Fazuľkový prívarok s petržlenovou vňaťou fotorecept
Foto: sracz
Variabilné varenie s maximálnym využitím čerstvej petržlenovej vňate, bolo po dlhé desaťročia „top secret special force“, realizované rukou spoločnou mojej krajšej ½ a mojej Zobraziť celý popisVariabilné varenie s maximálnym využitím čerstvej petržlenovej vňate, bolo po dlhé desaťročia „top secret special force“, realizované rukou spoločnou mojej krajšej ½ a mojej milovanej lady Ann. Ja som sa to dozvedel až viac ako 20 rokov po odchode babičky do kuchyne na „Nebeských obláčikoch“. Sám som vytvoril tzv. „bezo zvyškovú technológiu“ a úspešne v kuchyni využívam ako lístočky, tak aj pokrájané halúzky vňate. Jednu z možností predstavuje aj príprava prívarku z mladých fazuľkových strukov.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 - 250 g (na rozvarenie) |
|
750 - 800 g (tvrdšie) |
|
3 - 4 lístky |
|
1 viazanica |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
800 - 1000 g |
|
Svetlá zápražka (bešamelový základ): | |
2 PL |
|
2 PL čerstvé studené |
|
2 PL |
|
750 - 800 ml studené |
|
450 - 500 ml hustá |
|
2 PL mletý |
|
2 - 3 pretlačene strúčky |
|
Postup
-
1
jednoduchá zostava, podobne ako jednoduchá príprava, ktorú hravo zvládne aj začínajúci kuchár amatér, či „gazdiniak“. Už na „štarte“ som oddelil lístočky petržlenovej vňate od halúzok, ktoré pokrájam na „broky“ a
-
2
krátko, 7÷10´, predvaril spolu s pokrájanými zemiakmi a bobkovým listom, zaliatými malým množstvom vody (500÷750 ml); potom som k nim pridal očistené a na 40÷50 mm kúsky pokrájané struky mladej fazuľky a ešte 7÷10´dovaril (aj fazuľku máme radi „al dente“)
-
3
potom som k nim pridal očistené a na 40÷50 mm kúsky pokrájané struky mladej fazuľky a ešte 7÷10´dovaril (aj fazuľku máme radi „al dente“)
-
4
než sa zemiaky a fazuľka uvarili, pripravil som svetlú zápražku, alias už notoricky známy „dvojkový“ bechamelový základ; do väčšej rajnice po dve PL oleja, masla a hladkej múky, priebežným miešaním vytvoriť voňavú jemne „béžovú“ zápražku a pokračujúc v miešaní, pomocou drôtenej kuchyňskej metličky,
-
5
postupne zalievať potrebným množstvom studeného mlieka; potom som hladkú krémovu omáčku nadstavil 2 PL mletého „parmezánu“ a skoro ½ litrom hustej kyslej smotany; pridal KL soli a M(mokka)L mletého bieleho korenia; pri dôkladnom pozorovaní svojich „proporcií“, môžete syr vynechať, mlieko nahradiť zakysankou, kefírom, acidofilným, či bifidovým mliekom a kyslú smotanu jogurtom (takto o svoje zdravie dbala aj moja babička)
-
6
uvarenú fazuľku so zemiakami som scedil, vývar ponechal pre prípadné korigovanie hustoty prívarku, zalial omáčkou a zasypal čistými nepokrájanými lístočkami petržlenovej vňate; prichutil 3 strúčikami pretlačeného cesnaku, zamiešal,
-
7
zriedil dvomi naberačkami vývaru, dochutil soľou a hotovo
-
8
k prívarku som vypražil „trojmäsové“ fašírky, ktorých rcp samozrejme pridám
Diskusia k receptu