Fazuľová omáčka bez lepku a laktózy fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 10. marca 2015
Fazuľová omáčka bez lepku a laktózy (fotorecept)
Foto: frezia68

Mám prebytočné zásoby fazule,ktorou ma zásobuje sestra.Je výborná a najradšej robím fazuľovicu s kyslou kapustou a prihodím pár sušených sliviek.Včera som robila prívarok a Zobraziť celý popisMám prebytočné zásoby fazule,ktorou ma zásobuje sestra.Je výborná a najradšej robím fazuľovicu s kyslou kapustou a prihodím pár sušených sliviek.Včera som robila prívarok a neplánovala som ho pridať.Ale dnes som ho ohriala,bude aj na večeru,čo mne nevadí,tak som urobila pár fotiek a možná sa zíde tým,čo nemôžu lepok a laktózu.

3
porcie
20 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
2 ks
1/2 ks
1 strúčik
5 ks
4 ks
1 PL
1 ČL
 (alebo citrón)
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pripravila som si fazuľu,prebrala som ju,premyla a namočila večer pred varením na noc.

    Fazuľová omáčka bez lepku a laktózy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ráno som vodu zliala, dala čistú a povarila vriacu fazuľu asi 5 min.,opäť som precedila a dala čistú vodu. Pán Bukovský radí 2 X zliať po prevarení a predísť nadúvaniu.Pridala som 2 zemiaky,nakrájané na drobné kocky a tie mi polievku zahustia.Nové korenie,príp.čierne korenie, bobkové listy a kôrky od slaniny pridám zároveň so zemiakmi a nechám variť asi 2 hod.,pokiaľ fazuľa nezmäkne.

    Fazuľová omáčka bez lepku a laktózy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Asi po dvoch hod. som na masti spenila 1/2 menšej cibule do sklovita,pridala trocha bezlepkovej múky a na drobno nakrájaný cesnak a za stáleho miešania nechala múku zafarbiť do zlata.Zaliala som trochou studenej vody a miešala,aby som predišla hrčkám z múky.Pridala som do polievky,potom soľ,trocha trstinového cukru a varila,až bola fazuľa celkom mäkká.S ryžovou smotanou som nemala skúsenosť,tak som ju pridala až pred servírovaním polievky,kým trocha vychladla.Je hustá,krémovitá...a na záver som pridala šťavu z citróna,keď už polievka chladla.Je zásaditý,nerobí kyselinu.

    Fazuľová omáčka bez lepku a laktózy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky sa rozvarili,ale prívarok nebol dosť hustý,tak som pridala aj trocha múky.Keď bol prívarok hotový,opiekla som kúsok domácej klobásy z mäsny bez lepku(treba sa poradiť z mäsiarom,kde nie je múka) a želám DOBRÚ CHUŤ !

    Fazuľová omáčka bez lepku a laktózy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A ešte pohľad z blízka,kde vidieť aj nakrájanú kôrku od slaniny,ktorá je lahodne mäkká a chutná :-)))))). Lebo ak nemám údené mäso,pridá správny šmak a stačí aj vajíčko.Jedlo je také sýte,že to bezlepkové pečivo ostalo nedotknuté,veď prívarok obsahuje aj zemiaky a zasýti.

    Fazuľová omáčka bez lepku a laktózy (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

