Fokacia a la Tomáš Opletal

Autor receptu: andys

Prvý z receptov, ktorý som varila s Tomášom Opletalom a Ľudom Vargovčíkom v ich škole varenia.

5
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 210 °C

Postup

  1. Múku preosejeme do misy, pridáme rozdrobené droždie, cukor, vlažnú vodu, olivový olej a štipku soli. Rukami spracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  2. Cesto vyklopíme na podložku, rozdelíme na menšie bochníky a každý samostatne premiesime.
  3. Fokacie budeme obkladať olivami a sušenými paradajkami. Olivy môžeme nakrájať na kolieska, paradajky na kúsky. Na posypanie si pripravíme rozmarín, ktorý nakrájame na drobno.
  4. Z každého bochníka vyvaľkáme kruh. Do cesta povtláčame paradajky a olivy, aby pri pečení "nepovyskakovali". Potrieme olivovým olejom, posypeme rozmarínom a hrubou soľou.
  5. Preložíme na plech a ešte necháme vykysnúť. Pečieme v rúre, zohriatej na cca 210 stupňov (bez ventilátora, aby sa fokacie nevysušili).
  6. Podávame ako prílohu k mäsovým jedlám alebo samostatne s bazalkovým pestom. Dobrú chuť :)