Karamelový zákusok
Éclairs so slaným karamelom (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
20 ks porcií |
60 minút príprava |
20-35 minút na 170 °C |
Postup- Pripravíme si základné odpaľované cesto, recept nájdete tu.
- Plechy na pečenie vystelieme silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie. Do cukrárskeho vrecka na zdobenie vložíme špičku so šestnástimi hrotmi s priemerom 15 mm a naplníme ho do dvoch tretín pripraveným odpaľovaným cestom.
- Zvrchu vrecko zatočíme, ľavou rukou ho smerujeme a pravou vytláčame cesto pod miernym uhlom na podložku alebo papier na pečenie. Vytvárame rovné pásy s dĺžkou 10 – 11 cm. Každý ťah zakončíme protipohybom smerom nahor. Rúru vyhrejeme na 170 °C. Koláčiky necháme pred vložením do rúry ešte 10 – 12 minút postáť, cesto sa stabilizuje a rovnomernejšie rastie. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 – 35 minút dozlatista.
- Hotové éclairs necháme vychladnúť. Potom odspodu urobíme dve dierky, cez ktoré ich budeme plniť.
- Slaný karamel: Do hrnca nasypeme kryštálový cukor
a zahrievame, až kým nedosiahne krásnu jantárovú farbu, trvá to niekoľko minút. Potom prilejeme vriacu smotanu. Pozor, karamel so smotanou veľmi prská, preto od hrnca odstúpime, a tak miešame. Po pár sekundách stiahneme z ohňa, pridáme 90 g masla izbovej teploty nakrájaného na kocky, premiešame a dochutíme soľou.
- Vanilkový krém: Vyšľaháme dotuha smotanu, mascarpone, práškový cukor
a dreň vyškrabanú z polovice vanilkového struku.
- Do vanilkového krému primiešame vychladnutý slaný karamel. Hladký krém preložíme do cukrárskeho vrecka a éclairs naplníme.
- Poleva: Nalámanú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a namáčame do nej vrch koláčikov. Nakoniec ešte ozdobíme nasekanými lieskovcami alebo pistáciami.
|