Filety z pražmy zlatej na sójovom mede

Autor receptu: sisok

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zemiaky očistite a nakrájajte na kocky, prepláchnite a dajte variť do osolenej vody (nie do vriacej, zemiaky dajte do vody kým je studená). Počítajte s 10gr soli na liter vody. Uvarené zemiaky popučte a dajte na slabši oheň, postupne primiešávajte mlieko a maslo, až kým nebude zemiaková kaša podľa vaších predstáv. Dochuťte.
  2. Rúru predohrejte na 200 stupňov Celzia. Odstránťte kosti z rybacích filiet (pinzetou vytrhávajte kostičky vždy smerom od chvosta ku hlavičke rybky). Takto očistené filety posypte soľou (najlepšie kvetmi soli - najjemnejšia morská soľ, fleur de sel) a štipľavou paprikou - piment d´Espelette). Na panvicu pridajte olivový olej a keď je tento olej horúci, opečte na panvici filety zo strany kože aspoň 2 minúty. Filety otočte. minútu opečte z druhej strany, preložte do plytkej nádobym ktorá je vhodná do rúry a na panvici, na ktorej ste opiekli rybu si spravte omáčku - med, balzamikový ocotm trochu vody a nechajte variť asi 1 min, kým omáčka nezhustne.
  3. Filety prelejte touto omáčkou a dajte do predohriatej rúry na 4 minúty. Podávajte so zemiakovou kašou.