Fazuľkový prívarok s petržlenovou vňaťou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variabilné varenie s maximálnym využitím čerstvej petržlenovej vňate, bolo po dlhé
desaťročia „top secret special force“, realizované rukou spoločnou mojej krajšej ½ a
mojej milovanej lady Ann. Ja som sa to dozvedel až viac ako 20 rokov po odchode
babičky do kuchyne na „Nebeských obláčikoch“. Sám som vytvoril tzv. „bezo zvyškovú
technológiu“ a úspešne v kuchyni využívam ako lístočky, tak aj pokrájané halúzky
vňate. Jednu z možností predstavuje aj príprava prívarku z mladých fazuľkových
strukov.
4÷6 porcie |
12÷15 minút príprava |
33÷40 minút tepelná úprava |
Postup
- jednoduchá zostava, podobne ako jednoduchá príprava, ktorú hravo zvládne aj začínajúci kuchár amatér, či „gazdiniak“. Už na „štarte“ som oddelil lístočky petržlenovej vňate od halúzok, ktoré pokrájam na „broky“ a
- krátko, 7÷10´, predvaril spolu s pokrájanými zemiakmi a bobkovým listom, zaliatými malým množstvom vody (500÷750 ml); potom som k nim pridal očistené a na 40÷50 mm kúsky pokrájané struky mladej fazuľky a ešte 7÷10´dovaril (aj fazuľku máme radi „al dente“)
- potom som k nim pridal očistené a na 40÷50 mm kúsky pokrájané struky mladej fazuľky a ešte 7÷10´dovaril (aj fazuľku máme radi „al dente“)
- než sa zemiaky a fazuľka uvarili, pripravil som svetlú zápražku, alias už notoricky známy „dvojkový“ bechamelový základ; do väčšej rajnice po dve PL oleja, masla a hladkej múky, priebežným miešaním vytvoriť voňavú jemne „béžovú“ zápražku a pokračujúc v miešaní, pomocou drôtenej kuchyňskej metličky,
- postupne zalievať potrebným množstvom studeného mlieka; potom som hladkú krémovu omáčku nadstavil 2 PL mletého „parmezánu“ a skoro ½ litrom hustej kyslej smotany; pridal KL soli a M(mokka)L mletého bieleho korenia; pri dôkladnom pozorovaní svojich „proporcií“, môžete syr vynechať, mlieko nahradiť zakysankou, kefírom, acidofilným, či bifidovým mliekom a kyslú smotanu jogurtom (takto o svoje zdravie dbala aj moja babička)
- uvarenú fazuľku so zemiakami som scedil, vývar ponechal pre prípadné korigovanie hustoty prívarku, zalial omáčkou a zasypal čistými nepokrájanými lístočkami petržlenovej vňate; prichutil 3 strúčikami pretlačeného cesnaku, zamiešal,
- zriedil dvomi naberačkami vývaru, dochutil soľou a hotovo
- k prívarku som vypražil „trojmäsové“ fašírky, ktorých rcp samozrejme pridám