Dubáčence v sladkokyslom náleve fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 7. júla 2013

Doslova tak ako som to pomenovala...,,dubáčence,,,pretože skoro všetky mali výšku od 3- 7 cm. keď mi ich priniesli, aby som ich kúpila, potešila som sa, Zobraziť celý popisDoslova tak ako som to pomenovala...,,dubáčence,,,pretože skoro všetky mali výšku od 3- 7 cm. keď mi ich priniesli, aby som ich kúpila, potešila som sa, lebo už som dávno nezavárala taký drobizg...a veru, pozbierala som všetko, čo som na záhrade momentálne našla, aby som obohatila tieto krásne zaváraniny..

40 minút
príprava
20 minút
na 80 °C

Suroviny

40 ks
3 ks
1 ks
2 ks
4 ks
2
2 ks




Postup

  1. 1

    Dnes mi ponúkli tieto dubáčiky na predaj, tak som ich kúpila, lebo prevažná časť boli maličké dubáčiky od 3-7 cm . ..veľmi chutná mňamka na zaváranie..

    Dubáčence v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    poriadne som ich umyla vo veľa vodách...bol medzi nimi jeden veľký, ten som pokrájala na menšie kúsky...

    Dubáčence v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dala som do hrnca zovrieť vodu s troškou soli...keď vrela, nasypala som do nej dubáky a nechala varič 5 min.

    Dubáčence v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom som ich vybrala z vody csedila a opláchla...nechala úplne vychladiť...pokiaľ sa chladili, prešla som sa po záhrade a pozbierala som niečo, čím by som obohatila tieto skvelé zaváraniny...našla som jednu papriku, 2 malé uhorky,vybrala som si z hriadku 3 cibule, zelerovú vňať a z črepníka som odtrhla 4 chilli papričky...všetko som poriadne umyla a pokrájala...

    Dubáčence v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na dno pohárov som dala zelerovú vňať,bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie a začala som ukladať cibuľu a striedavo aj dubáčiky...

    Dubáčence v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prekladala som všetkým, čo som si pripravila a pokrájala...

    Dubáčence v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pripravila som si nálev: na 4 litre vody,1 liter ocot,350g. cukor,100g.soľ....urobila som menšiu dávku...a zaliala všetko v pohároch..

    Dubáčence v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    poriadne poháre zatvorila a dala sterilizovať. ...sterilizácia na 80st. 20min. poháre som vybrala a môžem odložiť na policu v špajzi...

    Dubáčence v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    hotovo a prajem dobrú chuť...

    Dubáčence v sladkokyslom náleve (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

