Ešte jeden mazanec fotorecept

pusta - fotkapusta, 23. apríla 2011
Ešte jeden mazanec (fotorecept)
Foto: pusta

Pred viacerými rokmi som si opísala recept na mazanec z českej televízie, patrí medzi naše najobľúbenejšie. Máličko som ho upravila, podľa chutí mojich maškrtníkov. Zobraziť celý popisPred viacerými rokmi som si opísala recept na mazanec z českej televízie, patrí medzi naše najobľúbenejšie. Máličko som ho upravila, podľa chutí mojich maškrtníkov. Vynechala som hrozienka, lebo ich nemusia a vrch mazanca som posypala pred pečením kryštáľovým cukrom. Ked som ho upiekla, musela som ho zamknúť do špajze, aby vychladol, lebo by ho boli schopní zjesť ešte teplý, tak rozvoniaval.

1 dávka
porcia
120 minút
príprava
190/15, 100/45 minút minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
125 g rozpustené a vychladnuté
250 ml vlažné
30 g čerstvé
2 ks
90 g
1 štipka
2 PL
50 g /ja som nedala/
50 g olúpané celé
1 ks na potretie mazanca
p.p na posypanie mazanca
1/2 ks nastrúhaná




Postup

  1. 1

    Na miernom ohni som rozpustila maslo a nechala som ho vychladnúť.

    Ešte jeden mazanec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si kvások z namrveného droždia, 1 PL kryštáľového cukru, 100 ml vlažného mlieka a 1 PL múky, nechala som ho na teple vykysnúť.

    Ešte jeden mazanec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nastrúhala som kôru z polovice citrona.

    Ešte jeden mazanec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, cukor, nastrúhanú citronovú kôru, žltka, rozpustené maslo a...

    Ešte jeden mazanec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a po pridaní vykysnutého kvásku a rumu, som so zvyšným mliekom zarobila tuhšie cesto...,

    Ešte jeden mazanec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...ktoré som na teple nechala 1 hodinu kysnúť. Ja do cesta hrozienka nedávam, lebo moji maškrtníci ich nechcú, teraz som nedala ani mandle, všetky som použila v celku na mazanec. Ak ich do cesta dávam, tak 3/4 z celkového množstva posekám na menšie kúsky,ktoré opražím na sucho na horúcej panvici a nechám ich pred pridaním do cesta vychladnúť.

    Ešte jeden mazanec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som na ľahko pomúčenej doske znovu prepracovala, vytvarovala som bochník, ktorý som preniesla na plech vystlaný pečiacim papierom, potrela som ho žltkom, v strede som ostrým nožom nakrojila tvar kríža a vtlačila som olúpané mandle v celku.

    Ešte jeden mazanec (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mazanec som posypala kryštáľovým cukrom a nechala som ho ešte 15 minút podkysnúť.

    Ešte jeden mazanec (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto pripravený mazanec som vložila do trúby vyhriatej na 190 stupňov, piekla som ho na tejto teplote prvých 15 minút, potom som teplotu znížila na 100 stupňov a piekla som ho ešte 45 minút. Upečený mazanec som vybrala a nechala som ho vychladnúť.

    Ešte jeden mazanec (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vychladnutý mazanec som pokrájala na porcie a podávala som ho. Správne upečené cesto mazanca je ľahučké a nadýchané.

    Ešte jeden mazanec (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

babav
Pekny ,iste chutny kolac!Zlozenim mi pripomina nezapletenu vianocku;-)
nika72
super nie je čo dodať...len keby bol u nás na stole...:o)
pusta
@babay , je veľmi chutný, dnes sa mi naozaj vydaril, mala som skutočne dobrú múku, aj to chutí ako nezapletená vianočka, ktorá je ešte ingredienciami a tým aj chuťovo vylepšená. dakujem.
pusta
@nika72 , zo sdca ti dakujem, rada by som poslala z nej aj na tvoj sviatočný stôl, mám jej dosť, ušlo by sa a nechýbalo by nám.
sovka62
Fíha, je parádny a máš krásne žľtka, to u ešte pridáva na kráse.
pusta
@sovka62 , dakujem ti. tie žltka sú ozaj pekne žltučké, aj ked nie sú práve domáce. tvoje hodnotenie si veľmi vážim, lebo viem že je úprimné, taktiež od ostatných užívateľov. dakujem vám. od toľkej chvály sa až červenám, ale priznávam - potešilo ma, že sa vám páči.
cica2
krásny mazanec a viem si predstaviť tú lákavú vôňu:)... tiež zvyknem robievať ale cesto si dávam miesiť a vykysnúť do pekárničky, ináč to neviem ale raz sa to naučím aj takto ;-)....ďakujeme a rovnako aj tebe a tvojej rodinke, pekné Veľkonočné sviatky:)
pusta
@cica2 , neboj sa to robiť ručne bez pekárničky, získaš cit v prstoch a to je na nezaplatenie, ver mi. aj ja mám doma pekárničku, ale sú veci, ktoré robím zásadne ručne, lebo vtedy najlepšie cítim čo a ako treba spraviť. pekárnička je výborný pomocník, ale tento cit nemá. ja a aj moja rodinka ti zo srdca dakujeme za želanie veľkonočných sviatkov, ktoré prajeme úprimne aj tebe a tvojim milovaným.
remcula
No, mi se letos nedařilo s mazancema, ale ty máš ho moc hezký.
pusta
@rem čula, tak to sa mi ani veriť nechce, ved ja som už piekla mazance podľa teba a boli skvelé, máš viacero výborných receptov na mazance. je mi to naozaj ľúto. dakujem za pochvalu, dobre mi padla.
jarunka
Velmi pekny mazanec, skoda ze ho uz nestihnem upiect. Skusila by som podla teba. No ale aj po sviatkoch bude prilezitost.
pusta
@jarunka , dakujem. to nič, ja ho robievam nielen na Veľkú noc, ale aj inokedy. dobre padne ku kávičke. pekné veľkonočné sviatky ti želám
angiek
mazanec som este nikdy nerobila, ale vyzera pekne :) raz vyskusam
jozefj
Veľmi pekný mazanec,krásne foto.Príjemné sviatky prajem.Jozef.
pusta
Milý @jozefj , veľmi pekne ti dakujem. aj ja tebe z celého srdca prajem krásne a láskyplné sviatky.
cica2
@pusta , veľakrát som skúšala spraviť kysnuté cesto v rukách ale nedarilo sa mi, jednoducho na to talent nemám a vždy ma to potom odradilo. Preto som sa velmi potešila pekárničke....ale skúsim vyskúšať podľa tvojho receptu, máš pekný fotopostup, tak hádam sa mi konečne zadarí:).....ešte sa chcem opýtať, kvôli čomu dávaš rum do cesta?....nechcem ho dávať kvôli malej a ak ho nedám, či to bude ok?....a ďakujem!
pusta
@cica2 , myslím, že sa ti podarí, prajem ti to. a teraz k rumu - výrazne chuť cesta v tomto prípade neovplyvňuje, ako by sa mohlo zdať, je to relatívne malé množstvo. rum v tomto ceste pôsobí inak - 1. cesto s ním je vláčnejšie a jemnejšie 2. zlepšuje kysnutie cesta., čím sa cesto stáva ľahšie a nadýchanejšie. 3.nemusíš sa báť k vôli malej, lebo je všeobecne známe, že alkohol sa vplyvom tepla odparí, teda aj pri pečení, zostáva len jeho príjemná chuť, pre čo sa aj do zákuskov, koláčov a dezertov pridáva.
cica2
@pusta , ďakujem, určite sa ešte odhodlám, poznám sa:))....ale rum, predsa radšej len vynechám ale aspoň viem že kvôli čomu sa dáva do cesta
enge149
veľmi pekný aj ja pečiem vianočku z tohto cesta..
pusta
@engel , som rada, že sa ti môj receptík na mazanec páči :-)
dakujem za pochvalu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia