Aróniový džem

Džem z arónie

Autor receptu: margitka100

35
porcií
150 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na prípravu džemu.
  2. Aróniu očistíme a opláchneme. Dáme ju variť s ošúpanými a nakrájanými jablkami a prilejeme vodu. Varíme cca pol hodinky za občasného miešania. Keď nám trocha pustí šťavu, pridáme cukor a necháme ho rozpustiť. Ďalej pridáme citrónovú šťavu (môžete dať viac, podľa chuti), škoricu (nemusí byť).
  3. Potom som pomixovala tyčovým mixérom úplne do hladka. Každý džem redukujem, tento som nechala tak, bol dostatočne hustý, arónia obsahuje veľa pektínu. Varila som celkovo 1,5 hodiny, aby sa odparilo čo najviac vody. Džem som nepasírovala.
  4. Kým sa džem varil, pripravila som si poháre a viečka, umyla a dala na plech do rúry na 100 °C, stačí cca 10 minút.
  5. Horúci džem som naliala do pohárov a zaviečkovala, otočila hore dnom a nechala tak cca 20 minút. Znova otočila a zakryla dekou do vychladnutia. Arónia je trpká, no mne práve tá trpkosť na pozadí chutí. Čiastočne stratí trpkosť v pohároch cca po 14 dňoch. Z tejto dávky vyšlo 20 ks 200 ml pohárikov a 3 väčšie 350 ml.