terinka55
Super jedlo, ale aj tak sa mi najlepšie páči tá perfektná štruktúra kǒrky zo slaniny, nemá chybu :-)
altyn
Toto je privarok a nie polievka so zrazenou smotanou!!!Plnych 5 hviezd! Vcera som robil rovnako ale zo sosovice a so smotanou slahackovou. Mne to ten zemiak zahustil dost( nastruhal som priamo do hrnca aj so skrobom). A tiez chlieb dostal "vale", syte to je poriadne. Velmo pekne!!!:-)))
svedka
Pekne :) tak ja musim dopisat, ze všetky moje recepty su bezlaktozove, lebo pouzivam bezlaktozove produkty :D
frezia68
Jasné,@svedka ,napíš,dnes je dosť ľudí s intoleranciou,či alergiou a informácie potešia :-) ,ďakujem.
brambora
Sranda, že toľko ľudí robilo v jeden deň fazulovu omáčku :-D aj ja, aj altyn... A to sa mnohí nepriznali ešte. ;-)
luss44
takto vyzerá fazuľová omáčka, super :) máme ju radi, robievam k nej smotanové osúchy, milá @frezia narobila si mi chute :)
afataga
paradne si navarila, ta velka fazula je veru syta, len sa potvora dlho vari, a s tou zaprazkou so zemiakom si sa vynasla, to som este nepocula, ja niekedy na zahustenie nastruham zemiak surovy, on sa rozvari a zahusti no a klobasa je ako zakusok :-)
@brambora ja som nevarila fazulu :-) ja len ze ak si vedies statistiku
frezia68
@afataga : do zápražky som dala cesnak,nie zemiak.Mne zahustili omáčku na drobno nakrájané zemiaky,nemusím strúhať,lebo za 2,5 hod. sa rozvaria,kým zmäkne fazuľa.To len preto,aby si nerobila zápražku so zemiakom :-)
tiginko
mňam, dobrá fazulica je k nezaplateniu. Ja už prívarky zahusťujem tiež len zemiakmi, najemno nastrúhanými , a keď sa mi zdá redší, tak na záver pridám trocha škrobovej múčky rozmiešanej vo vode. A tá krojovaná klobáska nemá chybu, až sa mi sliny zbehli
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekná "bezprdkavá" fazuľovica :-). Tá fazuľa je krásna, sestra peknú vypestovala je šikulka a druhá šikulka dobre navarila :-).
katka78
Parádna fazuľová omáčka, takúto hustú mám veľmi rada! Ešte aj tá veľká fazuľa je u nás v obľube, varíme z nej na vianoce "hornácku" polievku, len sa akosi z roka na rok zmenšuje (tá fazuľa).
babidka
Fazulovy privarok z bobane /tak sa u nas vola ta velka fazula / mam velmi rada a veruze nechcem k nemu ani smak po slanine ,udenych rebrach ci dokonca klobasku :-) Tym samozrejme nechcem povedat , ze to nemaju alebo nesmu jest ostatni ludia :-)Ja ho mam rada taky "prirodny" iba so zemiakom a cesnakom ...ale zato si k nemu rada dam kusok domaceho chlebika :-) A odkedy som citala v dietnej kucharke , ze suche strukoviny by sa nemali kombinovat s mliekom ani smotanou , vraj je to potom mimoriadne tazko stravitelne - nedavam ani smotanu . Ale skusila by som smotanu inu - hoci aj tu ryzovu .Da sa bezne kupit ?
frezia68
@babidka :dostať v Zdravej výžive,ale ja tú ryžovú už nekúpim-je to krém.To už lepšia je kokosová,tam kupujem aj bezlepkové múky a len preto tam chodím.No a priznám sa,že mne tiež chutí aj bez smotany,aj bez posúcha.....asi sme skromné :-))).A zvyšok smotany využijem do posúcha,ktorý zajtra upečiem miesto chleba,lebo v prívarku mi nechýba.
havino
som fazuľový prívarok nevarila sto rokov, pár rokov dozadu som pestovala túto veľkú, rozdávala som, taká úroda jej bývala, teraz na polievku mi je aj obchodná dobrá, tá mrňavá, nie som na ňu zvykla, u nás fazuľa a zahrýznuť do nej sa musí, ako do mäsa, presne takáto, pekný recept @frezia
marika21
Mám takúto veľkú fazuľu. Pestujem si ju. Dávno som nevarila omáčku. Fajn si mi ju pripomenula. Pekne, chutne navarená, naservírovaná. KK5*
sracz
Ja ani s lepkom nemám problémy, ale ani Tvoj "bezlepkový variant", milá @frezia68 mi "nijakovsky" neublíži. Pretože nemám v KK kapitolu "Omáčky". zaradil som Tvoj viac ako 5* rcp medzi "Vihodňarske domáce lakokocinky"! Dúfam, že sa zato na mňa nehneváš! Ta hej , abo ta či ňe!?!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia