Ešte jeden mazanec (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pred viacerými rokmi som si opísala recept na mazanec z českej televízie, patrí medzi naše najobľúbenejšie. Máličko som ho upravila, podľa chutí mojich maškrtníkov. Vynechala som hrozienka, lebo ich nemusia a vrch mazanca som posypala pred pečením kryštáľovým cukrom. Ked som ho upiekla, musela som ho zamknúť do špajze, aby vychladol, lebo by ho boli schopní zjesť ešte teplý, tak rozvoniaval.

1 dávka
porcia
120 minút
príprava
190/15, 100/45 minút minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na miernom ohni som rozpustila maslo a nechala som ho vychladnúť.
  2. Pripravila som si kvások z namrveného droždia, 1 PL kryštáľového cukru, 100 ml vlažného mlieka a 1 PL múky, nechala som ho na teple vykysnúť.
  3. Nastrúhala som kôru z polovice citrona.
  4. Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, cukor, nastrúhanú citronovú kôru, žltka, rozpustené maslo a...
  5. ...a po pridaní vykysnutého kvásku a rumu, som so zvyšným mliekom zarobila tuhšie cesto...,
  6. ...ktoré som na teple nechala 1 hodinu kysnúť. Ja do cesta hrozienka nedávam, lebo moji maškrtníci ich nechcú, teraz som nedala ani mandle, všetky som použila v celku na mazanec. Ak ich do cesta dávam, tak 3/4 z celkového množstva posekám na menšie kúsky,ktoré opražím na sucho na horúcej panvici a nechám ich pred pridaním do cesta vychladnúť.
  7. Cesto som na ľahko pomúčenej doske znovu prepracovala, vytvarovala som bochník, ktorý som preniesla na plech vystlaný pečiacim papierom, potrela som ho žltkom, v strede som ostrým nožom nakrojila tvar kríža a vtlačila som olúpané mandle v celku.
  8. Mazanec som posypala kryštáľovým cukrom a nechala som ho ešte 15 minút podkysnúť.
  9. Takto pripravený mazanec som vložila do trúby vyhriatej na 190 stupňov, piekla som ho na tejto teplote prvých 15 minút, potom som teplotu znížila na 100 stupňov a piekla som ho ešte 45 minút. Upečený mazanec som vybrala a nechala som ho vychladnúť.
  10. Vychladnutý mazanec som pokrájala na porcie a podávala som ho. Správne upečené cesto mazanca je ľahučké a nadýchané.