Dvojfarebné roládky fotorecept

bibia1 - fotkabibia1, 21. decembra 2011
Dvojfarebné roládky (fotorecept)
Foto: bibia1
40
porcií
80 minút
príprava
5-8 minút
na 200-250 °C

Suroviny

Svetlé cesto:
300 g
200 g
100 g
1 ks
Tmavé cesto:
250 g
100 g
100 g
1 ks
1 PL
1 PL
1 balíček
:
1 ks




Postup

  1. 1

    Na dosku preosejeme múku, pridáme na kúsky nakrájané maslo, cukor a vajce. Cesto spracúvame rýchlo. Vymiesené cesto spracujeme do bochníka a dáme do chladu aspoň na hodinku.

    Dvojfarebné roládky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tak isto vypracujeme aj tmavé cesto - všetky suroviny spolu zmiešame. Cesto by malo byť stále studené, ak sa nám bude zdať, že sa nám zohrieva od rúk, ruky si schladíme pod tečúcou vodou a pokračujeme. Nevadí, že maslo nebude úplne zapracované, len cesto nesmie byť teplé. Tiež dáme do chladničky.

  3. 3

    Po hodine cesto vyberieme z chladničky a medzi dvoma mikroténovými vreckami vytvarujeme do veľkého plátu svetlé, i tmavé cesto. Cesto by sa nemalo múčiť, aby zostalo krehké a aby po upečení nestvrdlo.

    Dvojfarebné roládky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Svetlé vyvaľkané cesto potrieme bielkom a priložíme naň vyvaľkané tmavé cesto. Skrútime do rolády a znova dáme do chladu.

    Dvojfarebné roládky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z veľkej rolády krájame malé tak 0,5 cm roládky, mne sa osvedčil na krájanie ostrý nôž namočený v horúcej vode. Roládka sa nedeformovala a pri reze sa cesto nezlievalo do seba. Malé roládky ukladáme ďalej od seba na plech vystlaný papierom a upečieme vo vyhriatej rúre na 200 -250 stupňov prudko, ale nie úplne do zlata, aby boli mäkké. Ak môžem pridať môj postreh - nabudúce, robila som ich prvýkrát, ich budem robiť tak, že každé cesto prepolím napoly, až potom vyvaľkám, aby boli roládky menšie :).

    Dvojfarebné roládky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme vychladnúť a buď rovno kradneme z plechu alebo uskladníme v dóze. Sladkú chúť a krásne Vianoce.

    Dvojfarebné roládky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

cumide
a upečené, vydarené :) Ďakujem pekne za recept .. xx
bibia1
@cumide som rada, že sa podarila a robila si ich také veľké, či si cesto delila na polovičku?
cumide
cesto som dala na polovicu, ale su trosku tvrdsie, a boli v rure iba 5min no aj tak su chutne.. :)
bibia1
hej, ja som tiež jeden plech pozabudla :) a boli také zlatavé, tak tie sú tiež trošku tvrdšie, ale potom som ich nechala len aby sa pripiekli a hneď som ich dávala von, záleží aj od trúby a stále sa učíme. :) Aj keď je to také keksíkové cesto, takže nám to doma tiež vôbec neprekáža :)
sneica
@bibia1 pekne roladky podarene ...robila som dvojfarebne intarzované linecké no sa mi rozpadava asi som slabo zatlacala takze skusim tvoje roladky...:)
zmmm
aj ja ich robím, ale takto 500g hladkej múky, pol balíčka prášku do pečiva, 200g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 2 vajíčka, 200g masla alebo rastlinného tuku a 1 lyžica kakaa, všetko okrem kakao spojím vypracujem cesto, rozdelím na polovicu a do druhej pridám kakao, cez fóliu rozvaľkám bledé potom tmavé cesto a jedno na druhé položím a zrolujem do rolády, odložím na 1-2 hodiny do chladu, potom pokrájam na kolieska asi pol cm hrubé a upečiem pri 170 C asi 5 minút




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia