Foto: marianna76
recept mám z knihy Varíme s pôžitkom, ktorú mám asi 15 rokov
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mrkvu si očistíme a pokrájame na hranolčeky.
-
2
V panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor.
-
3
za stáleho miešania necháme skaramelizovať
-
4
pridáme mrkvu a miešaním obalíme v karamele
-
5
Zalejeme horúcim vývarom, alebo vodou + vegeta. Ja som zaliala horúcou vodou + som pridala domácu vegetu podľa našej varecháčky Babi http://varecha.pravda.sk/recepty/domace-ochucovadlo-fotorecept/9848-recept.html osolíme podľa potreby, pridáme aj biele korenie
-
6
zakryjeme a dusíme 15 minút
-
7
Otvoríme po tomto čase a vydusíme zbytok vody, asi 12 minút.
-
8
smotana a petržlenová vňať 2 PL
-
9
Hotovú mrkvu zmiešame so smotanou, ochutíme a posypeme petržlenom.
-
10
Chvíľku podusíme na požadovanú hustotu. Podávať sa môže k fašírke, pečenej klobáse, zemiakovej kaše. My sme mali so zemiakovou kašou a pečenými jaterničkami /jelítkami/. Zabudla som odfotiť. Kto nemá rád sladkavú chuť, cukor môže vynechať a miesto neho opiecť posekanú cibuľu.
Diskusia k receptu