Fašiangové šišky
Autor receptu: soncya
V sobotu nám opäť začalo obdobie fašiangov. Neodmysliteľne k tomuto obdobiu patria
šišky a fánky. Práve tie prvé vám teraz ponúkam aj keď receptov je na vareche viac ako
dosť, len tak pre pripomenutie... :)
10 porcií |
60 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Z droždia, kávovej lyžičky kryštálového cukru, 1 PL múky a 1/2 dl mlieka si pripravíme kvások. Do vyhriatej misy si preosejem hladkú múku, štipku soli, práškový cukor, citrónovú kôru. V zvyšku mlieka si rozmiešam žĺtky, rum a prilejem do misy. Pridám vykysnutý kvások, roztopenú ( nie horúcu ) masť.
- Vypracujeme hladké cesto, pokým sa nám neodlepuje od misy a nerobí na povrchu bublinky.
Dáme na teplé miesto kysnúť ( asi 45 minút), kým nám nezdvojnásobí objem.
Vykysnuté cesto vyklopíme na podložku, prehnetieme, vyvaľkáme asi na 1-2 cm a vykrajujeme kolieska.
- Tieto vyprážame v dostatočnom množstve oleja do ružova z oboch strán. Vyberáme do misy vyloženej papierovým obrúskom, aby vypil prebytočný olej. Teplé vyváľame v práškovo-vanilkovom cukre, alebo len pocukríme sitkom ako ja.
Dobrú chuť prajem! :)