Syrový šalát
Syrový šalát

Tvarôžkový šalát fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 16. mája 2022
Tvarôžkový šalát (fotorecept)
Foto: kimlo

Recept pre tých, ktorí majú radi tvarôžky v akejkoľvek podobe. Mne veľmi chutil.
Zdroj: internet

Suroviny

200 g
2 ks (uvarené v šupke deň vopred)
2 ks (uvarené na tvrdo)
1/2 ks čerstvá
1 ks
1 KL
1/2 KL
3-4 PL
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Tvarôžky môžu byť ľubovoľné, ja som mal okrúhle, viem si to dokonca predstaviť aj s romadurom alebo podobným zrejúcim syrom.

    Tvarôžkový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tvarôžky, ošúpané uvarené zemiaky, papriku a vajcia nakrájame na kocky, cibuľu na drobno. Zmiešame.

    Tvarôžkový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme horčicu, majonézu, cesnak, korenie, prípadne soľ podľa chuti. Zamiešame a dáme odležať do chladničky, najlepšie do druhého dňa.

    Tvarôžkový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame s pečivom.

    Tvarôžkový šalát (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

sracz
Slávna tá Tvoja pochúťka @Kimlo kamarát a doslova pre tých najsamnaozajstnejších "feinschmekrov" gurmánov. Dlhé roky som strávil v Holešove, čo je len na skok od Olomouca a tam som si k nim "pričuchol" a navykol si na ne. V rodných Košiciach som ich už jedol aj ku "ryľovanemu" kurčaťu. Ale tu sa "chca_nechca" musím pripojiť k povzdychu našej @Haji kamaLáske s vareškou, lebo o slávnych to "kvargliach" môžem za morom len a iba snívať. Ale aj tak Ti ďakujem za spomienky a ľúbivú atmosféru. Nech sa Ti darí!
kimlo
@haji (16.5.2022 14:28)
Ďakujem, je to také ľahšie jedlo, hlavne ak tam niekto dá namiesto majonézy kyslú smotanu.
2x kvakac a haji
kimlo
@sracz (17.5.2022 00:41)
Vďaka Feri, tiež mám rád tieto syrečky, aj všelijaké tie plesnivé špeciality. Týmto dnešným "Olomouckým" asi zmenili technológiu, už tak nerazia ako voľakedy za komančov. Vtedy sa stačilo v regáli obchodu dotknúť jeho obalu, a cítil som to na ruke dlho... pri kúpe musel byť zabalený v niekoľkých mikroténových vreckách aby v taške nanapáchol celý nákup. Dnes to už akosi nieje ono...
chemik
S dovolením, musím přidat něco české osvěty neb v tomto receptu jsou dle obrázku použity syrovátkové tvarůžky německého typu z Lidlu, které jsou téměř bez mazu a poněkud se drobí. S pravými olomouckými tvarůžky, které zrají pod mazem s charakteristickou vůní a chutí mají společný pouze eurocertifikát původu. Jak praví klasik: zkusil jsem obojí,nedá se srovnat :-)) ! Oba typy dnes charakterizuje nadměrně vysoká cena, takže vyrábět pravý tvarůžkový salát naložením kousků s cibulí do oleje v lahvi od okurek jako hospodskou lahůdku k pivu si v Česku už nikdo nedovoluje - a že se mi po nich stýská! Takže kimlo vyrobil krásný a zdravý salát, na který mám chuť už jen podle fota a nemusel bych k němu mít nutně to pivo, bez kterého byl ten hospodský k nepřežití.
evanaaa
Máš pravdu, @kimlo , to som si už dávno overila, že tie tvarôžky sú bez ich typickej "vône", sú také akoby nedozreté, ale ani už po kúpe nedozrejú ako tie originálne, a nemajú taký ten mazľavý povrch. Ktovie prečo.....ale šalát sa mi pozdáva.
kimlo
@kvakac (17.5.2022 18:13)
Máš pravdu kamarát, je to dobrota, veď, čo už môže byť na tvrôžkoch zlé? Doporučujem vyskúšať, poznám Tvoje chute… 😋
kimlo
@chemik (17.5.2022 18:14)
Máš pravdu, nie sú tam originál Olomóc, ale tie čo si spomínal, ale po vyskúšaní šalátu som ihneď kúpil originály. Mám už v merku ďalší recept s nimi… 😋
chemik
@kimlo (17.5.2022 18:28)

Dík za upřesnění, už se těším na recept z originálních, ale tu majonézu bych možná vynechal a zůstal jen u oleje.
1x kimlo
mijaita
@kimlo mne se líbí fotka i kdyz salat delat nebudu. Ty syrecky nemaji s minulustí pranic spolecneho. A jak jsem je milovala! Nebylo ani do ceho je zavrit, aby "nevoněly" do okolí, v lednici a kdyz je clovek jedl. O cene dnesni ani nemluvim. A to na nich neni ani kousek zlata :-) Kdyz je potkam ve sleve, neodolam, miuju je na dobrem chlebu s maslem. Delávala jsem je prepulene, vyplnene koleckem salamu, obalene a smazene. Puch se siril neskutecne :-) Mnohé se zmenilo, neprima umera. Cim drazsi, tim mene kvalitni a tudiz i chutné.
Doporucuji ti eventuelne moc peknou kucharku
 knihy.heureka.cz/tvaruzkova-kucharka_3/#prehled/...
kimlo
@mijaita (18.5.2022 06:23)
Vďaka za tip. Niečo podobné ako je na obale knihy sa chystám robiť. 😋
mijaita
@kimlo (18.5.2022 07:14)

Co je stale vyborne jsou syrecky nakladane Jen ale nestaci jeden balicek. Ty delam rada, kdyz potkam levnejsi. To je pak ficak :)
1x kimlo
marianne
Ej, toto je čosi pre mňa...čítam v komentároch, že nemajú tu správnu chuť a vôňu pre vás, teda ja keď ich kúpim, tak veľké frflačky u nás, že som zase zasmradila celú chladničku(a to ich ešte balím do vrecka alebo do fľaše)..tak neviem, mne chutia stále. Je pravdou, že tie nemecké z Lídla sú bez oveľa jemnejšie a bez zápachu, ale čo už...
1x kimlo