Ešte jeden mazanec (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Pred viacerými rokmi som si opísala recept na mazanec z českej televízie, patrí medzi naše najobľúbenejšie. Máličko som ho upravila, podľa chutí mojich maškrtníkov. Vynechala som hrozienka, lebo ich nemusia a vrch mazanca som posypala pred pečením kryštáľovým cukrom. Ked som ho upiekla, musela som ho zamknúť do špajze, aby vychladol, lebo by ho boli schopní zjesť ešte teplý, tak rozvoniaval.
1 dávka porcia |
120 minút príprava |
190/15, 100/45 minút minút tepelná úprava |
Postup
- Na miernom ohni som rozpustila maslo a nechala som ho vychladnúť.
- Pripravila som si kvások z namrveného droždia, 1 PL kryštáľového cukru, 100 ml vlažného mlieka a 1 PL múky, nechala som ho na teple vykysnúť.
- Nastrúhala som kôru z polovice citrona.
- Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, cukor, nastrúhanú citronovú kôru, žltka, rozpustené maslo a...
- ...a po pridaní vykysnutého kvásku a rumu, som so zvyšným mliekom zarobila tuhšie cesto...,
- ...ktoré som na teple nechala 1 hodinu kysnúť. Ja do cesta hrozienka nedávam, lebo moji maškrtníci ich nechcú, teraz som nedala ani mandle, všetky som použila v celku na mazanec. Ak ich do cesta dávam, tak 3/4 z celkového množstva posekám na menšie kúsky,ktoré opražím na sucho na horúcej panvici a nechám ich pred pridaním do cesta vychladnúť.
- Cesto som na ľahko pomúčenej doske znovu prepracovala, vytvarovala som bochník, ktorý som preniesla na plech vystlaný pečiacim papierom, potrela som ho žltkom, v strede som ostrým nožom nakrojila tvar kríža a vtlačila som olúpané mandle v celku.
- Mazanec som posypala kryštáľovým cukrom a nechala som ho ešte 15 minút podkysnúť.
- Takto pripravený mazanec som vložila do trúby vyhriatej na 190 stupňov, piekla som ho na tejto teplote prvých 15 minút, potom som teplotu znížila na 100 stupňov a piekla som ho ešte 45 minút. Upečený mazanec som vybrala a nechala som ho vychladnúť.
- Vychladnutý mazanec som pokrájala na porcie a podávala som ho. Správne upečené cesto mazanca je ľahučké a nadýchané.