Dvojfarebné roládky (fotorecept)

Autor receptu: bibia1

40
porcií
80 minút
príprava
5-8 minút
na 200-250 °C

Suroviny

Postup

  1. Na dosku preosejeme múku, pridáme na kúsky nakrájané maslo, cukor a vajce. Cesto spracúvame rýchlo. Vymiesené cesto spracujeme do bochníka a dáme do chladu aspoň na hodinku.
  2. Tak isto vypracujeme aj tmavé cesto - všetky suroviny spolu zmiešame. Cesto by malo byť stále studené, ak sa nám bude zdať, že sa nám zohrieva od rúk, ruky si schladíme pod tečúcou vodou a pokračujeme. Nevadí, že maslo nebude úplne zapracované, len cesto nesmie byť teplé. Tiež dáme do chladničky.
  3. Po hodine cesto vyberieme z chladničky a medzi dvoma mikroténovými vreckami vytvarujeme do veľkého plátu svetlé, i tmavé cesto. Cesto by sa nemalo múčiť, aby zostalo krehké a aby po upečení nestvrdlo.
  4. Svetlé vyvaľkané cesto potrieme bielkom a priložíme naň vyvaľkané tmavé cesto. Skrútime do rolády a znova dáme do chladu.
  5. Z veľkej rolády krájame malé tak 0,5 cm roládky, mne sa osvedčil na krájanie ostrý nôž namočený v horúcej vode. Roládka sa nedeformovala a pri reze sa cesto nezlievalo do seba. Malé roládky ukladáme ďalej od seba na plech vystlaný papierom a upečieme vo vyhriatej rúre na 200 -250 stupňov prudko, ale nie úplne do zlata, aby boli mäkké. Ak môžem pridať môj postreh - nabudúce, robila som ich prvýkrát, ich budem robiť tak, že každé cesto prepolím napoly, až potom vyvaľkám, aby boli roládky menšie :).
  6. Necháme vychladnúť a buď rovno kradneme z plechu alebo uskladníme v dóze. Sladkú chúť a krásne Vianoce.