Dusený hrášok s mrkvičkou a zemiaky s cibuľkou

bozulka - fotkabozulka, 1. júla 2010
Dusený hrášok s mrkvičkou a zemiaky s cibuľkou
Foto: bozulka

Tento recept má manžel veľmi rád od svojich detských rokov.Aby som mu urobila radosť a nielen jemu,varím ho niekoľko krát počas sezóny.Milovali ho aj deti.Je rýchly a lacný a skoro zadarmo keď máte záhradku.

2
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

hrnček 3 dcl 1
1 ks
1 lyžičku
malú lyžičku
príloha:varené zemiaky ,cibuľa,olej

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na oleji speníme na jemno pokrájanú cibuľku,pridáme lyžičku kari korenia a hneď pridáme na kostičky alebo kolieska pokrájanú mrkvičku,keď je mladá môžeme hneď pridať j hrášok.okoreníme čier.korením jemne osoíme a trošku orestujeme.Treba miešať aby sa nepripálilo kari korenie.Podlejeme asi 1 dcl.zeleninovým alebo mäsovým vyvarom,pridáme špetku cukru/opravdu medzi prsty/ dusíme asi 10 min.podľa tvrdosti zeleniny.Môžeme zahustiť solamylom alebo jemne zasypať hl.múkou.Nemusí byť.Dochutím a hotovo.

  2. 2

    Zemiaky,pokrájané na štvrťky varím v slanej vode s vetvičkou petržlenovej alebo celerovej vňaťky/rascou/. Cibuľku osmažím do červena na oleji/masti/ a pridám do uvarených a potlačených zemiakov.Zamiešam a môžeme servirovať. Recept je pre 2 osoby.Tak teraz varievam.

  3. 3

    Je mi ľúto,že fotorecepty nemám,ani príliš nezdobím,podávam tak ako vždy a fotím vlastne až na stole keď si náhodou spomeniem,že by som mohla hodiť recept na varechu.

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
@bozulka , páči sa mi, čo si napísala v bode 3, bežné jedlo, bežné podávanie v obyčajný, trebárs pracovný deň. Ja to robím tak isto. Keď je však už nejaká slávnostná príležitosť, tak sa s tým tanierom a jeho zdobením aj pohrám. A k jedlu, no vynikajúce
bozulka - toto mám veľmi rada, aj moja mama to robievala. K tomu varené zemiačky a občas aj volské oko. My dávame zeleninku na maslo a pridáme aj štipku cukru, a posekanú vňaťku.
Som rada,že som vás trošku zaujala.Takéto jedlá máme určite skoro všetci radi,ale trošku pri tej "moderne" zabúdame na naše tradičné jedlá.Na vareche si cením aj to,že občas niekto pridá recept na ktorý sme dávno zabudli.
@sjuz , tých možností je veľa,ja som sa ustálila na týchto prísadách/sem tam nejaká malá zmena neuškodí/.
@bozulka , je to mnamka....ak das viac cibule a opecies ju a po trosickach budes pridavat vyvar a varit cibulu, az kym sa nerozpadne, vznikne dobra husta omacka a potom v nej ta zeleninka...mnamka :) to len na okraj davam tip. inak to co si ty uvarila vyzera vyborne!!
Samozrejme robím rôzne kombinácie -ako príloha k mäsu,hrášok na kyslo s kôprom,polievočky kyslé alebo obyčajné, samostatné alebo kombinované,možností je veľmi veľa,stačí si len vybrať podľa chuti, s láskou uvariť a s úsmevom podávať a potom chutí aj to najobyčajnejšie jedlo za pár centov.
Jej @bozulka no vidis aky je svet maly :) a vies ze ja som toto tvoje uz varila ani to nebolo tak davno a chutilo nam... len som zabudla napisat. Takze toto odporucam, je to velmi dobre. My sme mali k tomu chapati a len taky obycajny paradajkovy salat.

Pridaj komentár k receptu: