Filety z pražmy zlatej na sójovom mede

sisok - fotkasisok, 29. októbra 2010
Filety z pražmy zlatej na sójovom mede
Foto: sisok
4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

4 kusy
400 gr, na kašu
20  cl
150 gr
20 gr
6 štipkov, - fleur de sel
20 gr
10 cl
3 štipky
5 cl
5  cl




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistite a nakrájajte na kocky, prepláchnite a dajte variť do osolenej vody (nie do vriacej, zemiaky dajte do vody kým je studená). Počítajte s 10gr soli na liter vody. Uvarené zemiaky popučte a dajte na slabši oheň, postupne primiešávajte mlieko a maslo, až kým nebude zemiaková kaša podľa vaších predstáv. Dochuťte.

  2. 2

    Rúru predohrejte na 200 stupňov Celzia. Odstránťte kosti z rybacích filiet (pinzetou vytrhávajte kostičky vždy smerom od chvosta ku hlavičke rybky). Takto očistené filety posypte soľou (najlepšie kvetmi soli - najjemnejšia morská soľ, fleur de sel) a štipľavou paprikou - piment d´Espelette). Na panvicu pridajte olivový olej a keď je tento olej horúci, opečte na panvici filety zo strany kože aspoň 2 minúty. Filety otočte. minútu opečte z druhej strany, preložte do plytkej nádobym ktorá je vhodná do rúry a na panvici, na ktorej ste opiekli rybu si spravte omáčku - med, balzamikový ocotm trochu vody a nechajte variť asi 1 min, kým omáčka nezhustne.

  3. 3

    Filety prelejte touto omáčkou a dajte do predohriatej rúry na 4 minúty. Podávajte so zemiakovou kašou.

Diskusia k receptu

2010
je to ploskac ale aky ?? velky ich je vela druhom v anglictine je to bream
evanaaa
Myslím, že môže byť aj iná ryba. A nie je veľa soli do vody na zemiaky? Rybka je pekne upečená.
sisok
ahojte dievcata, urcite moze byt aj ina rybka, celkovo takato kombinacia medu - sojovej omacky je velmi chutna. A naozaj to nie je vela soli do tej vody na zemiaky, potom uz zemiaky nesolis (podla potreby) a ked tam pridas mliecko a maslo tak sz chut soli zmierni, je to otestovane (aj ked je pravda, ze som to davala od oka :)
odile304
Nie je jednoduche odpovedat na otazku v podtitulku. Ale po chvili hladania na internete : latinsky nazov SPARUS AUCATA, slovensky Pražma zlatá. Alternatívne možno použiť namiesto obchodného názvu aj názov: Doráda
Mensia pripomienka espelette nie je korenie, ale cervena paprika, pestovana na juhu Francuzska (Baskicko). Predava sa mleta, ale asi tazko sa bude dat zohnat na Slovensku, aj preto, ze je relativne draha.
sisok
Dakujem Odile304 za informacie, nazov premenim nech to ma zmysel (francuzske nazvy sice poznam, ale dat ich do slovenciny ma vzdy trosku zmatie :).
ethanel
sisok ... zaujimavy recept budem musiet skusit a so slovencinou mam podobny problem teda s prekladom z anglictiny, niekedy ma problem si spomenut ak sa to povie v rodnom jazyku :)
ildinka
Pražmu vídam v Carrfoure v Poluse čerstvú a je to veľmi chutná ryba ,ja ju pečiem len obalenú v ochutenej múke s mlet.paprilou alebo kmínom(rascou?(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia