Dunajské vlny fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 8. októbra 2010
Dunajské vlny (fotorecept)
Foto: dorisa

Tento koláčik pekávam, keď máme doma nejakú slávnosť. Mali by sa do koláčika dať višne, ale ja používam čerešne, lebo ich mám Zobraziť celý popisTento koláčik pekávam, keď máme doma nejakú slávnosť. Mali by sa do koláčika dať višne, ale ja používam čerešne, lebo ich mám zavarené. Je to výborný koláčik, najprv som ho našla v nejakom časopise, a teraz posledne v kalendári dr. Oetkera.

48
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
250 g
125 ml
125 ml
300 g
1/2 balíčka
2 PL
1 pohár (alebo višňový)
Vanilková plnka:
1 ks
350 ml
1 PL
125 g
1 PL
Poleva:
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na koláč.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka oddelíme. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vymiešaných žltkov postupne pridávame a zašľahávame mlieko a olej.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vmiešame preosiatu múku spolu s kypriacim práškom.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tiež nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto si rozdelíme na polovicu a prvú časť vylejeme na vymazaný a posypaný plech.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do druhej časti cesta vmiešame kakaový prášok.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Túto druhú, kakaovú zmes vylejeme na biele cesto a navrch poukladáme odkostkované a odkvapkané čerešne( alebo višne). Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minut pri teplote 170 stupňov.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kým sa koláč pečie, urobíme si vanilkovú plnku tak, že v mlieku uvaríme zlatý klas s cukrom. Necháme hmotu vychladnúť.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z masla a lyžičky práškového cukru vyšlaháme hmotu.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Túto potom pomaly zašľaháme do vychladnutého vanilkového krému.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Navrstvíme ju na upečený koláč, ozdobíme buď polevou, alebo strúhanou čokoládou a podávame. Prajem dobrú chuť!

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

valeri
skutočne výborný koláčik, aj ja ho poznám s marhuľami, ale páči sa mi tvoj nápad, ako ho ozdobiť :-)) ja ho vždy polejem čokoládou
evanaaa
Ja som tie Dunajské vlny videla z odpaľovaného cesta, no tie mali viac názvov (asi sa mýlim), ale tieto vlny sú tiež dobré na pohľad.
dorisa
@evanaaa , ja som aj na vareche pozerala, tak aj kucharroland robil tie dunajské vlny, ale sú tam trocha iné ingrediencie, ja ho poznám s týmto názvom. Ďakujem za komnetár. @valeri , @elisticka , ďakujem vám za pochvalu.
akludad
už viac krát som natrafila na tento receptík,no ešte som ho neskúsila...Ale práve tieto fotky ma presvedčili a určite ho už vyskúšam.-)))vyzerá krásne:-.)))
dorisa
@akludad , ďakujem , vyskúšaj, je naozaj výborný. Kolkokrát ho robím, vždy je iný:))))))))))))))))))))))
marienka44
Ceresne netreba obalit v muke, aby neklesli naspodok? Tak sa to robi pri ceres. bublanine.
dadmara0807
ahoj já dávam uvarený puding priamo do cesta na plech a tak pečiem ale vyskúšam aj toto :)
dorisa
@marienka44 , nie netreba, v tomto koláčiku nie, asi je cesto mazlavejšie a tak sa držia na vrchu.
wighy
tento kolacik poznam a tiez ho robievam na oslavy mame ho velmi radi:)))))
jarunka
S tymto receptom som sa este nestretlla. Zakusok pekne vyzera, musi byt dobry. Ja mam recept na dunajske vlny iny; je tam tmave a biele cesto a na to na mesiaciky pokrajane broskyne, broskyne trochu klesnu a tym sa vytvoria vlny. Tiez je dobry.