Držková polievka recept _ShukvacikA_

shukvacik - fotkashukvacik, 30. decembra 2011
Držková polievka recept _ShukvacikA_
Foto: shukvacik

Tak a tu je ten sľubovaný a žiadaný, môj recept na držkovú polievku. Ako som už písal pri recepte na Kapustnicu sú to moje Zobraziť celý popisTak a tu je ten sľubovaný a žiadaný, môj recept na držkovú polievku. Ako som už písal pri recepte na Kapustnicu sú to moje dve najobľúbenejšie polievky. Držkovú polievku robievam na tri spôsoby toto je jeden s nich :-)

6-8
porcií
30-45 minút
príprava
120-160 minút
tepelná úprava

Suroviny

700-1000 g
1 Ks väčšia
1 PL
20-30 g
1/2 l
1 ks čerstvá
2-3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Tak môj postup začína tým že čerstvé a hlavne kvalitné hovädzie držky vyumývam v niekoľkých litrov vody :D, potom ich vytriem soľou a znova ich poriadne vyumývam. Potom dám držky variť, prvý krát ich nechám cca 35 – 40 minút. Potom si dám držky bokom a prvú vodu vylejem.

  2. 2

    Predvarené držky dám naspäť do osolenej vody a nechám ich variť asi 2-3 hodinky. Keď sú držky mäkké vyberiem si ich na „denko“ a snažím sa ich pokrájať na „širšie rezance“ osobne Vám prezradím že mi bude úplne jedno či si Vy si spravíte štvorčeky, kosoštvorce alebo iné tvarí vašej fantázie :D.

  3. 3

    Na bravčovej masti speníme nakrájanú cibuľku ja osobne ju krájam nadrobno pretože v polievke ma lepšiu chuť. Pridáme múku a vlejem trošku vývaru s držiek ( od oka ). Necháme prevariť - Potom do hrnca vlejeme ostatný držkový vývar. Pridáme držky a mletú červenú papriku ktorú som si predtým zmiešal s troškou rozpustenej bravčovej masti niekedy pridám troška aj mletej štipľavej ( podotýkam troška! Takže nie polievkovú lyžicu )

  4. 4

    Všetko to prevaríme a nakoniec dochutíme soľou, rozpučeným cesnakom, majoránkou a korením. Čo sa týka tej feferónky ja dávam celú počas toho ako sa polievka varí ale môžete ju pridať aj pokrájanú ku koncu .

  5. 5

    Takže toto je môj úplne prvý spôsob držkovej polievky, myslím si že mohol by byť aj medzi tými Vašimi receptami, podľa mňa je to jeden stých klasickejších receptov. ___________________________________________________________________ Za fotku sa ospravedlňujem ale môj dobrý telefón s dobrým fotoaparátom sa medzi tým ako som tu polievku varil nejako pokazil :D takže bolo to odfotene iba na 2mpx čo nie je bohviečo. A ešte jedná dobrá rada keďže veľa ľudí (hlavne ženy) si nech pripustiť že táto polievka môže byť dobra a nie len čo som počul „fuj fuj fuj“ ako to môžete jesť. Moja kamarátka to nemohla zniesť keď som jej vravel že tu polievku milujem. Raz prišla na návštevu a pravdaže obed som jej nabral akurát držky som pomixoval v mixéri aby to nezbadala. Zjedla ju úplne celú ( zahral som že je to polievka na guľášový spôsob s chlebíkom ), A keď som jej po obede povedal že čo spapala tak sa nerozprávala asi 15 minút s mojou osobou :D , ale nakoniec uznala že bola vynikajúca a keď sme boli v Prahe na „výlete“ Tak v jednej reštaurácii si ju sama objednala :-) Od vtedy patrí držková polievka tiež medzi jej obľúbene podotýkam obľúbene polievky! ( najobľúbenejšia je asi zeleninová :-( Prajem dobrú chuť

Diskusia k receptu

puklicas
Klasický recept držkovej, takto dajak to má vyzerať, len ten chlebík by som dal bokom inač ok, neznášam, keď tam natrepu lečo, smotanu atď, držková ma byť držková a nie guláš :-D
evanaaa
Dobrá držkovica,@shukvacik , taký mladý a už má vychytané chute, výborne spravená je tá tvoja polievočka. Ja kupujem predvarené držky, lebo na čerstvé som ešte nanatrafila, asi treba mať známeho mäsiara. U nás by mohla byť hádam aj každý týždeň, ale raz do mesiaca určite. Ja aj tie predvarené varím aspoňv troch vodách, ktorú po zovretí zlievam. Nedávam nič okrem držiek,(akurát koreniny a čo tam patrí), ako som videla tento týždeň na Prime( Prestretéň, varia česi žijúci v Austrálii a do polievky dala tá, čo ju varila rôznu zeleninu a nejaké cestoviny, to už nie je ono. Zeleninovú si môžem uvariť zvlášť, chuť držiek nemá nič tlmiť a prekrývať.
sovka62
Skoro rovnaká ako moja, len tie držky varím aspoň v troch vodách a aj tú poslednú vylejem. Namiesto nej do polievky používam mäsový vývar. A držky mám tiež rada nakrájané na širšie rezance, neznášam tie
reštauračné polievky, kde sú držky na padrť.
bogar
fuuuu dala by som si hned ale ked ja to doma nemozem varit lebo to nechuti :( inak velmi vychytena mnamka :) posli trochu :)
hubata
Tak ako všetci predo mnou napísali: toto je pravá držková, žiadne cestoviny, žiadna zelenina - len držky a vynikajúco urobená šťava. Ach keď nie sú dostať u nás bežne držky. Je to obľúbená bufetová klasika: držková, bosniak a kofola. Cena: 5,- Sk.
rein
Hubata super,tiež môj názor,milujem ju od dedstva s bufetov,aj s tým slaným bosniakom.Dám čoskoro recept aj ja.
fialka49
Presne takto varievame aj my, držková musí byť držková, nie "nadstavovaná" cestovinou, zemiakmi a zeleninou, nech je trochu pikantná a dobre horúca s riadnymi držkovými rezancami, aby sme nepotrebovali hľadieť do taniera cez lupu a hádať, či je tam to, čo by tam malo byť.
janger
Drzkovu mam strasne rada, zial, tu u nas nie su drzky dostat, takze robit ju nebudem. Ale teda narobil si mi chut, dala by som si :-).
marianna76
Ja držkovú nemusím... ale manžel sa super poteší, spravím mu túto podľa teba. Aj štipľavice ... to bude na neho. Dík za recept, ukladám si.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia