Dvojvrstvový kysnutý koláč

stacy77777 - fotkastacy77777, 5. októbra 2012

Na prianie syna, na firemnú akciu, kysnuté koláče...

25
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
4 lyžice
0,5 lyžičky
125 g
300 ml vlažné
30 g vlažné čerstvé
1 ks celé
1 ks
Náplň1:
2 ks veľké
1 ks
Náplň2:
500 g
2 lyžice
1 ks
400 gr mrazené
50 gr sušené
100 gr
5 lyžíc
4 lyžice




Postup

  1. 1

    Z droždia, trošky cukru a vlažného mlieka si prichystáme kvások, keď vykysne, pridáme k múke, do ktorej sme pridali vajce, cukor, vanilku a palmarín. Vymiesime cesto a na teplom mieste necháme vykysnúť.Vykysnuté cesto vyklopíme, rozdelíme na časti.

    Dvojvrstvový kysnutý koláč - obrázok 1
  2. 2

    Dve časti cesta si vyvaľkáme na tenšie cca 1cm hrúbku. Jeden plát dáme na vymastený plech, škrabkou na tenké plátočky nastrúhame jabĺčka a posypeme škoricovým cukrom. Potom priložíme na jablkovú náplň ďalší plát cesta.

    Dvojvrstvový kysnutý koláč - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý plát cesta si dáme vymiešaný tvaroh s cukrom a hrozienkami. Potom rozložíme rozmrazené jahody, ktoré sme nechali odtiecť zo šťavy, posypeme posýpkou z masla,múky a cukru a dozdobíme,trebárs mriežkou.

    Dvojvrstvový kysnutý koláč - obrázok 3
  4. 4

    Dáme piecť do trúby. A zasa ten môj trocha netradičný postup pečenia- na 50stupňoch nechať kysnúť cca 10minút, pridať na 120stupňov 5minút a potom dopiecť na 180stupňoch.

    Dvojvrstvový kysnutý koláč - obrázok 4
  5. 5

    Ale ani zďaleka nebolo hotovo, nakoľko som piekla celkovo z 2,5kg múky pre väčší počet ľudí, upiekla som ešte slivkovo-marhuľový.

    Dvojvrstvový kysnutý koláč - obrázok 5
  6. 6

    A ešte moravské koláčiky a jablkové šatôčky. Dúfam,že bude chutiť.....

    Dvojvrstvový kysnutý koláč - obrázok 6

Diskusia k receptu

beatah
nádhera,upečiem,len neviem či budem taká šikovnica ako ty
dajanca
no klobúk dolu... tie sa ponúkajú samé... krásne sa Ti vydarili :-)
rajnica
Preboha Varechy, prečo musíte všade, kde sa dá i tam, kde netreba také množstvo cukru???
Prečo v tabuľke "nutričných" hodnôt je vynechaný práve cukor?!
Rozmýšľajte, počítajte - 100 g cukru má vyše 1 200 kJ, teda vyše 300 kcal,trstinového vyše 1 600 kJ.

