Focaccia

Alfonso Maggiore
majiteľ reštaurácie Basilicó – Račianska v Bratislave, 11. mája 2022
Focaccia
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

1 bochník
100 g
100 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na prípravu focaccie použijeme vopred pripravené cesto na pizzu. Recept nájdete TU.

  2. 2

    Bochník vytvarujeme do obdĺžnika, posypeme soľou, oreganom a dáme piecť do rúry na 10 minút pri najvyššej teplote. Po vytiahnutí focacciu polejeme olivovým olejom.

  3. 3

    Focacciu rozkrájame na 6 častí a ozdobíme čerstvými cherry paradajkami, mozzarellou a bazalkovým pestom.

Diskusia k receptu

yllen
Autor neupozornuje na to, ze sa jedna o velmi specialny pripad „focaccia siciliana“. Vseobecny recept na focacchiu to nie je. Nie je spravne, ze A. Maggiore pouziva na focacciu to iste cesto ako na pizzu. To skutocne nie je to iste - do cesta na focacciu sa dava olej, na pizzu nie je. Tak isto sa surove cesto povodnej focaccie este pred pecenim poleje emulziou olej-voda-sol "salamoia", nie az po peceni.

V tomto specialnom pripade sa na juznom Taliansku a Sicilii dava aj vela plnky (ta sa samozrejme spolu s cestom pecie). Surova plnka, ako sa to tu prezentuje, sa v Taliansku na focaccie vobec nepodava!

Druhy focaccie:
1) Ligure/genovese: Focaccia z Ligurska, mesta Janov. Posypana morskou solou a rozmarinom (



2) Ligure/ligurska s cibulou (



3) Ligure Di Recco: Z ligurskeho mesta Recco. Plnka mäkky syr, casto stracchino (



4) Pugliese/Barese: Apulska focaccia z mesta Bari. Zemiakove cesto, plnka rajciny, olivy, oregano, cervena cibula (



5) Siciliana/Messinese: Sicilska focaccia z mesta Messina. Plnka ancovicky, mäkky syr tuma, eskariol/endivia, rajciny, cierne korenie, olej
(



(



6) Veneta/benatska „fugassa“: Sladka verzia, vysoky kolac, skoro ako panettone
(



1x viera1

Zaujímavé video z archívu TV Varecha