Dusená mrkva so smotanou
Autor receptu: marianna76
recept mám z knihy Varíme s pôžitkom, ktorú mám asi 15 rokov
4 porcie |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Mrkvu si očistíme a pokrájame na hranolčeky.
- V panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor.
- za stáleho miešania necháme skaramelizovať
- pridáme mrkvu a miešaním obalíme v karamele
- Zalejeme horúcim vývarom, alebo vodou + vegeta. Ja som zaliala horúcou vodou + som pridala domácu vegetu podľa našej varecháčky Babi http://varecha.pravda.sk/recepty/domace-ochucovadlo-fotorecept/9848-recept.html
osolíme podľa potreby, pridáme aj biele korenie
- zakryjeme a dusíme 15 minút
- Otvoríme po tomto čase a vydusíme zbytok vody, asi 12 minút.
- smotana a petržlenová vňať 2 PL
- Hotovú mrkvu zmiešame so smotanou, ochutíme a posypeme petržlenom.
- Chvíľku podusíme na požadovanú hustotu.
Podávať sa môže k fašírke, pečenej klobáse, zemiakovej kaše.
My sme mali so zemiakovou kašou a pečenými jaterničkami /jelítkami/. Zabudla som odfotiť.
Kto nemá rád sladkavú chuť, cukor môže vynechať a miesto neho opiecť posekanú cibuľu.