Syrový šalát
Syrový šalát

Ementálsky šalát

bugout - fotkabugout, 20. marca 2021
Ementálsky šalát
Foto: bugout

Ementálsky šalát podľa ČSN 60904 z roku 1962. Jeden tu už je, ale tento recept je iný...
Zdroj: Maková panenka

Suroviny

175 g
200 g
50 g
2 ks (uvarené na tvrdo)
25 g




Postup

  1. 1

    Ementál, vajcia uvarené na tvrdo, kapiu a cibuľu nakrájať a jemne premiešať s jogurtom. Nechať stáť v chlade. Ja som ho jedol po 20 hodinách a bol výborný... (Keď som chutnal po ôsmich, tak to nebolo nič moc.)

Diskusia k receptu

farbuska
Šalát je fajn, ja do jogurtu (na tento šalát nemá byť použitý nízkotučný) primiešavam ešte 1-2 lyžice majonézy.
2x siuuu a haji
bugout
@farbuska Nízkotučné nekupujem nič. Keď som prvý krát skúšal ten šalát držal som sa receptu a majonéza tam nebola tak som do toho nezasahoval, chcel som vyskúšať originál recept. Šalát je výrobný aj bez majonézy.... A to nie som žiaden odporca majonézy. Pravidelne robievam parížsky šalát a rôzne jeho variácia a majonézu ničím nenahrádzam ani nekombinujem s jogurtom alebo smotanou ako podaktorí ľudia čo to chcú zdravšie ;-)
siuuu
@farbuska (20.3.2021 13:47)

Priznám sa, že aj ja pridávam občas 1 PL majonézy do jogurtu. Ja netolerujem smotanový jogurt - iba mliečny, bez tukový, ktorý je síce výborný aj sám o sebe (teda aspoň ten čo používam ja - iba jednu značku mám odskúšanú) ... ale tá majonéza dodá krémovosť a plnosť chuti :-) Inak zaujímavý receptík - veľmi šaláty nerobím, ale tento ma celkom zaujal.
bugout
@siuuu ja zvyknem najčastejšie parížsky potom ešte jeden od breptu (ten je pikantný) no a tento... Iné nerobím. Prvé dva su majonéza a tento čistý jogurt, kupujem klasický biely jogurt. Ono lyžička majonézy určite neuškodí v podstate ničomu. Keď som ho robil prvý krát chcel som skrátka vyskúšať čistý jogurt. A bolo to tak dobré, že som nemal najmenšiu potrebu skúšať pridávať majonézu. Len naozaj musí postáť. Ako vlastne každý šalát. Šaláty zvyknem robiť v sobotu ráno na nedeľné raňajky :-)))
afataga
Ved moze byt dobry, len mne sa zda akysi dietny. Nuz taka bola norma, nemozes za to.
Ja robievam rozne salaty pomerne casto, len tak co ma napadne, ked syrovy, dam viac druhov syra, uhorky, sol, korenie, worcester a zasadne do hociakeho majonezu.
3x haji, kid a bugout
bugout
@afataga áno je to čistá diéta oproti parížskemu čo robím. Aj preto som ho sem pridal. A teda hlavne je výborný, čomu som sám neveril. Poviem na rovinu, že som ho robil ako taký pokus. Ostal mi z niečoho kus ementálu a mal som biely jogurt čo mu končila spotreba tak som si povedal, že vyskúšam tento recept a bol som veľmi milo prekvapený. Lákala ma hlavne ta norma. Lebo odkedy som urobil podľa normy parižák už som ho nekupoval.
haji
Pěkný recept, saláty miluju. Vypadá velmi chutně! Někdy je dobré dodržet recpet, toto je chuťově vyvážené a po rozležení hmm Jen nevím jestli to jde 20 hodin v ledničce ignorovat....
bugout
@haji treba efektívne plánovať, ako som písal vyššie. V sobotu ráno chystám raňajky na nedeľu :-)

1x haji
pivonka
ČSN je zaručená kvalita, vďaka za recept. Už je v kk. Už som prekádrovala aj Makovú panenku. Veľmi sa mi páči.
1x bugout
zojenka
Šalát už čaká v chladničke na rannú ochutnávku. Chlapi ešte nevedia čo im ponúknem.
Určite im bude chutiť, veď ich poznám ako svoju dlaň.
1x bugout
zuzanka1367
Tak som ho urobila podľa normy a Teba, počkala 20 hodín :) hm... Pridala som soľ, mleté korenie, majonézu a teraz mi chutí viac, ďakujem za inšpiráciu, veď dochutiť si to už môžme každý po svojom.


2x haji a bugout
bugout
@zuzanka1367 presne ako hovoríš. Hlavne, že chutí. Korenie a soľ každý určite podľa chuti. A majonézu samozrejme tiež. Ja napríklad pridávam majonézu zásadne do nátierok a šalátov kde ide cottage aj keď v originál recepte nie sú.... Tu sa mi naozaj majonéza nežiada. Ale koľko ľudí toľko chutí.
hanis
Zkusila jsem a můžu jen pochválit! Chutnal všem....
1x bugout