Dulový koláč
Dulový koláč

Dulový syr zo šupiek fotorecept

paul1 - bez fotkypaul1, 24. novembra 2017
Dulový syr zo šupiek (fotorecept)
Foto: paul1

Dula je ovocie s liečivými účinkami. Obsahuje 10 % cukru, pektín, kyseliny, triesloviny, silice, vitamín C, draslík, fosfor, horčík, vápnik, meď, železo atď. (Pri výrobe tohto syra sa využívajú šupky dúl, inak odpad, ktorý vzniká pri výrobe dulového kompótu. Dobre vyzreté dule majú žltú farbu a jemnú vôňu. Po natrhaní necháme dule ešte niekoľko dní dozrieť, aby získali farbu a vôňu.)

30
porcií
20+60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
20 dag
50 g
50 g (posekané)
2 g
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dule umyjeme, najlepšie pomocou kefky. Nakrájame na štvrťky, olúpeme a zbavíme jadrovníkov. Dužinu nakrájame na menšie kúsky a použijeme na kompót.

    Dulový syr zo šupiek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Šupky použijeme na výrobu syra. Dáme ich do širšieho hrnca, podlejeme vodou do výšky cca 2 cm, pridáme cukor a kyselinu citrónovú rozpustenú v lyžici vody a varíme pod pokrievkou do zmäknutia. Pridáme škoricu a po vychladnutí rozmixujeme.

    Dulový syr zo šupiek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hmotu rozostrieme na jemne olejom vymastený plech, posypeme posekanými orechami a hrozienkami (uvarenými vo vode), ktoré opatrne vtlačíme do hmoty a necháme oschnúť v teplej rúre alebo na teplom radiátore. Pokrájame na kúsky.

    Dulový syr zo šupiek (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
To je taká dobrotááááá, mne by stačili aj bez hrozienok a orechov. Švagor vyžobral od susedov dule, a robil syr, bolo to božské, málo sladké, aromatické.... Škoda, že sa odsťahovali, už dule nemáme.
Ako môže to byť zaujímavé, to je myslím jasné každému, ale zase ja fakt neviem, prečo sa to volá syr, keď tam syr nie je a dokonca ani nič mliečne. Je pravda, že aj v lahôdkach sa predáva takzvaný pečeňový syr a je tiež bez syra, tiež teda neviem, ako ten došiel k tomuto svojmu pomenovaniu, ale veľmi by ma to zaujímalo.
@Strucik (26.11.2017 16:41)

Tiež to nechápem, prečo je v iných jazykoch dokonca aj dulová slanina, alebo dulový chlieb, či dulový rôSOL, keď v ňom vôbec nie je SOĽ, a prečo keď výťah ide hore, prečo nejde potom ešte horšie?

Pridaj komentár k receptu: