Karamelový zákusok

Éclairs so slaným karamelom (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

20 ks
porcií
60 minút
príprava
20-35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si základné odpaľované cesto, recept nájdete tu.
  2. Plechy na pečenie vystelieme silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie. Do cukrárskeho vrecka na zdobenie vložíme špičku so šestnástimi hrotmi s priemerom 15 mm a naplníme ho do dvoch tretín pripraveným odpaľovaným cestom.
  3. Zvrchu vrecko zatočíme, ľavou rukou ho smerujeme a pravou vytláčame cesto pod miernym uhlom na podložku alebo papier na pečenie. Vytvárame rovné pásy s dĺžkou 10 – 11 cm. Každý ťah zakončíme protipohybom smerom nahor. Rúru vyhrejeme na 170 °C. Koláčiky necháme pred vložením do rúry ešte 10 – 12 minút postáť, cesto sa stabilizuje a rovnomernejšie rastie. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 – 35 minút dozlatista.
  4. Hotové éclairs necháme vychladnúť. Potom odspodu urobíme dve dierky, cez ktoré ich budeme plniť.
  5. Slaný karamel: Do hrnca nasypeme kryštálový cukor a zahrievame, až kým nedosiahne krásnu jantárovú farbu, trvá to niekoľko minút. Potom prilejeme vriacu smotanu. Pozor, karamel so smotanou veľmi prská, preto od hrnca odstúpime, a tak miešame. Po pár sekundách stiahneme z ohňa, pridáme 90 g masla izbovej teploty nakrájaného na kocky, premiešame a dochutíme soľou.
  6. Vanilkový krém: Vyšľaháme dotuha smotanu, mascarpone, práškový cukor a dreň vyškrabanú z polovice vanilkového struku.
  7. Do vanilkového krému primiešame vychladnutý slaný karamel. Hladký krém preložíme do cukrárskeho vrecka a éclairs naplníme.
  8. Poleva: Nalámanú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a namáčame do nej vrch koláčikov. Nakoniec ešte ozdobíme nasekanými lieskovcami alebo pistáciami.