Fokacia a la Tomáš Opletal

andys - fotkaandys, 28. mája 2012
Fokacia a la Tomáš Opletal
Foto: andys

Prvý z receptov, ktorý som varila s Tomášom Opletalom a Ľudom Vargovčíkom v ich škole varenia.

5
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 210 °C

Suroviny

350 g
10 g
150 ml
1 čl
 štipka




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misy, pridáme rozdrobené droždie, cukor, vlažnú vodu, olivový olej a štipku soli. Rukami spracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť.

    Fokacia a la Tomáš Opletal - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vyklopíme na podložku, rozdelíme na menšie bochníky a každý samostatne premiesime.

    Fokacia a la Tomáš Opletal - obrázok 2
  3. 3

    Fokacie budeme obkladať olivami a sušenými paradajkami. Olivy môžeme nakrájať na kolieska, paradajky na kúsky. Na posypanie si pripravíme rozmarín, ktorý nakrájame na drobno.

    Fokacia a la Tomáš Opletal - obrázok 3
  4. 4

    Z každého bochníka vyvaľkáme kruh. Do cesta povtláčame paradajky a olivy, aby pri pečení "nepovyskakovali". Potrieme olivovým olejom, posypeme rozmarínom a hrubou soľou.

    Fokacia a la Tomáš Opletal - obrázok 4
  5. 5

    Preložíme na plech a ešte necháme vykysnúť. Pečieme v rúre, zohriatej na cca 210 stupňov (bez ventilátora, aby sa fokacie nevysušili).

    Fokacia a la Tomáš Opletal - obrázok 5
  6. 6

    Podávame ako prílohu k mäsovým jedlám alebo samostatne s bazalkovým pestom. Dobrú chuť :)

    Fokacia a la Tomáš Opletal - obrázok 6

Diskusia k receptu

medovnicek
vyzerá fantasticky, musím si od švagrinej vypýtať rozmarín, aby som ju mohla upiecť
hubata
Fokacie sú asi niečo na spôsob pizzy.....
sovka62
No, slovenská nátura sa nezaprie, dva razy som sa vrátila k rozpisu surovín, čo som tam hľadala klobásu, až druhý raz som si uvedomila, že to sú pokrájané tie sušené paradajky. No čo už, prasaťu sa len o kukurici sníva!
Vyzerá to dobre, na zahryznutie a kombinácia olív s rozmarínom musí byť výborná.
stacy77777
jednoduchý, pekný recept a určite aj chutný. SOVKA- si ma rozosmiala....
evusik
odkedy pečiem focacciu nedám na ňu dopustiť, dajú sa robiť rôzne druhy, ja mám na Vareche tri druhy, recept mám od Emanuela Riddiho a je vlastne rovnaký ako tvoj, len postup je máličko iný (ak chceš kukni na môj recept)
dôležité je, že je to fantastický slaný posúch a dá sa pripraviť na veľmi veľa spôsobov... krásne sa ti vydarila, s olivami, tymiánom a rajčinami je najlepšia :-)

 varecha.pravda.sk/recepty/focaccia-talianska-chlebova-pla...


@hubata rozdiel je ten, že na focacciu NIKDY nejde rajčinová omáčka ako základ :-)
pivonka
Recept zakladám, len škoda, že sa mi nedarí pestovať rozmarín, mám len sušený.
elekra
Odporúčam vyskúšať, je naozaj výborná!