Fašiangové šišky

Autor receptu: soncya

V sobotu nám opäť začalo obdobie fašiangov. Neodmysliteľne k tomuto obdobiu patria šišky a fánky. Práve tie prvé vám teraz ponúkam aj keď receptov je na vareche viac ako dosť, len tak pre pripomenutie... :)

10
porcií
60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z droždia, kávovej lyžičky kryštálového cukru, 1 PL múky a 1/2 dl mlieka si pripravíme kvások. Do vyhriatej misy si preosejem hladkú múku, štipku soli, práškový cukor, citrónovú kôru. V zvyšku mlieka si rozmiešam žĺtky, rum a prilejem do misy. Pridám vykysnutý kvások, roztopenú ( nie horúcu ) masť.
  2. Vypracujeme hladké cesto, pokým sa nám neodlepuje od misy a nerobí na povrchu bublinky. Dáme na teplé miesto kysnúť ( asi 45 minút), kým nám nezdvojnásobí objem. Vykysnuté cesto vyklopíme na podložku, prehnetieme, vyvaľkáme asi na 1-2 cm a vykrajujeme kolieska.
  3. Tieto vyprážame v dostatočnom množstve oleja do ružova z oboch strán. Vyberáme do misy vyloženej papierovým obrúskom, aby vypil prebytočný olej. Teplé vyváľame v práškovo-vanilkovom cukre, alebo len pocukríme sitkom ako ja. Dobrú chuť prajem! :)