Foto: dorisa
Tento koláčik pekávam, keď máme doma nejakú slávnosť. Mali by sa do koláčika dať višne, ale ja používam čerešne, lebo ich mám Zobraziť celý popisTento koláčik pekávam, keď máme doma nejakú slávnosť. Mali by sa do koláčika dať višne, ale ja používam čerešne, lebo ich mám zavarené. Je to výborný koláčik, najprv som ho našla v nejakom časopise, a teraz posledne v kalendári dr. Oetkera.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
250 g |
|
125 ml |
|
125 ml |
|
300 g |
|
1/2 balíčka |
|
2 PL |
|
1 pohár (alebo višňový) |
|
Vanilková plnka: | |
1 ks |
|
350 ml |
|
1 PL |
|
125 g |
|
1 PL |
|
Poleva: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na koláč.
-
2
Vajíčka oddelíme. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny.
-
3
Do vymiešaných žltkov postupne pridávame a zašľahávame mlieko a olej.
-
4
Vmiešame preosiatu múku spolu s kypriacim práškom.
-
5
Tiež nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.
-
6
Cesto si rozdelíme na polovicu a prvú časť vylejeme na vymazaný a posypaný plech.
-
7
Do druhej časti cesta vmiešame kakaový prášok.
-
8
Túto druhú, kakaovú zmes vylejeme na biele cesto a navrch poukladáme odkostkované a odkvapkané čerešne( alebo višne). Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minut pri teplote 170 stupňov.
-
9
Kým sa koláč pečie, urobíme si vanilkovú plnku tak, že v mlieku uvaríme zlatý klas s cukrom. Necháme hmotu vychladnúť.
-
10
Z masla a lyžičky práškového cukru vyšlaháme hmotu.
-
11
Túto potom pomaly zašľaháme do vychladnutého vanilkového krému.
-
12
Navrstvíme ju na upečený koláč, ozdobíme buď polevou, alebo strúhanou čokoládou a podávame. Prajem dobrú chuť!
skvelé kuchárky.