Foto: andys
Prvý z receptov, ktorý som varila s Tomášom Opletalom a Ľudom Vargovčíkom v ich škole varenia.
porcií
príprava
na 210 °C
Postup
-
1
Múku preosejeme do misy, pridáme rozdrobené droždie, cukor, vlažnú vodu, olivový olej a štipku soli. Rukami spracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť.
-
2
Cesto vyklopíme na podložku, rozdelíme na menšie bochníky a každý samostatne premiesime.
-
3
Fokacie budeme obkladať olivami a sušenými paradajkami. Olivy môžeme nakrájať na kolieska, paradajky na kúsky. Na posypanie si pripravíme rozmarín, ktorý nakrájame na drobno.
-
4
Z každého bochníka vyvaľkáme kruh. Do cesta povtláčame paradajky a olivy, aby pri pečení "nepovyskakovali". Potrieme olivovým olejom, posypeme rozmarínom a hrubou soľou.
-
5
Preložíme na plech a ešte necháme vykysnúť. Pečieme v rúre, zohriatej na cca 210 stupňov (bez ventilátora, aby sa fokacie nevysušili).
-
6
Podávame ako prílohu k mäsovým jedlám alebo samostatne s bazalkovým pestom. Dobrú chuť :)
Vyzerá to dobre, na zahryznutie a kombinácia olív s rozmarínom musí byť výborná.
dôležité je, že je to fantastický slaný posúch a dá sa pripraviť na veľmi veľa spôsobov... krásne sa ti vydarila, s olivami, tymiánom a rajčinami je najlepšia :-)
varecha.pravda.sk/recepty/focaccia-talianska-chlebova-pla...
@hubata rozdiel je ten, že na focacciu NIKDY nejde rajčinová omáčka ako základ :-)