , som rada, že sa Ti opäť podarila. Teraz si ju odváž a pozri v obchode, koľko stojí a koľko váži. ÁÁch, veď ty ju už určite chutnáš:-))) Tak na budúce to urob. A ešte niečo, Ty predsa vieš, čo do nej dáš. Teším sa s Tebou. Ja najnovšie robím pre nás dvoch z tejto mojej dávky dve menšie vianočky, jednu zvyknem odložiť do mrazničky.
marienka44
@Mariaklara , dcere velmi chuti, prave ju ranajkujeme. To je dobry napad s tou mraznickou. Posluchnem Ta a najblizsie tak urobim. Vcera som piekla este 2 makovniky, mala som vela zomleteho maku od Vianoc. Pekny den.
mariaklara
Som veľmi rada, že jej chutí, Určite mi dáš za pravdu, že je to jednoduché pletenie, nemusíš dávať na spodok 4 pletence, do stredu 3, na vrch 2 a potom to podopierať špajdlami, je to aj rýchlo hotové. Pred Vianocami som ju bola učiť robiť susedu a ona len pozerala a čudovala sa, ako je to rýchlo urobené. Želám Vám všetkým u Vás doma krásny deň!
womanka
zamiesené z dvojitej dávky...som zvedavá :) (ale už cesto sa mi dobre robilo :) )
mariaklara
@womanka , ako si bola spokojná s hotovou vianočkou, Ja som vo štvrtok robila dve malé, jednu som darovala susede, mala tu návštevu z Nemecka a vychválili mi ju. Dúfam, že aj Tebe sa podarila.
radost
@mariaklara
to video je super užitočné!!najjednoduchšie pletenie...to sa už aj ja môžem niekedy pustiť do toho..zatiaľ si to uložím...ešteže ma tvoj posledný komentár sem pritiahol..pekný posviatočný deň želám..:-)
mariaklara
som rada, že Ťa oslovilo, určite Ťa aj chuť osloví, keď ju urobíš.... :-), potom mi daj vedieť......Konečne je tu aj slniečko, aj ja Ti želám krásny deň :-))))
womanka
@mariaklara vuuaaau :) v robote mi neverili, že je domáca, ale kupovaná :) a som sa snažila pliesť podľa teba, ale nejak som to stále nechápala aj keď som si stopovala video :D tak len ten začiatok prekrížených štangličiek mi pomohol mať pekný začiatok pre klasické pletenie zo 4 prameňov :) lebo to bol môj problém, mať pekne zapletený a upravený nielen stred, ale aj začiatok a koniec :) rozhodne uložený recept a môžem len odporúčať...
mariaklara
@womanka , vieš, ako sa teším, že si spokojná, uvidíš, že sa to naučíš, ak nie, prídem Ti to ukázať:-))))), ale pozerám, že ani ja nemám videjko, @tatrano čka, musím sa spýtať admina, kde je, kde sa podelo, čo aj tu sú zlodeji?
radost
tak-2.apríla tu video bolo...teraz nie...a tak som sa naň spoliehala..!!
vanilka111
no ja by som to video tiež privítala,lebo Tvoja vianočka je krásna :-))
mariaklara
Martuška, skúšala si ju alebo len dľa videa konštatuješ? Ďakujem za uznanie....:-))
womanka
@mariaklara vyzerali parádne, len ja vždy musím mať svoj vlastný spôsob mimo regulí :D a keď niekto robí niečo takto ja musím onakvo..nie, že by som to tak nechcela, ale lepšie sa mi to robí mojím kumštom :D zajtra už snáď aj ja prispejem svojím "umením" :D
anina43
perfektný spôsob zapletania, aj ja sa naučím na plastelíne, lebo keď nevidím video, domotala by som sa, bude o jednu zábavu viac. upečiem aj vianočku podla teba, môj muž ju má rád ku kapustnici aj k úd. mäsku.
pacik
@mariaklara včera večer som vyskúšala tvoje zapletanie a musím konštatovať, že super, vôbec to nie je ťažké a vianočka je ukážková. Len mi je ľúto, že som ju objavila až teraz :-)
martamm
Krasna, ale uprimne, to zapletanie som vobec nepochopila, skoda, ze si nenafotila podrobny postup 😊
martamm
@mariaklara (6.4.2013 19:10)

Neskusala, zda sa mi to nejasne, ja pletiem celkom inac, aj z viacerych pramenov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia