Fašiangové šišky

soncya - fotkasoncya, 14. januára 2013
Fašiangové šišky
Foto: soncya

V sobotu nám opäť začalo obdobie fašiangov. Neodmysliteľne k tomuto obdobiu patria šišky a fánky. Práve tie prvé vám teraz ponúkam aj keď Zobraziť celý popis V sobotu nám opäť začalo obdobie fašiangov. Neodmysliteľne k tomuto obdobiu patria šišky a fánky. Práve tie prvé vám teraz ponúkam aj keď receptov je na vareche viac ako dosť, len tak pre pripomenutie... :)

10
porcií
60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g
štipka
  z 1/2 citróna
3 ks vaječné
2 PL
1 kopcová PL domáca
200 ml vlažné
20 g
1 KL
2 PL
0,5 l na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Z droždia, kávovej lyžičky kryštálového cukru, 1 PL múky a 1/2 dl mlieka si pripravíme kvások. Do vyhriatej misy si preosejem hladkú múku, štipku soli, práškový cukor, citrónovú kôru. V zvyšku mlieka si rozmiešam žĺtky, rum a prilejem do misy. Pridám vykysnutý kvások, roztopenú ( nie horúcu ) masť.

  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto, pokým sa nám neodlepuje od misy a nerobí na povrchu bublinky. Dáme na teplé miesto kysnúť ( asi 45 minút), kým nám nezdvojnásobí objem. Vykysnuté cesto vyklopíme na podložku, prehnetieme, vyvaľkáme asi na 1-2 cm a vykrajujeme kolieska.

  3. 3

    Tieto vyprážame v dostatočnom množstve oleja do ružova z oboch strán. Vyberáme do misy vyloženej papierovým obrúskom, aby vypil prebytočný olej. Teplé vyváľame v práškovo-vanilkovom cukre, alebo len pocukríme sitkom ako ja. Dobrú chuť prajem! :)

Diskusia k receptu

zuzkabluzka
mnaaaam, krasne ich mas, ukladam recept a vyskusam, ja ich robim len plnene, toto bude prijemna zmena, vdaka.
zdenkas
@Soncya , máš ich peknučké ,určite vyskúšam a spravím k nim penu z bielkov šlahanú nad parou s dobrým lekvárikom.
medovnicek
ten fašiang si začala veru veľmi dobre, šišky máš krásne, vydarili sa ti
motamita3
u nás v BB sa robia tak isto ale dávame do nich makovu plnku mňam,nepozvete ma na kávu?
spetkasoli
prišla si mi vhod so svojimi šiškami, aj moja mamina robievala takéto isté, len som nemala recept a už mi ho mamička dať bohužial nemože tak ti velmi pekne milá@soncya ďakujem za pripomenutie receptu. Veru urobím na sobotu, lebo u nás budú chodiť maškary, aby bolo čo ponúknúť. Díky a maj krásný pohodový deň:)
medulienka122
a k tomu dobrý rumový čajík - a fašiangy sa môžu začať... už som si recept zapísala, a ide do môjho "manuálu"
soncya
srdiečko, @motamita3 , nech sa páči! Teda keď sa pre tú záľahu snehu niekam dostanete, odhliadnuc od toho, že nás delí len cca 150 km a jeden horský priechod. :)

A chcem sa poďakovať za pekné komentníky.
marijanna
ukladam,urobim, domace su domace...musim ich urobit cim skor,lebo uz teraz mi tecu sliny...:)
siskam
Už som si ich uložila, ani nepamätám ,kedy som šišky robila. Tieto vyzerajú fajn.
modrykamen
Dnes som odskúšal. No paráda ! Už len také budem robiť. Vďaka za tento recept, potešil ma.
radana
Prave som ich dorobila - no jednoducho su skvele! Vyborny recept, dakujem!
milina
Našla som na vareche recepty na šišky aj z polohrubej múky. Ja som doposiaľ vždy použila iba hladkú múku. Máte skúsenosť- aký je rozdielv kvalite hotových šišiek?
soncya
@milina , s polohrubou múkou šišky nerobím, ale myslím, že je to ako u buchiet: hladká múka =české buchty -ako vata, polohrubá múka=pórovitejšie ale aj tuhšie buchty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia