Dusená mrkva so smotanou

Autor receptu: marianna76

recept mám z knihy Varíme s pôžitkom, ktorú mám asi 15 rokov

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mrkvu si očistíme a pokrájame na hranolčeky.
  2. V panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor.
  3. za stáleho miešania necháme skaramelizovať
  4. pridáme mrkvu a miešaním obalíme v karamele
  5. Zalejeme horúcim vývarom, alebo vodou + vegeta. Ja som zaliala horúcou vodou + som pridala domácu vegetu podľa našej varecháčky Babi http://varecha.pravda.sk/recepty/domace-ochucovadlo-fotorecept/9848-recept.html osolíme podľa potreby, pridáme aj biele korenie
  6. zakryjeme a dusíme 15 minút
  7. Otvoríme po tomto čase a vydusíme zbytok vody, asi 12 minút.
  8. smotana a petržlenová vňať 2 PL
  9. Hotovú mrkvu zmiešame so smotanou, ochutíme a posypeme petržlenom.
  10. Chvíľku podusíme na požadovanú hustotu. Podávať sa môže k fašírke, pečenej klobáse, zemiakovej kaše. My sme mali so zemiakovou kašou a pečenými jaterničkami /jelítkami/. Zabudla som odfotiť. Kto nemá rád sladkavú chuť, cukor môže vynechať a miesto neho opiecť posekanú cibuľu.