Focaccia
Alfonso Maggiore
majiteľ reštaurácie Basilicó – Račianska v Bratislave, 11. mája 2022
majiteľ reštaurácie Basilicó – Račianska v Bratislave, 11. mája 2022
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Postup
-
1
Na prípravu focaccie použijeme vopred pripravené cesto na pizzu. Recept nájdete TU.
- 2
Bochník vytvarujeme do obdĺžnika, posypeme soľou, oreganom a dáme piecť do rúry na 10 minút pri najvyššej teplote. Po vytiahnutí focacciu polejeme olivovým olejom.
- 3
Focacciu rozkrájame na 6 častí a ozdobíme čerstvými cherry paradajkami, mozzarellou a bazalkovým pestom.
Tiež focaccia:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
V tomto specialnom pripade sa na juznom Taliansku a Sicilii dava aj vela plnky (ta sa samozrejme spolu s cestom pecie). Surova plnka, ako sa to tu prezentuje, sa v Taliansku na focaccie vobec nepodava!
Druhy focaccie:
1) Ligure/genovese: Focaccia z Ligurska, mesta Janov. Posypana morskou solou a rozmarinom (
2) Ligure/ligurska s cibulou (
3) Ligure Di Recco: Z ligurskeho mesta Recco. Plnka mäkky syr, casto stracchino (
4) Pugliese/Barese: Apulska focaccia z mesta Bari. Zemiakove cesto, plnka rajciny, olivy, oregano, cervena cibula (
5) Siciliana/Messinese: Sicilska focaccia z mesta Messina. Plnka ancovicky, mäkky syr tuma, eskariol/endivia, rajciny, cierne korenie, olej
(
(
6) Veneta/benatska „fugassa“: Sladka verzia, vysoky kolac, skoro ako panettone
(