Dvojfarebné roládky (fotorecept)
Autor receptu: bibia1
40 porcií |
80 minút príprava |
5-8 minút na 200-250 °C |
Postup- Na dosku preosejeme múku, pridáme na kúsky nakrájané maslo, cukor a vajce. Cesto spracúvame rýchlo. Vymiesené cesto spracujeme do bochníka a dáme do chladu aspoň na hodinku.
- Tak isto vypracujeme aj tmavé cesto - všetky suroviny spolu zmiešame. Cesto by malo byť stále studené, ak sa nám bude zdať, že sa nám zohrieva od rúk, ruky si schladíme pod tečúcou vodou a pokračujeme. Nevadí, že maslo nebude úplne zapracované, len cesto nesmie byť teplé. Tiež dáme do chladničky.
- Po hodine cesto vyberieme z chladničky a medzi dvoma mikroténovými vreckami vytvarujeme do veľkého plátu svetlé, i tmavé cesto. Cesto by sa nemalo múčiť, aby zostalo krehké a aby po upečení nestvrdlo.
- Svetlé vyvaľkané cesto potrieme bielkom a priložíme naň vyvaľkané tmavé cesto. Skrútime do rolády a znova dáme do chladu.
- Z veľkej rolády krájame malé tak 0,5 cm roládky, mne sa osvedčil na krájanie ostrý nôž namočený v horúcej vode. Roládka sa nedeformovala a pri reze sa cesto nezlievalo do seba. Malé roládky ukladáme ďalej od seba na plech vystlaný papierom a upečieme vo vyhriatej rúre na 200 -250 stupňov prudko, ale nie úplne do zlata, aby boli mäkké. Ak môžem pridať môj postreh - nabudúce, robila som ich prvýkrát, ich budem robiť tak, že každé cesto prepolím napoly, až potom vyvaľkám, aby boli roládky menšie :).
- Necháme vychladnúť a buď rovno kradneme z plechu alebo uskladníme v dóze.
Sladkú chúť a krásne Vianoce.
|