Dusené kráľovské trúby (fotorecept)

Autor receptu: sracz

V obchode som „zakopol“ o mne neznámy druh húb, ktorý ma zaujal svojim tvarom. Predávali ho pod názvom „King Trumpet Mushroom“. V preklade „Kráľovské trúby“. Keď to môže jesť kráľ, tak to nemôže byť zlé. Keď to môže jesť kráľ, tak to môžeme jesť aj my. Čo môžeme! Musíme! Svoju vznešenú krajšiu ½ od prvej chvíle, čo som jej začal „kurizovať“ nazývam vznešenou kráľovnou a mňa oddávna prezývali „Kráľ guľášov, perkeltov a paprikášov“. Uznajte, že tieto huby, asi druh hlív, musel ozdobiť aj náš stôl!

2÷3
porcie
12÷15 minút
príprava
7÷10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. podľa všetkých predpokladov Vás asi týmto mojim rcp „neohúrim“, ale v prvom rade mi ide o predstavenie nového (teda aspoň pre mňa) druhu húb (ak niekto pozná jeho slovenské pomenovanie, prosím o informáciu)! Čerstvé maslo, vajíčka, stonky zeleru, petržlenovú vňať, ligurček (od novembra do apríla spravidla sušený), mäsité papriky (preto aj tak často propagujem ich jadrovníky) a zrnkovú kávu určite nájdete v našej kuchyni 24/7/364 (5). Pokiaľ sa pamätám na „šteklivé“ oslovenie mojou vzácnou mamkou, B.P. „ty trúba jerichova“, tak sa zdá, že počas celého roka našu domácnosť „zdobí“ aj jeden „óbermetrákový heligón“! Tak, podľa dobrého zvyku, tradičný nástup „prehliadkovej jednotky“, aby som nemusel „lietať“ po kuchyni a komore ako „namydlený blex“!
  2. na koreninovom elektrickom mlynčeku (pred 8 rokmi som ho „znárodnil“ na osobné účely v kuchyni a pre pôvodné určenie (mletie kávy) sme kúpili ďalší) som pomlel čerstvú dávku slovenského jalovca (borievky); pokrájal „odkrojky“ paprík a ich jadrovníky (tentoraz to bola „trikolóra“ zelenej, žltej a červenej), zelenú cibuľku, zelerové stonky, zelený „trojboj“ (ligurčeková, petržlenová a zelerová vňať)
  3. a huby „kráľovské trumpety“ (nebolo ich potrebné umývať, tak som ich len poutieral papierovým obrúskom); zároveň sa Vám pýšim mojim super nožom japonskej výroby (hriešne to drahý darček od mojej vzácnej ½, ktorý som od nej „odkúpil“ za jednu kovovú mincu; aj táto „babonášska“ obyčaj ma doprevádza z rodičovského domu všade po svete)
  4. potom to už išlo „raz_dva“ ako po „masle“; na troch PL masla a oleja som porestoval nakrájaný zväzok zelenej cibuľky aj s „pierkami“, keď získala sklenený „nádych“ priložil som k nej pripravenú pokrájanú zostavu (stonky zeleru, papriku {pri jej príprave odrežem jadrovník asi 10 mm pod stopkou a potom „odkrojky“ použijem podľa potreby} a jej jadrovníky), premiešal a porestoval do mäkkého „nasosania sa“
  5. aj „fanfáry jeho kráľovského veličenstva“ sa dočkali svojeho „entrée“, ktoré som po „korunovácii“ posypal soľou, čerstvo MČK, jalovcom a na záver pridal aj PL masla, premiešal a nechal podusiť
  6. predstavujem Vám aj pokrájanú petržlenovú vňať; po pravej strane lopárika „denka“ vidíte kôpku jej pokrájaných konárikov, ktoré taktiež používam do jedla
  7. keď sa huby „zosnúbia“ so základom posypem ich zeleným „trojbojom“, opäť premiešam a prikryté nechám „oddýchnuť“ už pri vypnutom zdroji tepla
  8. potom sa „pustím do volských očí“; na ich prípravu používam takúto panvicu a nepriľnavým povrchom, kedy nemusím používať žiadny tuk
  9. toto je pohľad na dusené kráľovské trúby
  10. a takto ich komplet na plytkých tanieroch; pravý, so srdiečkom a výsostnými znakmi, je samozrejme pre moju kráľovnú; zajedali sme ich doma pečeným chlebom
  11. veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu milej @monda priateľke z Varecha.sk, ktorá napiekla svoje žĺtkové rezy na oslavu a ja, podľa nej, pre moju Mária Constace I.
  12. takto ma pred týždňom prekvapil môj diplomant z r. 1980, Ing. Lacodraha Šranko, žijúci s rodinkou vo Waukisha Wisconsin; to je „iba“ 700 km severne od nás a tak na budúci rok beriem košíky aj ja a …!