Nakladaná cvikla
Nakladaná cvikla

Fermentovaná mladá cvikla s černicami, orechmi a ovčou bryndzou

Matej Dovičovič
šéfkuchár reštaurácie Al Trivio Centrál v Bratislave, 31. októbra 2020
Fermentovaná mladá cvikla s černicami, orechmi a ovčou bryndzou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Fermentovaná zelenina je v jesennom období najlepším domácim zdrojom vitamínov a významne podporuje trávenie a metabolizmus celého organizmu. Preto nesmie chýbať v našich zdravých inšpiráciách.

4
porcie

Suroviny

500 g mladá
100 g
100 g (alebo iné orechy)
150 g
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    400 g červenej repy očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Necháme prekvasiť klasickým spôsobom ako uhorky alebo kapustu.

  2. 2

    Po prekvasení necháme cviklu odtiecť od prebytočnej šťavy. Černice a lieskové orechy nasekáme nožom na väčšie kúsky. Všetko spolu premiešame, pridáme soľ a korenie podľa chuti.

  3. 3

    Zvyšnú cviklu uvaríme domäkka, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pred podávaním nadrobíme navrch ovčiu bryndzu.

Diskusia k receptu


Zatiaľ 3 komentáre
Ako dlho sa má nechať kvasiť cvikla, a bude to dobré aj s jablkom, miesto černice? Černice sú už po sezóne, a aj majú dosť veľké semienka. Nemáte typ, ako využiť kvas z cvikly?
@amilka2 (2.11.2020 10:47)

Sprostredkúvame odpoveď od šéfkuchára Mateja Dovičoviča:
Proces kvasenia repy trvá štandardne 5 až 7 dní pri teplote 18 - 23 °C.

Černice v recepte je možné nahradiť aj modrým hroznom či jablkom, avšak zvolil by som viac sladkú a menej kyslú odrodu.

Fermentovanú repu možno využiť aj do rôznych šalátov či ako prílohu. Kvas z repy môžete pridať do rôznych zeleninových štiav, polievok, či len tak samostatne piť v malých dávkach na podporu zdravia a trávenia. Ja tento kvas často používam pri výrobe domácich cestovín, kde ho pridávam priamo do múky. Tieto farebné cestoviny sú lákavé aj pre deti a zároveň je to cesta ako si zamilujú aj túto výživnú zeleninu.
to je nápad! krásne, sýte, mňam... cviklu ma doteraz kvasiť nenapadlo, aspoň nebude taká sladká !