martamm
Stacy, máš ho nádherný, troška mi pripomína štedrák, neviem prečo, ukladám :)
lidia3
Poznam a občas robim pod nazvom štedrak ale tam je viac vrstiev naplne.
lubjak
hmmmmm,to musela byt papanica,vyzeraju krasne
sovka62
Dala si si riadne do tela, ale výsledok je úžasný, vyzerajú ako maľované a určite výborne chutia. A ten tvoj spôsob pečenia som si všimla už predtým, ale zabudla som naň. Tak idem teraz zamiesiť na slaný osúch, neplánovala som, ale ak to nevyskúšam na vlastnej koži opäť na to postupné zvyšovanie teploty zabudnem.
@rajnica , nebude tam ten cukor preto, že sú sladké koláče? Veď si ich upeč bez cukru, nikto ti neprikazuje dať ho tam a najlepšie spravíš, keď ho ani neosolíš, soľ je tiež nezdravá, vynechaj aj Palmarín, je to nezdravý stužený tuk, obíď aj maslo, načo toľko cholesterolu! Prajem ti dobrú chuť.
lusinkab
Wau normalne som zostala ohromena,mas ich krasne urcite vyskusam kedze vyzeraju velmi lakavo :-) na 1 s veeeeeeeela hviezdickami
ancicka
Koláč je fajnový,narobila si mi chuťky.
@sovka ,no to som sa dobré zasmiala na reakciu @rajnice.Doma nič neupečie a to čo si kúpi tak to je zdravé?keby sme mali nad každým jedlom rozmýšľať a počítať,tak by sme asi nič neurobili.Lenže ona ešte ani jeden recept nepridala podľa jej gusta.
afataga
krasne kolaciky, jeden krajsi ako druhy, mne by stacili tie tvarohove :-) len do cesta by som dala maslo alebo mast, nemam rada tie umele tuky
mata3636
@sovka - ja dokončím: @rajnica , vynechaj aj múku, ved to je čistá vražda, ani mlieko nie je to, čo bývalo. vieš čo, daj si ty len čistú vodu a stĺpový vzduch ako "Zhŕňajova nevesta" :DD
izabella929
vyzerá perfektne.-)))tiež mi pripomínajú maminkin stôl prestretý vyšívaným obrusom a na stole prekrásny domáci pečený voňajúci, čerstvý koláč...keby zrovna nebol tak krásny a tak chutný, ale by bol maminkin a ten by som zjedla určite z chuti...ach.....
jendousek
Super koláč, už mám v KK, určitě vyzkouším i s netradičním způsobem pečení (velmi zajímavé)!! ;-)
sovka62
Slaný osúch upečený, spolovice už aj zjedený. Podľa tvojho spôsobu sa upiekol pekne do chrumkava a keď to mám vyskúšané na vlastné ruky, tak už na to nezabudnem.
marijanka712
Super koláčik, ale aj tie ostatné a všetko čo je super je aj nezdravé a keby sme sa riadili pokynmi@rajnica tak naš faramceotický priemysel by skrachoval a preto všetko čo je nezdravé je aj chutné a riadme sa tým čo si vaše telo pýta možno, že je to práve ten cukor.... @stacy77777 vysoko ta chválim , ale tých tvojich jedákov by som doma nechcela mat..... lebo moja rúra by asi ani nevychladla....
salinka
Vyborny kolacik. Robievam podobny, ale na zaver len posypku, bez mriezky. Podaril sa ti:-) A bod c.6.....neviem, na co by som sa najskor vrhla:-)))
stacy77777
Veľmi pekne ďakujem všetkým za milé slová a komentáre.... SOVKA, veľmi si cením,že si skúsila aj spôsob pečenia, no a veru ty a mata3636 ste ma rozosmiali... Už naše prababičky pekávali kysnuté koláče a žili a boli veru zdravšie ako my teraz a žiadna farmaceutická demagógia nemôže zničiť dedenie týchto receptov. Ak je niekto presvedčený,že len zo sladkého je človek tučný,tak vie toho veľmi málo. Ale nechajme pána Rajnicu,on ešte stále nepochopil,že podobnými komentármi zhadzuje iba sám seba. Ako nedávno napísala JERICA,prečítajme si niečo pekné a bude to fajn. A mne tu s vami všetkými JE FAJN!!! Ďakujem!
sonulienka
Tak to už hej taká nádhera a o chuti ani nepíšem dostala si ma uložila som si Tvoj recept do KK.A čo sa týka @rajnica je to len úbohý človek čo nás chce vyprovokovať takého človeko doslova ľutujem je chudák.Ale mi sa nedáme nech si píše čo chce a nech žije tak ako chce a aj nech nič neje veď na čo keď sa dá žiť aj zo vzduchu no možno jemu aj ten škodí podľa toho čo stále komentuje haha
zdenka1009
Ale si sa narobila na tých krásnych koláčikoch,klobúk dole...a ten netradičný postup pečenia si robila aj pri ostatnom pečive?...určite museli chutiť...mne určite.-)
sneica
ake kraaasne domace kolaciky...foto 6 uzasne...aj ja chcem...:)
medovnicek
určite chutili, veď si piekla samé dobroty, ten dvojvrstvový koláčik nepoznám, môže byť vynikajúci
remcula
Ajajajajááááj, že jsem tady lezla!:-) No, já znám mřížkový koláč jen z lineckého těsta, tak tohle si ukládám!!! Díky za recept!!:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia