Držková polievka recept _ShukvacikA_

Autor receptu: shukvacik

Tak a tu je ten sľubovaný a žiadaný, môj recept na držkovú polievku. Ako som už písal pri recepte na Kapustnicu sú to moje dve najobľúbenejšie polievky. Držkovú polievku robievam na tri spôsoby toto je jeden s nich :-)

6-8
porcií
30-45 minút
príprava
120-160 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tak môj postup začína tým že čerstvé a hlavne kvalitné hovädzie držky vyumývam v niekoľkých litrov vody :D, potom ich vytriem soľou a znova ich poriadne vyumývam. Potom dám držky variť, prvý krát ich nechám cca 35 – 40 minút. Potom si dám držky bokom a prvú vodu vylejem.
  2. Predvarené držky dám naspäť do osolenej vody a nechám ich variť asi 2-3 hodinky. Keď sú držky mäkké vyberiem si ich na „denko“ a snažím sa ich pokrájať na „širšie rezance“ osobne Vám prezradím že mi bude úplne jedno či si Vy si spravíte štvorčeky, kosoštvorce alebo iné tvarí vašej fantázie :D.
  3. Na bravčovej masti speníme nakrájanú cibuľku ja osobne ju krájam nadrobno pretože v polievke ma lepšiu chuť. Pridáme múku a vlejem trošku vývaru s držiek ( od oka ). Necháme prevariť - Potom do hrnca vlejeme ostatný držkový vývar. Pridáme držky a mletú červenú papriku ktorú som si predtým zmiešal s troškou rozpustenej bravčovej masti niekedy pridám troška aj mletej štipľavej ( podotýkam troška! Takže nie polievkovú lyžicu )
  4. Všetko to prevaríme a nakoniec dochutíme soľou, rozpučeným cesnakom, majoránkou a korením. Čo sa týka tej feferónky ja dávam celú počas toho ako sa polievka varí ale môžete ju pridať aj pokrájanú ku koncu .
  5. Takže toto je môj úplne prvý spôsob držkovej polievky, myslím si že mohol by byť aj medzi tými Vašimi receptami, podľa mňa je to jeden stých klasickejších receptov. ___________________________________________________________________ Za fotku sa ospravedlňujem ale môj dobrý telefón s dobrým fotoaparátom sa medzi tým ako som tu polievku varil nejako pokazil :D takže bolo to odfotene iba na 2mpx čo nie je bohviečo. A ešte jedná dobrá rada keďže veľa ľudí (hlavne ženy) si nech pripustiť že táto polievka môže byť dobra a nie len čo som počul „fuj fuj fuj“ ako to môžete jesť. Moja kamarátka to nemohla zniesť keď som jej vravel že tu polievku milujem. Raz prišla na návštevu a pravdaže obed som jej nabral akurát držky som pomixoval v mixéri aby to nezbadala. Zjedla ju úplne celú ( zahral som že je to polievka na guľášový spôsob s chlebíkom ), A keď som jej po obede povedal že čo spapala tak sa nerozprávala asi 15 minút s mojou osobou :D , ale nakoniec uznala že bola vynikajúca a keď sme boli v Prahe na „výlete“ Tak v jednej reštaurácii si ju sama objednala :-) Od vtedy patrí držková polievka tiež medzi jej obľúbene podotýkam obľúbene polievky! ( najobľúbenejšia je asi zeleninová :-( Prajem dobrú chuť