anina6
škoda, že u nás už dubáky nerastú, vyskúšala by som. a chcem sa ťa spýtať Izka, nemáš skúsenosť so zaváraním húb, ktoré sa spisovne volajú kozáky, u nás im hovoríme červenáky. čochvíľa ich u nás bude hojne, tak by som vyskúšala. díky
mracik9
izabella929,krásne,radosť pozerať,to bude dobrotka na zimu,ja som si bola dnes nazberať,ale dubáčik bol iba jeden,a zajtra bude hubový perkelt,oj už sa teším :))
izabella929
@anina6..pod ľa môjho názoru je kozák najsamlepši hríb, aký existuje a aj veľmi pekný...páči sa mi tá jeho krásna štíhla noha , ale aj celkové sfarbenie, je to moja srdcovka...) u nás rastie, ale pomerne málo...už som ju nakladala v sladkokyslom náleve a pokojne si ju môžeš naložiť tak, ako som ja robila dubáky...pokiaľ nemáte radi, tú všetkú zeleninu, ktorú som ja na dochutenie pridala, stačí ju prekladať cibuľou...ja zaváram všetko, čo mi pod ruku príde...raz mi priniesli moji domáci za vrece poľných pečiarok...ja som celú jednu noc zavárala, polovicu na sladkokyslo, ostatné normálne na použie pod mäso...už aj smrže som zavárala, ale to je fuška poriadna...ľutujem každého, čo sa na to dá...to je najšpinavší hríb,,,,toľko bolo v ňom pieku ako na Sahare...umývala, umývala, strašné kvantá vody...ale chuť zo bola parádna.-)))pokojne zavar, ako som ti radila, budeš určite spokojná.-)
izabella929
@margaretka.. no ,potešila som sa aj ja , keď som tie drobce uvidela a hneď som vedela, čo s nimi bude.-)@mracik9.. ani som netušila, že ešte rastú...ale to je iba začiatok, také drobáčiky.-) u nás dávno nepršalo...@elixir... čo je maličké je milučké...to platí aj na dubáčiky...) tiež milujem všetko malinké...bude fajnotka na zimu..-) ďakujem vám všetkým za milé komentáre.-)
irenaw
maličké dubáčiky nachádzam najradšej, utešené. dúfam, že toho roku aj my zavaríme, to bude znamenie, že rástli, zaváram až naposledy ;-)
radost
@izabella929
tak naša pracovitá včelička-je najlepšia ženička i mamička..dubáčence so zeleninkou zavarí-neboja sa hladu do jari..dievčica moja-však tebe sa všetko vydarí..:-)
ty si umelec v kuchyni..
škoda-že tak daleko bývaš..ja prišla bych na kávičku-doniesla bych dáke "novoty" a ty bys ponúkla svoje dobroty..:-)
to by bol život na jedničku..
takto som s tebou na nete aspoň na chvíličku..
bys vedela-že ťa obdivujem..
a z domova pozdravujem...:-)
izabella929
@radost... ďakujem ti , ty moja úžasná radosť.-))) kiež by som jej mala navždy dosť...)ďakujem ti krásne slová, potešila si ma,..-)))
sonulienka
Toto som ani nemala vidieť to je nádhera a nakladané musia byť výborné.
sracz
Obdivujem a "slintám", chválim a závidím, no v každom prípade Ti, milá @izabella929 - zo srdca dožičím takúto krásu a dobrotu! S kamarátom TibÝkom Nagyom, podnes bývajúcim v Turni nad Bodvou, sme každoročne pripravovali, na maškrtenie počas dlhých zimných večerov, aj Tvojej podobnú "lesnozáhradnú zmes". Všetká dobrota a krása pochádzajúca z Tvojich pracovitých rúk, vyvoláva nielen chute, ale aj spomienky! Našou extra špecialitou bolo " mikulášske lovenie" pravých rýdzikov v lese medzi Rozhanovcami a Čižaticami. Boli vynikajúce v sladkokyslom náleve s cibuľou a cesnakom, jemne obohatené vlastnoručne nazbieranými guličkami jalovca, ... ! Áno, dobre čítaš, chodili sme ich zbierať 6. 12., vždy na to isté miesto a les nás nikdy nesklamal!
babkamt
Tak k takémuto zaváraniu by som vstala aj o polnoci . Žiaľ vlani som nezavarila ani jeden pohár . Dúfam , že tento rok sa mi podarí zavariť zopár pohárikov. Je to vynikajúca pochúťka .
anina6
izka veľmi pekne ďakujem za radu, u nás kozákov alebo červenákov rastie požehnane, ozaj sú to veľmi krásne a chutné huby. Väčšinou ich sušíme a mrazíme. no ale teraz ich určite aj naložím podľa tvojho receptu, ďakujem.
pusta
@izabelka , to je úžasná lahôdka, ty si fantasticky pracovitá, máš vynikajúce recepty - palec hore!!!
veľmi milujem dubáky, alr pokiaľ poznám seba, ja by som po bode 3. scedila a všetko, všecičko zmrazila...hoci týmito by som sa rada ponúkla :-)
afataga
na pohlad to vyzera nadherne, ale nehnevaj sa na mna, ale podla mna je to skoda ich takto zavarat, lebo stratia hubovu chut
afataga
musim sa priznat, ze dubaky som takto nalozene nejedla, iba rydziky, vaclavky a kuriatka, ale v ziadnych som necitila chut hub, tak neviem, ci pri dubakoch ju citit
monika272
Ako vidím začínaš doplnať špajzu. Ja som tiež od rána v zaváraninovom
ošiali už som stihla 20 pohárov uhoriek a 8 zelenej fazule.
medovnicek
Izabelka všetky tvoje zaváraniny sú balzamom pre dušu a hlavne pre žalúdok:), závidím ti tie malé dubáčiky
izabella929
@monika272..veru , už sa začala uhorková sezóna...ja ešte nezaváram, lebo v záhrade mi búrka zničila, mám objednané, keď dodajú, budem veru mať plné ruky práce...)@medovn ícek...potešila si ma.-))) ďakujem vám za milé komnetáre.-)
ubka
Bože!!! to je fantastické...už na pohľad a nieto na tanieri :-))
helanka
tak toto je parada. my sa musime uspokojit s kupenymi z juhoslavie ci poliakov... taku krasu v lese by sme asi nenasli.
ste velmi sikovna na tejto stranke!
stacy77777
Izka moja, ani nemám slov, nádherne to vyzerá,vieš,že obdivujem tvoje zaváraniny,všetky komplet od kraja
izabella929
@helanka...te ší ma, že sa vám moje dubáčence v pohári páčia.-))@stacy77777...jaj moje milá, teším sa, že sa ti páčia...práve som písala sraczovi na komentár, že veru tento rok mám ruky v bok a nemám čo by som do tých pohárov veru dala...zatiaľ nemám nič...na stromoch je skoro nič a v záhrade tiež dosť slabo...všetko je opozdené tou chladnou jarou a čo mi voda nevzala a ľadovec nezničil, sa veru ťažko preberá...nerada chodím na trh, lebo tam viem, ako to chodí...za peniaze predajú bárs čo...domáce je domáce a to viem, čo dám do pohárov...minulý rok som bola veľká dáma, špajza plná všakovakých dobrôt...neviem, čo tento rok bude...ďakujem ti pekne za komentár.-)
jozka2
no toto nie su len dubacence ale aj pastva pre oci




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia